Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kako se provodi zakon

Dok se nadležne službe dopisuju, psi bez nadzora siju strah među stanovnicima Poreča

Foto: Privatni album
1/3
12.08.2021.
u 09:00

Napadi pasa prijavljeni su veterinarskom inspektoru još u travnju, inspektor je sve prebacio na komunalno redarstvo Grada Poreča, a oni pak od svibnja čekaju da im Policijska postaja Poreč pošalje zapisnike o napadima kako bi ih proslijedili veterinarskom inspektoru

U Poreču još od početka travnja vlasnici pasa ne spavaju mirno. I sve to zbog jednog neodgovornog vlasnika čiji se psi šeću sami i bez nadzora, a u svojim šetnjama često ugrožavaju druge pse i njihove vlasnike.

Zabilježeno je nekoliko napada, više prijava nadležnom veterinarskom inspektoru, gradskim službama i policiji. I sve je ostalo na prijavama, ponekoj opomene i kazni zbog remećenja javnog reda i mira. Hoće li nakon svega ponovno bez straha moći u šetnju još uvijek ne znaju ni građani čiji su psi ozlijeđeni.

– Nakon prijava komunalnom redarstvu i policiji, koji su, kažu, napravili ono što je u njihovoj nadležnosti, vlasnik je dobio i kazne i opomene, sredinom travnja prijavili smo i nadležnom veterinarskom inspektoru. Naveli smo imena vlasnika čiji psi su napadnuti, sve informacije potkrijepili činjenicama i datumima kad su se napadi dogodili. Inspektor je prvo tražio da mu dostavimo sve zapisnike, a onda nas je uputio na Grad. Jer po njegovom komunalni redar je taj koji treba utvrditi je li životinja opasna i onda njega o tome obavijestiti. Rekao nam je i da nije dobio niti jednu prijavu policije, a da mi o napadima i ugrizima nismo dostavili niti jedan dokaz – kažu nam iz porečke Udruge za zaštitu životinja SOS Šape.

Napadi pasa nastavili su se, a nakon posljednjeg u kojem je opet teško ozlijeđen jedan pas, potražili smo odgovore nadležnih službi. Iz Grada Poreča kažu nam kako je od travnja komunalno redarstvo u više navrata obavilo nadzor nad uvjetima držanja kućnih ljubimaca.

– Utvrđeno je da su psi vlasnika D. H. označeni mikročipom i cijepljeni te da isti sa svojom suprugom posjeduje tri psa koja su bila smještena u boksu. Komunalno redarstvo je poduzelo mjere u okviru svojih nadležnosti koje proizlaze iz gradskih odluka. Budući da su vlasnici povrijeđenih pasa pojedinačno podnosili prijave Policijskoj postaji Poreč, UO za komunalni sustav Grada Poreča-Parenzo je krajem svibnja pismenim putem zatražio podatke o napadima gore navedenih pasa na vlasničke pse, radi prikupljanja dokaza i dostave istih nadležnom veterinarskom inspektoru. Po dobivanju odgovora od Policijske postaje Poreč, proslijedit ćemo prijavu na daljnje postupanje veterinarskom inspektoru – ističu u svom odgovoru.

Foto: Privatni album

Iz Policijske uprave istarske kažu nam da je policija tri puta postupala po dojavama o držanju pasa bez nadzora - 13. i 20. travnja te 15. srpnja.

– Vlasniku pasa izdan je obvezni prekršajni nalog zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Policija je o navedenom problemu  izvijestila nadležnu veterinarsku inspekciju i Grad Poreč – kažu u svom odgovoru. Na dodatni upit kada su obavijestili Grad i Veterinarsku inspekciju o navedenim događajima odgovaraju da je policija veterinarsku inspekciju obavijestila 19. srpnja.

Zašto veterinarski inspektor nije reagirao na prijave volontera i građana, upitali smo Državni inspektorat.

– Veterinarska inspekcija zaprimila je prijavu, no sukladno čl. 51. Zakona o zaštiti životinja nadzor nad uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca provode komunalni redari, a prema članku 80. istog Zakona ako u provedbi nadzora komunalni redar zaključi da je životinja opasna za okolinu, dužan je odmah obavijestiti veterinarskog inspektora. Komunalni redari su slijedom navedenoga izvršili nadzor, no veterinarska inspekcija od njih nije zaprimila obavijest o ugrozi. Naknadno je prijavitelj na traženje veterinarskog inspektora inspekciji dostavio dokaze o događanjima iz vašega upita temeljem čega je predmet otvoren. Po okončanju inspekcijskog nadzora izvijestit ćemo vas o utvrđenom – stoji u odgovoru DIRH-a. (U odgovoru je pisalo 'infekcijskog nadzora', ali pretpostavljamo da je riječ o tipfeleru pa je promijenjeno u 'inspekcijskog nadzora', op. a.).

Veterinarska inspekcija, izgleda, čeka da sve drugi obave umjesto nje. Kako doznajemo, nikakvog poziva veterinarskog inspektora prijavitelju nije bilo. Vlasnica je nakon prijave poslala još neke nalaze i račune, jer liječenje psa joj uvijek je trajalo pa ih ranije nije imala. Kaže da je nitko nije zvao, a nisu joj odgovorili ni na mailove koje je slala.

Ako veterinarska inspekcija nije od komunalnog redara i Grada Poreča dobila obavijest o ugrozi, tako su nam barem odgovorili 27, srpnja, zašto nisu reagirali na obavijest porečke policije o držanju pasa bez nadzora? Jer iz policije kažu kako su veterinarsku inspekciju obavijesti 19. srpnja. Jesu li iz policije obavijestili i Grad ne znamo, na to pitanje iz PU istarske nisu nam odgovorili. A upravo tu obavijest čekaju u Gradu kako bi i oni veterinarskom inspektoru proslijedili prijavu. Nejasno je i što je policija radila još od travnja, otkad su krenule prijave građana i volontera i otkad su nekoliko puta intervenirali. Zašto nisu odmah obavijestili veterinarsku inspekciju, koja je nadležna za utvrđivanje svih činjenica jesu li psi opasni i pokretanje postupka zbog držanja opasnih pasa bez nadzora. I dok nadležni već nekoliko mjeseci prebacuju odgovornost jedni na druge, čekaju papire koji nikako da stignu na prave adrese, građani Poreča s pravom se pitaju – tko će ih zaštiti od samovolje sugrađanina koji se ne brine za svoje pse? Jer i sada imaju samo informaciju da je obavljen inspekcijski nadzor i da je zbog nesukladnosti pokrenut upravni postupak. Što to znači, njih zanima hoće li i do kada će psi i dalje slobodno šetati?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije