Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRUČNI SKUP

Dokazana uspješnost bečke stambene politike

Foto: slikovni materijal © NMPB Architekten
1/7
20.02.2019.
u 15:25

Pet predavača, ujedno i aktera suvremenih stambenih politika grada Beča, svojim su primjerima zaokružili tezu o Beču kao jednom od vodećih gradova po pitanju kvalitete života

Rast gradova se u odnosu na prošla desetljeća i stoljeća eksponencijalno ubrzao, a procesi i smjerovi rasta postali su nepredvidivi. Mnoge gradske sredine više nisu u stanju prostorno planiranje dovesti u stanje praćenja dinamike bujanja, te se tek mjestimično uspijevaju postaviti mjere za sanaciju, dok o predviđanju problema i planiranju više nema govora.

No, grad Beč takve pojave pokušava rješavati pokretanjem mehanizama stambenih politika o kojima se govorilo na stručnom skupu “Stanovanje: pokus kao fokus”, na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, u organizaciji Hrvatske komora arhitekata (HKA). Pet predavača, ujedno i aktera suvremenih stambenih politika grada Beča, svojim su primjerima zaokružili tezu o Beču kao jednom od vodećih gradova po pitanju kvalitete života.

Danas tamo više od 60% populacije živi u zgradama poticane stanogradnje. Sam grad je vlasnik oko 220.000 stanova, čineći ga tako najvećim vlasnikom nekretnina u Europi, dok je preko 200.000 stanova u vlasništvu i upravljanju privatnih tvrtki, koje su gradili po programu poticane stanogradnje. Osim stručnog skupa „Stanovanje: pokus kao fokus“, posjetitelji su mogli vidjeti i izložbu „Vienna model” koja je svoj put po svijetu započela 2013. u New Yorku.

>> Započelo zaprimanje zahtjeva za subvencionirane stambene kredite u APN-u

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije