Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAĐA IZ POLICIJSKOG SEFA

Dolački zatražio izuzeće tužitelja zbog ''osobnog animoziteta''

Željko Dolački
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
14.11.2018.
u 13:00

Suđenje nastavljeno nakon godinu i dva mjeseca pauze, no odmah je prekinuto...

Baš nakon što je poslije godinu i dva mjeseca stanke nastavljeno, suđenje Željku Dolačkom, bivšem šefu Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke, opet je prekinuto.

Ovaj put jer je Dolački, koji je od zadnje rasprave ostao i bez posla u MUP-u, zatražio izuzeće Slobodana Šašića, zamjenika ravnateljice USKOK-a. Kazao je da je zahtjev za tužiteljevim izuzećem sam napisao, a potom je sutkinji Maji Štampar Stipić, objasnio zašto to izuzeće traži.

– Od zadnje rasprave do danas došao sam do saznanja da je tužitelj prikrivao činjenice koje meni idu u korist, a smatram i da je neprofesionalno postupao, da je zlorabio položaj te da osjeća osobni animozitet prema meni – kazao je Dolački.

Željko Dolački
1/10

S obzirom na zahtjev Dolačkog, sutkinja je prekinula raspravu do četvrtaka ujutro, a u međuvremenu će spis biti poslan USKOK-u, koji se mora očitovati o zahtjevu za izuzećem. Dolački u svom zahtjevu za izuzećem Šašića tvrdi da je besmislena tvrdnja iz optužnice da je Stjepanu Iviću novac ukrao od 22. veljače 2015. pa nadalje. Pojašnjava da se provjerom moglo ustanoviti da je Ivić, koji je u međuvremenu ubijen, bio pozvan na policiju 1. svibnja 2015., nakon što je likvidiran Vinko Žuljević Klica.

– Tada mu je predočeno da je njegov novac u sefu, a tome je nazočio i jedan moj kolega – navodi Dolački u zahtjevu za izuzećem Šašića.

Dolački u zahtjevu za izuzećem navodi i da nije samovoljno organizirao rad vikendom 2. i 3. travnja 2016. kako bi prikrio provalu u svoj ured te navodi da je taj vikend rad organizirao po nalogu zamjenice ODO-a radi otkrivanja NN počinitelja koji su Vjetroelektranama s računa skinuli 74 milijuna kuna.

U zahtjevu za izuzećem Šašića, Dolački navodi i da je tužiteljstvo radilo pritisak na njegovu kolegicu, a tvrdi se i da su namjerno izostavljeni neki dokazi koji njemu idu u prilog. Tvrdi i da je njegova smjena bila planirana, “jer se trebala maknuti skupina ljudi koja se percipirala kao SDP-ov kadar, kako bi se postavili kadrovi bliski tadašnjem ministru policije Vlahi Orepiću”.

Inače, USKOK Dolačkog tereti da je od 22. veljače 2015. do 3. travnja 2016. inscenirao provalu u svoj ured kako bi prikrio da je iz sefa nestao novac i zlato koji su oduzeti u kriminalističkim obradama. Riječ je o ukupno 290.000 eura, 640.000 kuna te više od dva kilograma zlata. Obrana Dolačkog tvrdila je da je kemijsko-fizičko vještačenje sefa nakon provale, koje je provela vještakinja MUP-a, bio nezakonit dokaz. Tražili su stoga da se to izdvoji iz spisa, što im je sud odbio. Oni su se na to žalili, a Vrhovni sud tu je žalbu rješavao godinu i dva mjeseca te potvrdio odluku nižeg suda, odnosno ustvrdio da je riječ o zakonitom dokazu.

Video - U sklopu istrage policija pretražila kuću Željka Dolačkog u Vukovini

 

Komentara 3

Avatar Celzijus
Celzijus
18:18 14.11.2018.

Kak je hrvatsko visokocijenjeno sudstvo brzo Dolačkom budu već istrunule kosti dok se trakavica završi. A živjel bude barem još 50 godina.

DJ
djakputnik
13:14 14.11.2018.

Ovo je očiti primjer podmetanja dokaza, jer, zna se, lisica nikada ne lovi kokoši blizu svoje jame.

Avatar raco
raco
13:38 14.11.2018.

kakav to dilkoš moraš biti da ukradeš lovu iz sefa u svojoj sobi? Ili su se toliko osokolili ili je stvarno rječ o podmetanju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije