Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog krize i duga

Don Ivan Grubišić zahtijeva crkveni porez za vjernike

Ivan Grubišić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.12.2013.
u 13:24

Saborski zastupnik i bivši svećenik pokreće raspravu o reviziji ugovora Republike Hrvatske i Vatikana, te uvođenje crkvenog poreza za građane-vjernike. Crkva je izgubila mlade i više nije moralna vertikala, smatra Grubišić

Saborski zastupnik i umirovljeni svećenik don Ivan Grubišić pokreće raspravu o reviziji ugovora Republike Hrvatske i Vatikana. Na konferenciji za novinare najavio je, u svezi s tim, i inicijativu za uvođenje crkvenog poreza za građane koje se deklariraju kao vjernici te za povratak vjeronauka iz škola u crkve. Ukoliko do revizije ne dođe najavio je i pokretanje referenduma na tu temu.

- U članku 19 ugovora između Hrvatske i Svete Stolice piše da će obje ugovorne strane započeti pregovore ako se bitne promijene određene prilike. U Hrvatskoj su se prilike promijenile, imamo 360 tisuća nezaposlenih, više od 50 milijardi eura duga i ogroman broj umirovljenika – rekao je Grubišić.

-Meni je žao što se ovo shvaća kao da je to moj revanš crkvi zbog sankcija koje imam. Ni govora! Ja sam svećenik, ja sam vjernik i ja se borim, i na ovaj način, za dobro crkve u narodu, da ona stvarno bude moralna vertikala – poručio je don Ivan Grubišić.

Crkva je izgubila mlade, čim prime sakramente oni se više u nju ne vraćaju, a održavanje vjeronauka isključivo u crkvenim prostorima to bi moglo promijeniti, rekao je don Ivan Grubišić koji je najavio i mogućnost kandidiranja za EU parlament iduće godine.

Don Ivan Grubišić traži vraćanje vjeronauka iz škola u crkve

Komentara 30

Avatar Sunčica
Sunčica
18:35 10.12.2013.

@crna vrana...okrivljuješ Grubišića za taštinu...ako je on izgubljena duša, kako kažeš, što su onda biskupi koji se kite zlatom i žive u palačama od onixa...i vode politiku na jedan prikriven i licemjeran način gurajući u prve redove udruge i stožere da se bore za njihove interese. Ja se kao katolkinja nimalo ne osjećam predstavljena od gđe. Markić... Vrijeme je da i vi u Hrvatskoj shvatite da na političkoj sceni ima, kao svugdje u Svijetu, i lijevih demokršćana i liberalnih demokršćana...ne možete samo vi desničari i konzervativci svojatati katoličku vjeru za sebe....ta vremena su davno prošla.

IN
intellegens
14:33 10.12.2013.

Zasto bi ja placao novac crkvi kada ne vjerujem u te bajke i protiv sam stajalista katolicke crkve? Neka placaju njeni vjernici.

LA
Lavica7
15:58 10.12.2013.

Posteno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije