Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRAVIČNO SVJEDOČENJE UBOJICA IZ ERVENIKA

Dok sam vukao nož po vratu, čuo se tihi zvuk...

VL
Autor
Vojislav Mazzocco
12.11.2008.
u 19:26

Dok sam nož povlačio udesno po njezinu vratu, čuo se vrlo tihi zvuk koji je proizvodio nož u mojoj ruci sijekući kožu na njenu vratu – samo je jedna rečenica iz stravičnog priznanja Slobodana Kovačevića, ubojice četveročlane obitelji Čengić.

Tragovi na dušama
Kovačević je sa šestoricom sudionika, među kojima je i upravo izručeni Damir Travica, ubio Dragu, Slobodana, Nevenku i Gorana Čengića. Početkom 1991. godine Kovačević i Travica odlučili su se zbog pogibije trojice svojih ratnih drugova osvetiti na posljednjim preostalim Hrvatima u Šašićima, zaselku Ervenika pokraj Zadra.

Večernji list u ekskluzivnom je posjedu cjelokupne dokumentacije, koju smo dobili od branitelja s Banovine, ispitivanje Kovačevića, Travice i njihovih sudionika, kao i fotoelaborata očevida te službenih zabilješki kapetana I. klase Dragomira Pećanca koji je vodio istragu o stravičnim ubojstvima. Pećanac je ubojice pronašao samo dvadesetak dana nakon ubojstva, što nije bilo posebno teško jer su svi u Erveniku znali tko je ubijao njihove sumještane i palio kuće. Iz njegovih papira lako je rekonstruirati događaje tog tragičnog 18. siječnja 1991. godine.

Priznanja ubojica počinju gotovo jednako – datuma ubojstva se sjećaju samo po pogibiji svojih prijatelja – umorstvo nije ostavilo traga na njihovim dušama. Pripiti su toga dana upali, čizmama razbijajući vrata, u kuću Čengića i gotovo istog trenutka počeli pucati. Odmah su poginuli Drago i Slobodan, pokosio ih je rafal iz četničkog kalašnjikova. Nesretnici su imali sreće što su ih ubili prvi meci koje je ispalio Dragan Kovačević. Odmah za njim u kuhinju, koja se nalazila tik do ulaza u kuću, utrčao je Damir Travica pucajući iz skraćene lovačke dvocijevke, u priznanju je naziva kratežom.

– Jesi li vidio kako sam je pogodio kratežom, držala je dijete u rukama, tačno u čelenku – hvalio se nakon ubojstva Travica svojim prijateljima. No, meci nisu ubili Nevenku Čengić i njezina malog Gorana. Iako pogođena krupnom sačmom, žena je ostala stajati na nogama, držeći dijete na rukama. Zbog toga ju je Kovačević odlučio dokrajčiti nožem koji mu je darovao brat iz Zagreba.

– Samo ću je malo naklati – rekao je Kovačević i trznuo Nevenki nožem preko vrata dok je Travica palio kuću pokušavajući tako prikriti zlodjelo. Ipak, ni meci ni klanje nisu ubili Nevenku, uspjela je s još živim djetetom pobjeći iz kuće.

– Eto ti kuje, uteče, nisi je ubio – vikao je Travica Kovačeviću kada je shvatio da Nevenka bježi. Slobodan je potrčao za njom i nekoliko trenutaka nakon toga ostatak bande začuo je rafal, Nevenkino zapomaganje, Goranove povike “mama, mama!” i još jedan rafal.

– Kako je utekla, majku joj jebem, mislija sam da sam je prekla – rekao je Kovačević kada se vratio družini.

Sedmorka je nakon ubojstva produžila u zaselak Đakulivići namjeravajući pobiti obitelj Pavla Đakulovića. Ispalili su im zolju u kuću, zapalili staju i stoku, međutim, Đakulovići su na vrijeme pobjegli.

Pečeno meso
Zadovoljni obavljenim poslom ubojice su se vratili u dom Damira Travice, na rakijicu ili dvije. Usput su samo primijetili miris pečenoga mesa iz kuće Čengića. Zavjetovali su se na šutnju, začinjenu prijetnjama sudionicima, no manje od mjesec dana nakon toga sve su priznali.

Nakon šest godina Damir Travica predan hrvatskom Interpolu

Radovan Karadžić: Od zločina do pravde

Glavaš: Prije bih izabrao Haag, nego ovaj sud

Vučurević: Trebaju mi dati zahvalnicu jer sam spašavao hrvatske civile

Blagojeviću sedam godina zatvora za zločine u Srebrenici, trojica oslobođena

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije