Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEĆI VOJNI PRORAČUN

MORH naručio četiri nova ophodna broda, najavljen i veliki posao s Amerikancima

Svečano predstavljene nove odore Hrvatske vojske
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/9
17.02.2020.
u 17:17

MORH naručio još 4 ophodna broda od Debeljakovog Brodosplita, vrijednost ugovora od oko 320 mil. kn do 2023.

U zadnju godinu mandata ministra Damira Krstičevića Ministarstvo obrane RH ulazi sa 260 milijuna kuna većim vojnim proračunom (oko 5,3 mlrd kn u 2020.) što se odmah odrazilo i na povećanje nabave oružja i vojne opreme. Taj “plimni val” zahvatio je i domaće proizvođače vojne opreme, pa su oni u MORH-u potpisali 38 godišnjih ugovora u iznosu od 453 milijuna kn, što je za 140 mil. kn više no u 2019.

Najveći pomak i ugodno iznenađenje jest potpisivanje ugovora sa splitskim brodograditeljom Brodosplitom o gradnji 4 nova obalna ophodna broda. Prošle godine, nakon kašnjenja zbog “korigiranja” projekta, HRM je u ime Obalne straže napokon preuzela OOB 31 “Omiš”i nakon više od pola godine testiranja, sva su izvješća stručnjaka bila odobravajuća.

Svjetska referenca

Do prije svega nekoliko dana iz MORH-a su stidljivo najavljivali kako će od Brodosplita naručiti samo jedan novi OOB, premda je još Milanovićeva vlada prije 6 godina bila dogovorila nabavku prototipa i još 4 takva broda u seriji. Pregovori između MORH-a i Tomislava Debeljaka, vlasnika (DIV-a) Brodosplita očito su na kraju rezultirali dogovorom oko cijene nastavka gradnje ophodnih brodova, koja je odgovarajuća onoj od prije 6 godina, dakle po brodu oko 80 milijuna kuna s PDV-om. S tom cijenom, jer su troškovi u proteklih 6 godina narasli, Brodosplit se neće financijski “omastiti”, ali će dobiti ono što isto vrijedi novaca – svjetsku referencu i proizvod kojega je vlastita ratna mornarica naručila u seriji, što onda znatno olakšava i nastup OOB-a za izvoz.

Svečano predstavljene nove odore Hrvatske vojske
1/9

Ministar je potvrdio da MORH očekuje da će prvi iz serije ophodnih brodova u splitskom škveru biti dovršen do 18. rujna 2021. (Dan HRM-a). Plan je da tijekom 2022. Brodosplit dovrši nova 2, a zadnji, ukupno 5. brod trebao bi biti isporučen HRM-u do rujna 2023. Ugovor o isporuci 4 dodatna OOB-a vrijedi oko 320 milijuna kn. Debeljak je pozdravio što ministarstvo oprema HV i HRM domaćim proizvodima, a pohvalio je i ministra i premijera Plenkovića jer tako u državnoj blagajni ostaje barem 40 lipa na kunu koje MORH investira, a da su proizvodi uveženi, toga ne bi bilo.

I Željko Pavlin, direktor karlovačkog HS Produkta, jednog od najvećih svjetskih proizvođača pištolja i jurišnih pušaka i ove godine ugovorio je posla s MORH-om za 11,5 milijuna kuna. Radi se o nabavci VHS pušaka i podvjesnih bacača granata, te pištolja s prigušivačima. Pavlin kaže da su domaći proizvođači oružja i opreme doprinijeli opstanku držaave, no stoga ovi ugovori za njih nisu tek biznis, nego veseli što hrvatski vojnici imaju jedno od najboljih oružja na svijetu, a bez MORH-ove pomoći izostao bi i ovakav razvoj proizvodnji.

Alojz Šestan, vlasnik tvrtke “Šestan-Busch”, još jedne koja više od 85 posto svoje proizvodnje izvozi, zahvalio je MORH-u na suradnji, i najavio gradnju nove kacige, jedine na tržištu koja će osiguravati zaštitu i od projektila brzine iznad 1000 m/sek. U 25 godina ova je tvrtka proizvela čak 2,5 milijuna vojnih i policijskih kaciga. I slavonskobrodski “Đuro Đaković” osigurao je novi ugovor od 11,6 mil. kn koliko MORH izdvaja za završetak generalne revizije zadnja 4 tenka M-84. Ministr Krstičević najavio je kako će MORH naručiti i modernizaciju tih tenkova, također u “Đuri”.

Najavljen je i veliki posao s Amerikancima (BAE Systems) oko osvježivanja i modernizacije oklopnih vozila Bradley, kojih 82, kao donacija stižu iz SAD-a. Taj posao, planirano je, dobit će “Đuro”, koji ove godine dovršava i opremanje 8 Patrija sa izraelskim sustavom “Duos”, gdje su u kupoli top od 30 mm i protuoklopne rakete “Spike”.

Čarape čiste 2 tjedna!

Ispred zajednice proizvođača obuće, koja značajno ovisi o ugovorima s vojskom i policijom, zadovoljstvo je iskazala Gordana Odor iz “Borova”, Žarko Petrović ispred “Kroko-a” i “Uriha”, te Roko Vuletić iz šibenskog NCP-a, koji je osvojio veliki posao promjene glavnih motora na dvije legendarne raketne topovnjače klase “Kralj”, - “Dmitar Zvonimir” i “Krešimir”.

Od značajnijih nabavki valja ubrojiti i stalnu suradnju s “Galebom” iz Omiša, proizvođačem rublja, te tvornicom čarapa “Jadran”.

Čelna osoba iz Jadrana, Vinko Barišić kazao je da je ta tvrtka za HV proizvela čarape nove tehnologije, uvođenjem mikrokapsula i srebrnih niti koje onemogućavaju razvoj mikroorganizama, dakle HV je dobila čarape koje se ne trebaju presvlačiti – dva tjedna! Krstičević je, što ne zvuči tek kao parola, zaključio da nema snažne HV bez snažne domaće vojne industrije.

Video: Ministar Damir Krstičević na svečanoj prisegi 26. naraštaja ročnika

 

Komentara 10

PR
prajdali100
19:08 17.02.2020.

Ne mogu vjerovati da ništa nije preduzeto na kupovini PZO sustava srednjeg dometa! Mi skoro da nemamo raketne sustave zemlja- zrak i to izgleda nikoga ne zabrinjava.Srbija je poslije MIG- ova naručila bateriju( šest) vozila sustava PANCIR. Radi se o najmodernijoj opremi koju će uskoro dobiti.Jesmo li MI pod nekim embargom? Što se (ne) događa?

BE
Beskucnik
10:10 18.02.2020.

A tenkovi ? Zasto se ne ide u razvoj vlastitog tenka ?samohodne hsubice te umjesto patrije ,vlastiti transporter a zrskoplove necu ni spominjat

DU
Deleted user
21:36 17.02.2020.

Brodosplitovi OBB-ovi su loše naoružani i preskupi.Ne zadovoljavaju potrebe HRM-a.Prst gore isključivo s gledišta domaće proizvodnje. Hrvatska je dvije raketne topovnjače klase Helsinki platila 5 milijuna eura.A obalni ophodni brod je i više nego duplo skuplji? Pri tome je raketna topovnjača klase Helsinki opremljena sonarima,protubrodskim raketema,sustavima za elektronsko ratovanje,radarima,sustavima za protuzračnu borbu i topom kalibra 57 milimetara?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije