Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kombinatorika

Dok se oporba konsolidira, HDZ i Most u lokalnom ratu - ovo će biti krizne točke

Plenković i Petrov
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
20.02.2017.
u 07:00

Izvor iz Predsjedništva HDZ-a kaže da je Plenkoviću najbolje da Metković ostane u rukama Mosta jer će inače s mostovcima biti još teže...

Dok se ljevica konsolidira, a SDP i HNS izgleda stvaraju savezništva daleko šira na lokalnoj razini od podrške Anki Mrak-Taritaš za zagrebačku gradonačelnicu, HDZ-u i Mostu predstoje teške izborne bitke. Iako su partneri na nacionalnoj razini, Most je već nakon formiranja Vlade najavio da će na lokalne izbore u svibnju ići samostalno te trasirao put izbornim sukobima.

Branit će bastion

U HDZ-u, s obzirom na takav stav Mosta, nisu se očito ni trudili privoljeti mlađeg partnera na suradnju na lokalnim izborima, a vrlo vjerojatno Mostu priželjkuju što lošije rezultate kako bi u nacionalnoj suradnji Mostov utjecaj što više minorizirali. Ključne izborne bitke između dvaju partnera na nacionalnoj razini na svibanjskim izborima vodit će se u utvrdi Mosta Metkoviću, zatim Omišu, Splitu, ali i Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj te Vukovarsko-srijemskoj županiji, koje se smatraju utvrdama HDZ-a. Most će kao svoj bastion braniti Metković, ali HDZ otvoreno poručuje da će vlast u tom gradu staviti pod svoju kontrolu. Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a, neki dan je to vrlo otvoreno poručio na HTV-u. Jednaka situacija bit će i u Omišu, ali i u dvije spomenute županije gdje Most šalje svoje jake uzdanice; u splitsku narodnog tribuna Miru Bulja koji napada HDZ-ova Zlatka Ževrnju te u dubrovačku Nikolu Grmoju, koji će pokušati detronizirati svog imenjaka HDZ-ovca Dobroslavića. Interesi HDZ-a i Mosta suprotstavit će se i u Splitu, gdje će se natjecati HDZ-ov Andro Krstulović Opara te Mostov Robert Pauletić, uz Željka Keruma, Marijanu Puljak, Aidu Batarelo te Ivu Baldasara. U vukovarskoj županiji HDZ-ovu Boži Galiću na megdan bi trebao izići bivši Mostov ministar Tomislav Panenić. Dok Davor Bernardić, šef SDP-a, podrškom HNS-ovoj kandidatkinji, u prvom redu, spašava svoju poziciju u SDP-u jer, postane li Mrak-Taritaš gradonačelnica, bit će to i uspjeh SDP-a, pa se u uzavrelom SDP-u neće tražiti Bernardićeva glava nakon lokalnih izbora, HDZ i Most ratovat će i u Zagrebu. Iako HDZ još nema kandidata za metropolu, što je iznimno neugodna situacija za vladajuću stranku, imat će kandidata, pa makar i alibi igrača, a u Mostu razmišljaju hoće li u utrku poslati ministra energetike Slavena Dobrovića. Zagrebačka priča za HDZ je to neugodnija jer se oporba ujedinjava baš na pitanju metropole, dok najveća vladajuća stranka još nije objelodanila svoj plan za Zagreb.

– Plenković ili ima zeca u šeširu ili nema ništa. Skloniji sam da nema ništa kada je riječ o Zagrebu. Budući da je toliko otezao odluku o zagrebačkom kandidatu, najbolji izbor će mu biti Andrija Mikulić, i to tako da ga predloži zagrebačka organizacija, jer svaki drugi kandidat bit će Plenkovićev izbor, a time i njegov osobni rezultat – komentirao je naš sugovornik iz Predsjedništva HDZ-a.

Neka mole Boga

Ni ljudi u Predsjedništvu HDZ-a nemaju pojma koja je strategija za Zagreb. Taj isti sugovornik dodaje kako bi Plenkovićeva ekipa trebala “moliti Boga” da Metković ostane u rukama Mosta jer će u suprotnom mostovci “potpuno poludjeti”. 

> >  Evo što je o kandidatima za lokalne izbore odlučilo Predsjedništvo HDZ-a

> > Riječki odbor HDZ-a jednoglasno izabrao kandidata za gradonačelnika

Komentara 21

CE
CenzuraHR
07:14 20.02.2017.

Ma dajte prestanite palit vatru cijelo vrijeme. Kakav "RAT"? Procitajte u hrvatskom rijecniku definicija "RAT". Pustite ljude da rade svoj posao.

MK
MKGRA
08:04 20.02.2017.

večernjak uvijek ima pouzdan izvor iz vrha stranke,u metkoviću će ih nakon svega pomesti jambo a dobrović ? pa ne živi u zagrebu da bi bio gradonačelnim

Avatar southman
southman
08:08 20.02.2017.

HDZ će pomesti sve ostale na lokalnim izborima ... SDP je totalno dezorijentiran, HNS dokazana klijentelistička mala strančica... MOST je ispuhan ... to je relanost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije