Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZIVAJU NA JAVNU RASPRAVU

Domovinski pokret oštro po Plenkoviću: 'Zdravstvo je pred kolapsom, a on sve gura pod tepih'

Karlovac: Slaven Dobrović, Lazar Grujić i Miroslav Škoro zajednički kreću na parlamentarne izbore
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
15.07.2020.
u 18:44

"Unatoč svemu liste čekanja u RH su najduže u odnosu na relevantne susjedne zemlje. Financijski pokazatelji koji se mogu iščitati iz današnje objave farmaceutske industrije govore da je sustav pred kolapsom".

Domovinski pokret na svojoj se službenoj Facebook stranici osvrnuo na stanje u zdravstvu istaknuvši kako je dug u zdravstvu veličine tri Pelješka mosta. Tvrde da je Vlada HDZ-a, koja je vodila sustav zdravstva posljednje četiri godine, odgovorna za nečinjenje, ali i neznanje.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti: 

"Danas se u medijima pojavila vijest da farmaceutska industrija planira prekinuti isporuku lijekova i potrošnog materijala bolnicama. Dug HZZO-a dosegao je nevjerojatnih 10 milijardi kuna.

Da bi građani RH imali predodžbu o dubini krize treba reći da je zdravstvo trenutno dužno tri pelješka mosta. Bolnice su u dugovima, liste čekanja za većinu pretraga ili medicinskih zahvata približavaju se godini dana. Liječnici i medicinsko osoblje su nezadovoljni. Mladi liječnici i medicinske sestre odlaze iz Hrvatske.

Hrvatski zdravstveni sustav ima više MR i CT aparata na 100 tisuća stanovnika od Češke, Slovačke, Mađarske pa čak i od Slovenije. Zdravstveni sustav je korisnik velikih 27 milijardi kuna.

Unatoč svemu liste čekanja u RH su najduže u odnosu na relevantne susjedne zemlje. Financijski pokazatelji koji se mogu iščitati iz današnje objave farmaceutske industrije govore da je sustav pred kolapsom.

Hrvatski zdravstveni sustav nalazi se u najvećoj financijskoj krizi u zadnjih 20 godina. Posljedica je to dugogodišnjeg stručnog, organizacijskog i financijskog devastiranja sustava bolnica, HZZO-a i primarne zdravstvene zaštite.

Vlada HDZ-a koja je vodila sustav zdravstva posljednje četiri godine odgovorna je za nečinjenje, ali i neznanje. Upravo kriza koja je pred nama pokazuje da je Vlada Andreja Plenkovića obmanula birače na upravo završenim parlamentarnim izborima.

Tijekom predizborne kampanje ni riječi o financijskom kolapsu zdravstva. Javnost mora postaviti pitanje premijeru zašto je katastrofalno stanje u zdravstvu tijekom kampanje gurao pod tepih, a otvarao svjetonazorska pitanja koja ne mogu donijeti bolji život građanima Hrvatske.

Domovinski pokret Miroslava Škore smatra da za ozdravljenje sustava zdravstva odmah treba uvesti financijsku disciplinu u bolničkom sustavu, uvesti mentorski sustav između kliničkih bolnica i općih bolnica.

U općim bolnicama imenovati medicinske ravnatelje koji će isključivo pratiti tijek liječenja bolesnika. Uvesti praćenje ishoda liječenja i ishoda učinka lijekova koji se mora početi pratiti u sustavu HZZO-a kako to rade razvijene zemlje EU.

Osigurati da se sustav primarne zdravstvene zaštite stručno i financijski osposobi da se barem 70% obrade i zbrinjavanja bolesnika odvija u neposrednoj blizini stanovanja bolesnika.

Domovinski pokret Miroslava Škore također poziva farmaceutsku industriju da se u neposrednom dogovoru s odgovornim ljudima iz zdravstvenog sustava nađe na obostrano zadovoljstvo rješenje koje će trenutno dovesti do značajnog smanjenja duga temeljem odluke Vlade RH da će se dug isplatiti u najkraćem roku od tri do šest mjeseci.

Domovinski pokret Miroslava Škore ima program i znanje kako zdravstveni sustav izvući iz ove financijske krize. Pozivamo medije da prate ovu problematiku i uskoro organiziraju javnu raspravu o problemima hrvatskog zdravstva", navodi Domovinski pokret u objavi na Facebooku.

Komentara 28

DU
Deleted user
19:22 15.07.2020.

Ako idemo logikom ADZ komentatorskih sendvichara da je Škoro 2020-e pomogao Milanoviću tako što nije podržao trilaterku Kolindu u drugom krugu, onda je i HDZ pomogao i Mesiću 2000-e i Josipoviću 2010-e tako što nije podržao njihove protukandidate u drugom krugu.

BL
bluesman
19:22 15.07.2020.

Vidim ima obdje zdravstvenih strucnjaka kolko hoces, trust mozgova koji kritiziraju covjeka koji samo iznosi cinjenice. Hrvatski zdravstveni sustav je jad i bijeda...uostalom meko je gore lijepo napisao da bez dobre privrede nema ni modernog zdravstva ....Sapienti sat!

ZN
znamistinu
20:25 15.07.2020.

Hdz se pjeni, zasto? Pa zdravstveni sustsv vec je u kolapsu. Plen ki um ce se opet zaduziti. Medutim kroz 1-2 g stvar ce propasti jer nema osoblja ni lijekova. Mozda ce hdz uhljebi onda nesto shvatiti sa svojim mozgovima i IQ 90 da je dosao kraj jer ce bolnice biti prazne. Skoro im stalno smeta jer je u svemu bolji od briselskog pisara i hdz kriminalne organizacije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije