Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sutra u Zagrebu

Dok Orban bude s državnim vrhom, na sudu će se odlučivati o Hernadiju

Viktor Orban
Foto: LEHTIKUVA/REUTERS/PIXSELL
02.12.2018.
u 18:50

Dolazak su potvrdili i predsjednici vlada Albanije, Bugarske, Makedonije, Rumunjske i Slovačke, predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj te povjerenik za proširenje

Mađarski premijer Viktor Orban sutra će u Zagrebu održati bilateralne sastanke s premijerom Andrejem Plenkovićem, predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem prije nego što se pridruži ostalim sudionicima sastanka na vrhu Srednjoeuropske inicijative na svečanoj večeri.

Jedna od tema razgovora, nesumnjivo, bit će odnos Ine i MOL-a, jedan od kamena spoticanja među dvjema državama. Slučajno ili ne, istodobno s Orbanovim prvim službenim posjetom Hrvatskoj od 2011., na Županijskom sudu u Zagrebu trebalo bi se ponovno odlučivati o osnovanosti istražnog zahtjeva protiv Hernadija, kojega USKOK tereti da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera. Istražni zatvor određen mu je u fazi državnoodvjetničke istrage u rujnu 2013., nakon čega je za njim raspisana međunarodna tjeralica i europski uhidbeni nalog. Iako je MUP objavio da je Interpol pristao ponovno izdati crvenu tjeralicu za Hernadijem, njegovo ime još nije na popisu traženih osoba.

Viktor Orban
1/12

U pravosudno-političkoj trakavici oko Hernadija novi element dolazi iz – Irske. Naime, sutkinji mađarskog suda koja je u kolovozu odlučila da neće izručiti Hernadija po europskom uhidbenom nalogu koji je izdala Hrvatska jedan od glavnih argumenata bio je sličan slučaj iz Irske. Tamošnji su sudovi odbili izručiti Poljaka Artura Celmera optuženog za trgovinu drogom matičnoj državi zbog sumnje u neovisnost tamošnjeg sudstva. Slučaj je to koji je potresao pravne krugove EU pa je i Europski sud naložio Poljskoj da dobro procijeni kakvo bi suđenje osumnjičenik imao u Poljskoj. No onda je, na iznenađenje mnogih, irski sud prije 10-ak dana odlučio da će ipak izručiti Celmera Varšavi. Sada traje žalbeni postupak.

Orbanov dolazak u Zagreb događa se u sklopu sastanka na vrhu 18 članica Srednjoeuropske inicijative (SEI), regionalnog foruma kojim je u 2018. predsjedala Hrvatska. Ovo je najjači sastanak na vrhu SEI-ja nakon desetljeća stagnacije inicijative koja je pokrenuta još 1989. Za sada su svoj dolazak potvrdili predsjednici vlada Albanije, Bugarske, Makedonije, Rumunjske i Slovačke te Mađarske. Uz njih, doći će i predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj Suma Chakrabarti te europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn. Iako su pozivi išli i u Srbiju i BiH, do danas nije bilo potvrde hoće li i tko doći u Zagreb. Iz Slovenije, kako se govori, dolazi ministar kulture.

No za razliku od svojih kolega, Orban će u Zagrebu boraviti samo jedan dan – sutra će, nakon bilateralnih razgovora s državnim vrhom, sudjelovati na svečanoj večeri za sve sudionike u zagrebačkom hotelu Esplanade, nakon čega će se vratiti u Budimpeštu. Ostali sudionici preksutra će sudjelovati na završnom sastanku inicijative pod nazivom “Izgradnja sigurnosti, jačanje gospodarstva, omogućavanje napretka”. Uz sastanak na vrhu preksutra će se održati i poslovni forum pod nazivom “Inovacijama do konkurentnosti” u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Ključne riječi

Komentara 22

BR
brojevi
05:55 03.12.2018.

Ufam se u Plenkovića i Orbana. Jedino oni mogu razriješiti ovaj ina-mol gordijski čvor bivših administracija. Andrej je do sada pokazao da zna i može i nikakva demagoška upiranja lijevo-desnih hejtera to ne mogu poništiti.

RI
rimac444
21:57 02.12.2018.

UDBA ima svoj tajming, baš sada kada dolazi susjed, Orban. UDBA kada je gonila Sanadera nije dirala Hernadija.. Zar nije normalno da se diže optužnica istovremeno za primatelja i davatelja mita. UDBA razvlači slučaj Sanader samo što to traži komunjarskaka zločinačka partija zbog svojih političkih manipulacija.

TT
tTony
03:39 03.12.2018.

Unaprjed prepostavljena osude koja nije donesena VEC SE KOMENTIRA mozda bi bilo pametno sacekat . Orbana bi tribalo dobro saslusat ono sto je on svatio prije tri cetri godine polako dolazi na vidilo .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije