Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVOLIČNOST

Dok Slovenija Hrvatsku optužuju za NDH, Italiji se ispričava zbog fašizma

01.02.2009.
u 18:26

Slovenija je objasnila izjavu predsjednika Danila Türka o talijanskoj odgovornosti za fašizam čime je zaključen mali diplomatski spor. Prema priopćenju Quirinala, sjedišta talijanskog predsjednika, diplomatskim kanalima je objašnjena Türkova izjava u kojoj je kazao kako “Italija ima etički deficit” zbog povijesne odgovornosti za fašizam.

Rim je tražio objašnjenje, a Ljubljana odgovorila kako predsjednik Türk gaji “veliko poštovanje i divljenje prema Italiji i predsjedniku Giorgiu Napolitanu”, te kako su procjene o novoj gesti pomirenja imale isključivo povijesni karakter. Türk je, odbacujući prijedlog hrvatskog predsjednika Maesića za sastanak trojice predsjednika, kazao da se “Italija mora jasnije suočiti sa zločinima fašizma”.

“Zbog toga ni na koji način komentari predsjednika Türka ne mogu biti shvaćeni kao upućeni predsjedniku Republike ili prijateljskoj Italiji”, stoji u priopćenju Quirinala. Nedavno je Državni savjet, slovensko predstavničko tijelo, optužio Hrvatsku što uime NDH nije isplatila ratnu štetu. Objašnjenja i isprika iz Ljubljane zasad nema.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije