Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pljuska DORH-u. Vrhovni sud donio kontroverznu odluku u slučaju bivšega predsjednika suda u Zagrebu

Dokazi ne vrijede jer je USKOK prisluškivao "ilegalno"

uskok
Arhiva VL
26.02.2010.
u 18:50

Vrhovni sud smatra da lopovluk koji je snimljen na telefonu znanca ili prijatelja optuženog nije dokaz.

Vrhovni je sud na početku mjeseca opalio USKOK-u ozbiljnu pljusku. Kažu da su im dokazi po kojima Ivicu Pezu, bivšeg predsjednika Općinskog građanskog suda u Zagrebu, tuže za zlouporabu položaja i ovlasti, pribavljeni na nevaljan način.

Riječ je o snimkama dobivenim prisluškivanjem razgovora suca Trgovačkog suda Bariše Gašpara. Prisluškujući Gašpara, USKOK-ovi tužitelji čuli su kako razgovara s Pezom i da je ovaj pristao mimo reda na Općinskom sudu zaposliti savjetnika. Pezu su optužili za zloporabu položaja i ovlasti, a snimku podastrli kao dokaz.

Vrlo je slična situacija i bila optužba protiv Davora Maravića koji je otkrio svoje nelegalne radnje u razgovoru s Dubrovčanima poznatima iz afere Pet zvjezdica, Krunom Hercegom, Ivom Žeravicom i Antoanom Kraljem, čiji su se telefoni prisluškivali.

Pezini i Maravićevi branitelji tražili su od suda da se izuzmu iz spisa te snimke navodeći da one nisu pribavljene na temelju valjanog sudskog naloga. No, sud ih je odbio pa su uložili žalbu Vrhovnom sudu. Najviši je sud, pak, ocijenio da je posrijedi takozvani slučajni dokaz koji bi se mogao upotrijebiti kao dokaz samo ako su tužitelji zatražili da istražni sudac izda novi nalog za prisluškivanje. Ovdje bi ispalo da je trebalo ishoditi posebne naloge za slušanje Peze i Maravića.

Inače, cijela ta afera krenula je od prijave hotelijera Gorana Štroka da ga se reketari kako bi dobio dozvolu za otvaranje hotela Bellevue. U povodu prijave počeli su se slušati telefoni koji su otkrili niz afera i lanac osoba upletenih u 
korupciju.

Komentara 10

HO
horton
19:16 26.02.2010.

Vjerujem kako većina ovakvih stvari ne može biti slučajna. Ako Josipović ima ikakve namjere uvesti reda (što sumnjam) onda bi trebao iskoristiti tajne službe za nadgledanje sudaca vrhovnog suda kako bi saznao imaju li oni ikakve veze s kriminalom i korupcijom. I ne, za to ne bi trebao pitati dozvolu suda. Možda nije demokratski ali ne možeš se boriti protiv kriminala po nekim sporim procedurama koje uključuvju puno ljudi jer onda informacije procure.

BU
bumerang
08:41 27.02.2010.

Slučaj Domićke u Šibeniku i ovaj definitivno pokazuju da Hrvatskoj treba kao i BiH guverner koji će dovesti strane suce da uspostave pravnu državu, jer najkorumpiranija cehovska klapa u Europi Hrvatski suci, ne žele suditi kolegama jer ih 90% imaa putra na glavi i jedan drugog drže za jaja.

OB
-obrisani-
19:15 26.02.2010.

USKOK mora naučiti i shvatiti da živimo u pravnoj državi u kojoj valja poštovati proceduru. Ovako se sramote i propuštaju priliku krivce, prijestupnike pravno sankcionirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije