Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28. obljetnica napada

Domaći glinski pobunjenici uz pomoć Martićevaca napali su patrole i postaju iz svih vrsta oružja

Glina: 28. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/23
26.06.2019.
u 14:37

Policijsku postaju ubrzo, u munjevitoj akciji, oslobađaju pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko, koji su pri tome imali trojicu ranjenih. Glina će u hrvatskim rukama ostati još mjesec dana, do 27. srpnja, kada snažni tenkovski napad prisiljava hrvatske branitelje na povlačenje

Ovaj datum simbolizira više toga i nećemo ga zaboraviti. Jučer smo proslavili proglašenje samostalnosti i suverenosti RH, a svega nekoliko sati nakon te odluke Hrvatskog Sabora ovdje u Glini je počela agresija. Nije to slučajno bilo na policijsku postaju jer su pobunjenici vrlo dobro znali da je jedina prava snaga koja može pružiti otpor hrvatska policija. Policajci su branili prvi Republiku Hrvatsku, policajci su ginuli prvi i policija je bila jezgra stvaranja pobjedničke Hrvatske vojske – rekao je u srijedu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na 28. obljetnici napada na policijsku postaju u Glini. 

Policijska postaja u Glini napadnuta je 26. lipnja 1991. u 4:40 minuta, a povod je bila dan prije donesena saborska Deklaracija o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. Domaći glinski pobunjenici, uz pomoć nekoliko stotina Martićevaca iz Knina, napali su policijske patrole i samu postaju iz svih vrsta oružja.

U napadu je poginuo mladi 21-godišnji pričuvni policajac Tomislav Rom, a nekoliko njegovih kolega je ranjeno. Nakon četverosatnog otpora, uz obećanje da će biti propušteni prema Petrinji, 15 policajaca i jedan civil iz postaje se predaju, ali umjesto u Petrinji završavaju u kninskom zatvoru gdje su 52 dana proveli u zarobljeništvu. Zatvorom u Kninu je upravljao zloglasni kapetan Dragan, koji je, između ostalog i zbog maltretiranja zarobljenih glinskih policajaca, osuđen na 15 godina zatvora.

Glina: 28. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu
1/23

Policijsku postaju ubrzo, u munjevitoj akciji, oslobađaju pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko, koji su pri tome imali trojicu ranjenih. Glina će u hrvatskim rukama ostati još mjesec dana, do 27. srpnja, kada snažni tenkovski napad prisiljava hrvatske branitelje na povlačenje.

Glinski kraj je u Domovinskom ratu doživio velika stradanja. Spaljena su 33 hrvatska sela, a u Domovinskom ratu je poginulo ukupno 396 Glinjana, među kojima je 78 hrvatskih branitelja. Riječ je o pet posto hrvatske populacije glinskog područja. Nestalima se još uvijek vode 140 Glinjana i Glinjanki.

Na svečanosti 28. obljetnice početka oružanog otpora srpskom agresoru na ovom području položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu, “Suza” te je, nakon mimohoda, održana svečana akademija u Hrvatskom domu. Za sve Glinjane pripremljen je i prigodni program na otvorenom pod nazivom "Policija danas u službi građana" gdje je održana pokazna vježba ATJ Lučko, mogao se razgledati taktičko-tehnički zbor hrvatske policije, a uz edukacije je promovirano zanimanje policajac.

VIDEO Domovinski rat - Prvi veliki poraz Ratka Mladića:

Komentara 7

MO
moškov
14:58 26.06.2019.

terorist je terorist i tako ih je trebalo tretirati a ne ih krivo nazivati kao npr.domaci pobunjenicu....marticevci...arkanovci ....itd

TR
tramontana
15:46 26.06.2019.

Ive, slažem se . Častim te u Menega.

Avatar Snijeg
Snijeg
01:15 06.08.2019.

šteta, veoma žalosno..nikomu ovo nije trebalo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije