Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Organizacija tijekom ljeta

Doktor na godišnjem, a zamjena udaljena 36 km

Vikica Krolo
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
23.08.2018.
u 16:37

Čak 70% doktora u domovima zdravlja radi u tri ambulante u jednom danu, a 29% i u četiri. Najteže je u turističkim mjestima

Manjak liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u vrijeme ljetnih godišnjih odmora poprima alarmantne razmjere. U mnogim domovima zdravlja tako nema adekvatne zamjene za obiteljske doktore, pedijatre i ginekologe. Zato ih čak 70% radi istovremeno u čak tri ambulante u jednom danu, a 29% i u četiri!

Istarska županija primjer

Pokazala je to anketa “Iskorištavaju li domovi zdravlja mlade liječnike PZZ?“ što ju je Koordinacija hrvatske obiteljske medicine provela među 329 doktora u domovima zdravlja svih županija.

Njih je 71,4% odgovorilo da istodobno rade u svojoj i suprotnoj smjeni, a 92,8 % da njihov prekovremeni i dodatni rad nije plaćen prema Zakonu o radu i drugim pravnim aktima. Gotovo ih polovica radi u više ambulanti jer moraju, četvrtina zbog neizravnog pritiska nadređenih u domu zdravlja, a 21,7% trpi izravan pritisak doma zdravlja u kojem rade.

– Zbog manjka obiteljskih liječnika unutar sustava u mnogim dijelovima zemlje onemogućeno je funkcioniranje osnovne zdravstvene zaštite. O tome se šuti, ravnatelji domova zdravlja i zdravstvene vlasti to zataškavaju, a sami zaposlenici u strahu od odmazde nadređenih nerado o tome javno govore – kaže dr. Vikica Krolo, predsjednica KoHOM-a.

– Kako se nerijetko radi o vrlo mladim i neiskusnim liječnicima, oni teško izdržavaju kaos u sustavu i naprosto ubrzano bježe iz primarne zdravstvene zaštite – objašnjava dr. Krolo. Ljeto je, dodaje, doba virusa i trostruka ili četverostruka ambulanta koju jedan liječnik vodi u istom danu ogroman je pritisak.

– Domovi zdravlja ne mogu, a nekad i ne žele osigurati zamjenu kako bi uštedjeli. Njima se isplati ugovarati liječničke timove bez nositelja, tj. doktora – napominje dr. Krolo.

Posebno je kaotična situacija u turističkim mjestima. Dok je u Istarskoj županiji to godinama već dobro organizirano, južnije niz obalu sustavne organizacije nema. Kad nema adekvatnih zamjena, dostupnost liječnika otežana je, usprkos tome što svi osiguranici imaju pravo na doktora u mjestu gdje privremeno borave. Ugovaranje pak turističkih ambulanti stvar je pojedinih gradova i općina pa se u dijelu turističkih ambulanti zdravstvena usluga naplaćuje.

Split-Solin-Sinj-Vrgorac-Vis

Liječničke udruge stalno upozoravaju na nedostatak liječnika i na izostanak aktivnosti zdravstvenih vlasti u cilju rješavanja tog problema. On se, međutim, iz godine u godinu produbljuje.

– Dok je ginekologinja doma zdravlja u središtu Splita na godišnjem, obavijest na vratima pacijentice upućuje da je njena zamjena u ambulanti u oko 36 kilometara udaljenom Sinju. Sinjska ambulanta u vrijeme godišnjeg odmora ginekologa u Solinu prima i solinske pacijentice. Povrh toga, sinjska ginekologinja jednom tjedno odlazi u Vrgorac, a jednom do dvaput mjesečno i u Vis. Donedavno je išla i jednom tjedno u Imotski – opisuje tamošnju uobičajenu situaciju dr. Marija Divić, ginekologinja iz Splita. 

>> Pogledajte što ministar Kujundžić kaže o kolegama koji traže njegovi smjenu

Komentara 17

CR
crodux
17:57 23.08.2018.

ajmo dalje hajka na Zdravstvo,medijska plaćena politika se nastavlja....

IS
istinaizlike
17:59 23.08.2018.

Sad će nam ministar objasniti da je sve po zakonu i da sustav funkcionira.

TH
than
16:58 23.08.2018.

To se tako dogodi kada ne prepoznaš problem na vrijeme. Krenulo je od ruralne Slavonije, a završiti će u urbanoj Dalmaciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije