Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DARIO HORVAT (36)

Dok čeka optužnicu u aferi Zeko, oslobođen optužbi u drugom postupku

Dario Horvat
Foto: Europol
16.07.2020.
u 07:33

U aferi Zeko, Horvat je osumnjičen  s još 14 osoba za varanje na PDV-u

U studenom lani uhićen je u Crikvenici kao jedan s Europolove liste najtraženijih bjegunaca i od tada je iza rešetaka zatvora u Remetincu. I to zato što ga USKOK od ožujka lani sumnjiči da je organizirao zločinačku skupinu koja je varajući na PDV-u utajila oko 7,2 milijuna kuna.

No iako je već mjesecima Remetincu, Dario Horvat (36), a o njemu je riječ, ovih dana ima razloga za slavlje. Naime, neki je dan na zagrebačkom Županijskom sudu, zajedno s Markom Polanščakom nepravomoćno oslobođen optužbi u jednom drugom postupku. Na objavu presude iz Remetinca nije doveden.

Prema optužnici, Horvat i Polanščak teretili su se da su muljali s novcem tvrtke Abduco građevinarstvo. U toj tvrtki, Horvat je bio direktor i ovlaštena osoba, a prema optužnici teretio se da je sa žiro računa tvrtke tijekom 2007., 2008. do kolovoza 2009. podigao ukupno 5,3 milijuna kuna. Polanščak se pak teretio da je po Horvatovu nalogu s računa tvrtke podigao ukupno 806.600 kuna.Tužiteljstvo je u optužnici tvrdilo da je Horvat sredstva zadržao za sebe, čime si je pribavio protupravnu imovinsku korist od 6,1 milijun kuna.

No tijekom suđenja tužiteljstvo  navode optužnice očito nije uspjelo dokazati. Istina, tijekom postupka utvrđeno je da je bilo financijsko-knjigovodstvenih povreda u što sud nije ulazio jer to nije bio predmet inkriminacije. S druge strane sud je smatrao da nije dokazano da su optuženici oštetili tvrtku, proračun ili da su sebi pribavili protupravnu stečenu imovinsku korist.

- Tijekom postupka saslušano je više svjedoka. Vlasnici i direktori tvrtki poslovnih partnera dostavili su dokumentaciju, koja ide u smjeru tvrdnji obrane da su postojali poslovni odnosi. Za razliku od tužiteljstva koje tvrdi da činjenica da Abduco građevinarstvo nije imalo zaposlenih dokazuje fiktivnost tih faktura, sud smatra da to zapravo ukazuje na istinitost obrane da su se služili radnom snagom i mehanizacijom druge tvrtke - kazao je i obrazloženju presude sudac Tomislav Juriša.

Tužiteljstvo je tijekom postupaka odustalo od jedne točke optužnice pa je u odnosu na to djelo za Horvata donesena odbijajuća presuda.

Horvat sada u Remetincu čeka pisano obrazloženje nepravomoćne oslobađajuće presude, ali i da USKOK dovrši istragu protiv njega i još 14 osoba koje se u akciji Zeko sumnjiče za izvlačenje više od sedam milijuna kuna. A ta je istraga, barem što se Horvata tiče, počela na doista spektakularan način. Jer dok su njegovi suosumnjičenici u ožujku 2019. uhićeni, on je to uhićenje izbjegao doslovno u zadnji tren. Svega par minuta prije no što će mu policajci s nalogom za pretragu pokucati na vrata stana u Drežničkoj ulici, Horvat je iskočio kroz prozor stana. Bježeći je odbacio mobitel koji je imao od sebe, a njegov skok kroz prozor, bijeg i  odbacivanje mobitela, snimile su nadzorne kamere s okolnih objekata. Istražitelji su tako ušli u prazan Horvatov stan, no iz njega nisu otišli praznih ruku. Izuzeli su hrpu dokumentacije koja će vjerojatno po dovršetku istrage postati sastavni dio optužnice, a osim toga u vrtu stana našli su i zakopan pištolj, za kojeg su posumnjali da je njegov.

Od tog nesvakidašnjeg bijega do studenog kada je uhićen, Horvat se uspješno skrivao, iako je za njim bila izdana međunarodna tjeralica i europski uhidbeni nalog. U međuvremenu je završio i na listi najtraženijih europskih bjegunaca za kojima je tragao i Europol, a u njegovom uhićenju je sudjelovao FAST TEAM, policijska postrojba specijalizirana za potragu i uhićenja traženijih   bjegunaca.

U postupku zbog kojeg je pobjegao, odnosno u aferi Zeko, Horvat je osumnjičen  s još 14 osoba za varanje na PDV-u. Među osumnjičenicima, koji su nakon uhićenja u ožujku 2019. jedno vrijeme proveli iza rešetaka bili su Kristijan Katanec, koji se prije toga u javnosti pojavljivao kao predsjednik Udruge samohranih očeva “Pateros”. U akciji Zeko bio je uhićen i Igor Galović,, koji se 2009. sumnjičio da je oteo i pretukao prostitutku, kako bi je spriječio da svjedoči protiv njega i još jedne osobe Bio je uhićen i Zoran Gavrilović, kojemu se na zagrebačkom Županijskom sudu sudilo zbog optužbi da je 2013. organizirao prebacivanje 40 kilograma marihuane iz Crne Gore, a pošiljke su, između ostaloga, jedno vrijeme bile skrivane u Domu za starije i nemoćne osobe u Brezovici. Sve njih, predvođene Horvatom, USKOK sumnjiči  da su bili dio zločinačke grupe koja je najmanje 16 mjeseci  na uvozu željezne armature, pšenice i drugih roba iz zemalja EU varala na PDV-u.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije