Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravosudni problemi Zdravka Mamića

Dok on u Međugorju ide na mise, Vrhovni sud mu odbio još jednu žalbu

Zdravko Mamić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
05.05.2020.
u 10:09

Mamićeva obrana tvrdi da je zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković neovlašteni tužitelj jer je na rad u USKOK privremeno upućen iz Općinskog državnog odvjetništva, pa zbog toga niti ne zadovoljava uvjete da bi zastupao USKOK-ovu optužnicu. Vrhovni sud sada kaže da tu nema ništa sporno

I dok Zdravko Mamić, nakon karantene izazvane koronavirusom, koju on provodi u BiH, gdje se sklonio od hrvatskog pravosuđa,  iz prvog reda prati mise u Međugorju, hrvatsko pravosuđe zadalo mu je još jedan udarac.

Naime, Vrhovni sud odbio mu je još jednu žalbu, kojom je tvrdio da su dokazi prikupljeni u jednoj od istraga koja se vodi protiv  njega nezakoniti, te da optužnicu u kojoj se opisuje kako je s Dinamovog računa u Austriji digao i u svoj džep pospremio oko 2,2 milijuna eura zastupa neovlašteni tužitelj.

Taj kako Mamić tvrdi, neovlašteni tužitelj, je Sven Mišković, zamjenik ravnateljice USKOK-a i popriličan trn u Mamićevoj peti. Jer Mišković s Tonćijem Petkovićem zastupa sve optužnice koje su podignute protiv Mamića, uključujući i onu po kojoj je Mamić nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora.

Od početka Mamić tvrdi da je Mišković neovlašteni tužitelj jer je na rad u USKOK po nalogu glavnog državnog odvjetnika privremeno upućen iz Općinskog državnog odvjetništva. Mamić i njegova obrana smatraju da stoga on prema zakonu ne zadovoljava uvjete da bi zastupao USKOK-ovu optužnicu, pa slijedom toga smatraju da su svi dokazi koje je protiv Mamića prikupio, kao i optužnica koju je protiv njega podignuo nezakonita.

Argument je to koji Mamić, ali i obrane optuženika u drugim velikim postupcima često koriste u sklopu legalne opstrukcije obrane, iako im takve zahtjeve sudovi opetovano odbijaju. I Mamiću je Županijski sud u Osijeku ranije taj zahtjev odbio, pa se on na tu odluku žalio Vrhovnom sudu. Koji je sada potvrdio odluku nižeg suda.

Foto: Međugorje-info

Obrazložili su kako smatraju da je prvostupanjski sud pravilno zaključio.
- Privremeno upućivanje zamjenika nižeg državnog odvjetništva na rad u USKOK moguće je na određeno vrijeme (najviše godina dana), bez ograničenja u pogledu ponovljenog upućivanja i bez ograničenja rada na određenom predmetu. Zakon ne propisuje uvjete u odnosu na radno iskustvo upućene osobe niti ograničava opseg poslova koje bi privremeno upućeni zamjenik državnog odvjetnika mogao obavljati u USKOK-u.

Zamjenik koji je radio na ovom predmetu obavljao je određene poslove na osnovu valjano donesene odluke Glavnog državnog odvjetnika. Postupao je stoga u svojstvu ovlaštenog tužitelja. Radnje takvog zamjenika uključuju i pribavljanje dokaza. Dokazi koji su tako pribavljeni su pribavljeni po ovlaštenom tijelu i u propisanom postupku pa zato nisu nezakoniti dokazi. O tome već postoji izražen stav Vrhovnog suda Republike Hrvatske u više odluka - pojasnio je Vrhovni sud svoju odluku.

Inače, Mamić se tom optužnicom tereti da je od 25. rujna 2002. do 8. ožujka 2007. u Zagrebu i Klagenfurtu (Austrija), i to od 25. rujna 2002. do 5. studenog 2002. kao član izvršnog odbora GNK Dinamo, a nakon toga kao izvršni dopredsjednik i član uprave Dinama, ovlašten za raspolaganje novčanim sredstvima kluba s računa u Hypo Alpe Adria Bank u Klagenfurtu, podigao 2,2 milijuna eura koje je zatim koristio za osobne potrebe.

Prema optužnici, tereti se da je naložio da se s računa kluba podigne 97.492 eura te prebaci na njegov austrijski račun. Tereti ga se i da je osobno podigao 2,1 milijun eura u gotovini. Tako je, tvrdi tužiteljstvo, klub  oštetio za ukupno 2,2 milijuna eura, odnosno 16,7 milijuna kuna.

Tužiteljstvo u optužnici traži da mu se taj novac oduzme, a taj je postupak spojen s onim u aferi Dinamo 2. U aferi Dinamo 2  Mamića se tereti da je s još nekoliko osoba iz Dinama izvukao oko 200 milijuna kuna. S obzirom na to da je on u bijegu, odnosno da je nedostupan hrvatskom pravosuđu, odlučeno je da će mu se suditi u odsutnosti. On se i na tu odluku žalio, no Vrhovni sud o toj žalbi još nije odlučio. To bi suđenje vjerojatno trebalo početi na jesen u Osijeku.

Komentara 2

Avatar tomsom
tomsom
10:55 05.05.2020.

Nije se sklonio od HR pravosuđa, nego je pobjegao.

Avatar tomsom
tomsom
10:54 05.05.2020.

Nije se sklonio od HR pravosuđa, nego je pobjegao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije