Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dnevna rutina

Dok mu je središte Zagreba blokirano, Bandić kupuje kupine

kupine
Foto: Petar Glebov/Pixsell
1/3
16.07.2010.
u 18:34

- Događaji i slike iz Varšavske šalju pogrešne poruke o našoj zemlji te bi mogli imati dugoročno negativne učinke na odabir Hrvatske za neke nove investicijske projekte.

HUP: Intervencija u Varšavskoj bila je neprimjerena i štetna

Hrvatska udruga poslodavaca ocijenila je najnovije događaje u vezi s izvedbom projekta "Cvjetni“ u Zagrebu nepotrebnima te štetnima za ukupne gospodarske interese Hrvatske, a policijsku intervenciju neprimjerenom. “Događaji i slike iz Varšavske šalju pogrešne poruke o našoj zemlji te bi mogli imati dugoročno negativne učinke na odabir Hrvatske za neke nove investicijske projekte. Izražavajući svoje protivljenje nepoštovanju prava na započinjanje radova prema svim valjanim dozvolama, HUP izražava i svoje neslaganje s policijskom intervencijom smatrajući da se osiguranje početka radova moglo izvesti na mnogo primjereniji način”, priopćili su iz HUP-a.

Najvažnije da je po zakonu


Premijerka Jadranka Kosor kratko je prokomentirala najnovije događaje u Varšavskoj ulici u Zagrebu i postupanje policije s tim u vezi.
– Događanja u Varšavskoj ulici tema su za ljude koji vode grad Zagreb i za SDP koji već dugo godina ima vlast u Zagrebu. Kad je riječ o postupanju policije, za mene je najvažnije radi li ona prema zakonu, ali i za investitora radi li u sklopu hrvatskih propisa ili ne.

Na pitanje hoće li možda zatražiti odgovornost ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka u vezi s događanjima u Varšavskoj, odnosno uhićenjima prosvjednika, premijerka nije odgovorila.

Dan poslije uhićenja 142 prosvjednika u Varšavskoj ulici, svi koji su bili potrpani u policijske marice zbrajaju dojmove i bez obzira na to što im je policija zabranila da osam dana dolaze u trenutačno najproblematičniju ulicu u metropoli, poručuju da će izrečenu zabranu jednostavno – prekršiti. Prosvjednicima je, podsjetimo, policija u skladu sa Zakonom o prekršajima, poslije dovršetka obrade izrekla mjeru opreza, kako bi ih se spriječilo da i dalje izražavaju građanski neposluh te im je zabranjeno da se osam dana pojavljuju u Varšavskoj. Ta im mjera može biti ukinuta jedino ako policija u roku njezina trajanja ne podnese optužni prijedlog sudu te zatraži produljenje zabrane ili ako sud u roku od tri dana ne odluči o takvu zahtjevu. Zbog najava prosvjednika da će ignorirati već izrečenu mjeru opreza, ispada tako da bi zagrebačka policija mogla svakodnevno imati pune ruke posla te ih ponovno trpati u marice.

Dok policija govori o asistenciji na gradilištu ulaza u podzemnu garažu budućega kompleksa investitora Tome Horvatinčića na Cvjetnom trgu, oko čije se gradnje u Zagrebu lome koplja već gotovo tri godine, nameće se pitanje je li trebalo primjenjivati represiju na svakoga tko je u vrijeme prosvjeda bio u neposrednoj blizini Varšavske.

Nova uhićenja?

– Građani su se ondje okupili na mirnom prosvjedu za koji su već prije imali dozvolu. Ako je policija već ustanovila da smetaju radnicima na gradilištu dok obavljaju radove, mogli su ih jednostavno maknuti da više ondje ne stoje, a ne ih sve odmah uhićivati i odvoditi u postaje – kaže Lina Budak, jedna od petnaestak odvjetnika koji zastupaju prosvjednike iz Varšavske. Također tvrdi da policija nije trebala uhićenima izreći mjeru zabrane dolaska u spornu ulicu jer, dodaje, nije svrha Prekršajnog zakona da se njegove mjere opreza izriču u ovakvim situacijama.

– Ova se mjera izriče ako postoji osnovana sumnja za počinjen prekršaj. Policija u ovom slučaju to ne može dokazati. Ondje je bilo građana koji su na miru sjedili, ali su ipak uhićeni – objašnjava odvjetnica. Kaže kako zbog toga nitko u policiji nije zapravo znao jasno i činjenično objasniti uhićenim prosvjednicima kakav su prekršaj počinili. Masovnim uhićenjima prosvjednika asistencija policije u Varšavskoj još nije okončana. Budući da je čelništvo MUP-a već najavilo da građanski neposluh neće tolerirati te neće dopustiti kršenje zakona, ispada da bi policija mogla dežurati na Horvatinčićevu gradilištu sve dok radovi ne budu okončani jer, jasno je, prosvjednici neće odustati olako od svog nauma da izraze nezadovoljstvo zbog gradnje podzemne garaže na štetu pješačke zone. Koliko će policijska asistencija stajati porezne obveznike, kažu u MUP-u, znat će se tek u kolovozu kada budu isplaćene plaće. Asistencija, naime, još nije gotova, a zna se da je u Varšavskoj bilo raspoređeno 167 interventnih i temeljnih policajaca kojima će biti plaćen svaki prekovremeni sat rada.

Postupak koji je otvoren u Državnom odvjetništvu, a na koji se prosvjednici pozivaju, nema pravnu snagu koja bi mogla zaustaviti radove jer se preispituje je li pri izdavanju dozvola počinjeno kakvo kazneno djelo.

Komentara 56

MI
mikec
18:57 16.07.2010.

Gordanica; Potpisujem u potpunosti tvoj text-- i dodajem dosta nam je u LIJEPOJ NASOJ HERCEGOVACA ____ VELIKIH HRVATA ZA OSOBNU KORIST, VELIKI HRVATI SA SRPSKIM IMENIMA. lijep pozdrav BOG.

OB
-obrisani-
21:10 16.07.2010.

a sta rade SDP-ovce

KR
kreont
23:44 16.07.2010.

Pitajte Bandića koliko vrijedi stijena iz njegovog kraja. E toliko vrijedi i meni ona kocka sa cvjetnoga trga. Bandić je lopov nad lopovima zajedno sa ostalima sa vrha vlasti. To će se možda čitati za nekih 40tak godina. Do tada moramo raditi i rintati kako bi svu tu pregolemu debeloguzu i pretplaćenu administraciju ponaplaćali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije