Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zatočeni rudari

Dok spasioci buše zadnje metre zemlje, rudari rade pilotske vježbe

Stigla je i prva kapsula za spašavanje rudara
AFP/PIXSELL
08.10.2010.
u 15:36

Dizalom promjera oko 60 centimetra jedan po jedan rudar iz komore koja se nalazi 700 metara pod zemljom putovati će na površinu punih sat i pol vremena

Spasitelji samo što nisu probili tunel kojim će 33 rudara iz čileanskog rudnika San Jose nakon nešto više od dva mjesec boravka pod zemljom biti izvučeni na površinu. Iako se 5. kolovoza, odmah nakon urušavanja rudnika vjerovalo da će bušenje 700 metara dugačkog tunela potrajati gotovo do Božića, u petak prijepodne bušilice su došle na samo stotinu metara od komore u kojoj su nesretni rudari pronašli utočište. -Napredujemo brže od očekivanja, i do kraja vikenda mogli bi dovršiti bušenje, rekao je u četvrtak čileanski ministar rudarstva Laurence Golborne.

 

Oplata protiv urušavanja

 

Nakon probijanja, tunela, inženjeri će procjeniti postoji li opasnost od urušavanja zemlje, treba li stjenke okna pojačati čeličnom oblogom. Problem bi mogla predstavljati činjenica da tunel lagano vijuga na dubini između 100 i 120 metara ispod površine zemlje. -Osigurat ćemo maksimalnu sigurnost rudara i uspjeh spasilačke operacije. Dan ili dva duže ništa im ne znači, kažu inženjeri koji rudare namjeravaju na površinu zemlje izvući posebnom kapsulom koju je dizajniralo čileansko ministarstvo obrane.

 

Kokteli antibiotika

 

Ovo, samo 60 centimetra široko “spasilačko dizalo” biti će uloženo u tunel kako bi, jednog po jednog, izvelo ljude van, a svako pojedino putovanje trajati će oko 90 minuta. Da bi se dizalo moglo pokretati, spasioci će nad oknom instalirati pogonski uređaj snage dizanja od ček 400 tona. Kapsulu će iskušati direktor rudarske kompanije koji će se prvi spustiti zatočenim rudarima, procjeniti situaciju i vratiti se van. Potom pod zemlju odlazi posebno obučeni liječnik, inače pripadnik komandoskih jedinica koji će organizirati redosljed izvlačenja rudara sukladno njihovom fizičkom stanju. Već sada je zatočenim rudarima naloženo da počnu sa režimom priprema kakve imaju i piloti borbenih aviona. Svakodnevno po 20 minuta rade aerobne vježbe, a 8 sati prije izvlačenja ništa neće smjeti jesti. Spasilačka kapsula posjeduje stalnu video i audio vezu sa zapovjednim centrom na površini, rudaru kojega se izvlači na površinu neprestano se motre životne funkcije, a poseban pojas pridržava ga u uspravnom stanju čak i ako izgubi svijest. Prilikom izvlačenja imati će posebne, 450 dolara vrijedne naočale koje štite oči od ultravioletnog svjetla i sunca, a pripremljeni su im i kokteli antibiotika kako bi se ponovo navikli na mikroorganizme sa površine kojih pod zemljom nema. -Ova drama će u sljedećih nekoliko dana završiti ili se pretvoriti u tragediju, kaže rođak jednog od zarobljenih rudara.

Ključne riječi

Komentara 16

LI
lija11
21:25 08.10.2010.

Ovo su heroji čovječanstva ,svaka im čast ! Što znači želja i vjera u život, bravo dečki još malo i vani ste!

Avatar B
B
15:44 08.10.2010.

fantastično... nadajmo se najsretnijem mogućem ishodu...

OB
-obrisani-
19:54 08.10.2010.

Odlično... Sretno rudarima...!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije