Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EVAKUIRANI ZAPOSLENICI

Većina dojava o bombama u pravosudnim tijelima lažna

Dojave o bombi
Foto: PIXSELL
1/11
05.12.2022.
u 14:24

U međuvremenu je ispražnjena zgrada suda radi sigurnosti zaposlenika

MUP je izvijestio da je u kratkom vremenskom razdoblju više policijskih uprava zaprimilo informacije o anonimnim dojavama da su u zgradama/objektima pravosudnih tijela na njihovom području navodno postavljene eksplozivne naprave. Anonimnim dojavama obuhvaćena su pravosudna tijela u cijeloj Hrvatskoj. Na sve lokacije su upućeni policijski službenici kako bi provjerili istinitost dojava i poduzeli druge mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

14:24 - Policijska uprava osječko-baranjska je danas u prijepodnevnim satima zaprimila četiri dojave o postavljenim eksplozivnim napravama na objektima pravosudnih tijela na području Osijeka i okolice. Na mjesto događaja izašli su policijski službenici protueksplozijske zaštite koji su obavili pregled tri navedene ustanove u Osijeku te su utvrdili da se radi o lažnim dojavama.

14:22 - Obavljenim pregledima na objektima pravosudnih tijela u Županji i Otoku nisu pronađene eksplozivne naprave.

13:43 - Pregledom prostorija pravosudnih tijela u Bjelovaru, u Ulici Josipa Jelačića, koji je završio u 12.50 sati nisu pronađena nikakva minsko - eksplozivna sredstva.

Policijska uprava virovitičko-podravska je zaprimila informacije o anonimnim dojavama o navodnim postavljenim eksplozivnim napravama na objektima pravosudnih tijela na području grada Virovitice, Slatine, Pitomače i Orahovice. Na lokaciju su upućeni policijski službenici protueksplozijske zaštite kako bi provjerili istinitost dojave i poduzeli druge mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Pregledom objekta nisu potvrđeni navodi o eksplozivnoj napravi.

13:34 - Dojava o bombi stigla je i u Kaptol Centar u Novoj Vesi, kao i u Point Centar na zagrebačkim Vrbanima, gdje zaposlenici i poneki posjetitelji čekaju završetak policijske istrage.

13:18 - Pregledom svih lokacija, u Labinu, Poreču, Puli, Pazinu i Bujama, nisu potvrđeni navodi o eksplozivnim naprava, izvijestila je istarska policija.

13:13 - Obavljenim pregledima objekata pravosudnih tijela na lokacijama u Splitu te suda u Makarskoj nisu potvrđeni navodi o eksplozivnoj napravi. Također pregledom objekta Općinskog suda u Zlataru nisu potvrđeni navodi o eksplozivnoj napravi.

12:56 - Danas, 5. prosinca u jutarnjim satima Policijska uprava požeško-slavonska zaprimila je informaciju o anonimnoj dojavi o navodno postavljenoj eksplozivnoj napravi na objektu Općinskog suda u Požegi. Na obje lokacije su upućeni policijski službenici protueksplozijske zaštite kako bi provjerili istinitost dojave i poduzeli druge mjere i radnje iz svoje nadležnosti s ciljem zaštite sigurnosti građana. Pregledom na obje lokacije nisu potvrđeni navodi o eksplozivnim napravama, izvijestila je požeška policija. 

12:54 - Izvršenim pregledom na lokaciji u Koprivnici i Đurđevcu nisu potvrđeni navodi o eksplozivnoj napravi. Također obavljenim pregledom na obje lokacije pravosudnih objekta u Zadru nisu potvrđeni navodi o eksplozivnoj napravi. Obavljenim pregledima objekata pravosudnih tijela na lokacijama u Rijeci te suda u Crikvenici nisu potvrđeni navodi o eksplozivnoj napravi.

12:50 - Policijski službenici protueksplozijske zaštite obavili su preglede na objektima pravosudnih tijela u Vukovaru i Vinkovcima, kojima su utvrdili da nema eksplozivnih naprava, a u tijeku su pregledi i na objektima pravosudnih tijela u Županji i Otoku.

12:21 - Obavljenim pregledom u Velikoj Gorici, Sesvetama i u Zagrebu, Zrinjevac nisu potvrđeni navodi iz dojave o eksplozivnoj napravi, ja PU zagrebačka. Nadalje, protueksplozijskim pregledom zgrade Općinskog suda u Čakovcu nisu pronađene eksplozivne naprave, dakle nisu potvrđeni navodi iz anonimne dojave.

12:11 - Izvršenim pregledom na lokaciji u Dubrovniku nisu potvrđeni navodi o eksplozivnoj napravi dok se objekt pravosudnih tijela u Metkoviću još uvijek provjerava, kažu iz PU Dubrovačko-neretvanske. 

12:00 - Do sada, na lokacijama u Labinu i Poreču, pregledom nisu potvrđeni navodi o eksplozivnoj napravi, priopćila je PU istarska.

11:54 - Danas, 5. prosinca u jutarnjim satima Policijska uprava karlovačka zaprimila je informaciju o anonimnoj dojavi o navodno postavljenoj eksplozivnoj napravi na objektu Županijskog suda u Karlovcu. Na lokaciju su upućeni policijski službenici protueksplozijske zaštite kako bi provjerili istinitost dojave i poduzeli druge mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Pregledom objekta Županijskog suda nisu potvrđeni navodi o eksplozivnoj napravi. Ovim putem podsjećamo na društvenu odgovornost i samozaštitno ponašanje te u slučaju bilo čega sumnjivog što se može dovesti u kontekst navedenog događaja, da se građani s punim povjerenjem obrate policiji na broj 192.

I PU šibensko-kninske javlja da obavljenim pregledom kompletnog objekta koji je završio u 11,15 sati nisu pronađena nikakva minsko-eksplozivna sredstva.

11:49 - Djelatnici i stranke Općinskog suda u Gospiću vratili su se u 11.15 u zgradu suda, nakon što je policija pregledom utvrdila da je zgrada sigurna, odnosno da je dojava o podmetnutoj bombi bila lažna, no rad suda je time "bitno poremećen", saznaje Hina na sudu. Predsjednica suda Dubravka Rukavina poručila je da je događaj različiti djelovao na različite ljude, da su se neki pojedinci, pogotovo stranke, uplašili zbog žurne evakuacije.

Također, dodala je, kako je dojava bila u 9.45, a pregled je trajao do 10.45, “mogu reći da smo se vratili k obavezama u 11.15, što znači da nam je ovaj događaj bitno poremetio rad, ritam izvršavanja obaveza”.

Policijska uprava brodsko-posavska, danas, 5. prosinca, zaprimila je informacije o dvije anonimne dojave o navodnim postavljenim eksplozivnim napravama na objektima pravosudnih tijela na području grada Slavonskog Broda.

Na obje lokacije su upućeni policijski službenici protueksplozijske zaštite kako bi provjerili istinitost dojave i poduzeli druge mjere i radnje iz svoje nadležnosti s ciljem zaštite sigurnosti građana. Pregledom na obje lokacije nisu potvrđeni navodi o eksplozivnim napravama.

Podsjetimo, bomba je na sudu, pisalo je u e-mailu koji je jutros stigao na Vrhovni sud u Zagrebu. Po zaprimanju e-maila, pozvana je policija koja će obaviti protueksplozivni pregled. U međuvremenu zgrada suda ispražnjena je radi sigurnosti zaposlenika.

Osim Vrhovnog, dojave o bombama dobili su još Županijski i Visoki kazneni te Prekršajni i Općinski u Zagrebu te Županijski u Velikoj Gorici i Splitu. Svuda su u tijeku protueksplozivni pregledi. 

Zaposlenici splitskog Općinskog i Županijskog suda, Općinskog i Županijskog državnog odvjetništva te zemljišnika, njih nekoliko stotina, evakuirano je iz zgrada zbog dojave o postavljenoj bombi. Tu je informaciju Hini potvrdio glasnogovornik Županijskog suda, sudac Dinko Mešin koji je rekao da su dojavu o bombi primili na e-mail u 9.24. Navodno je pisalo: "Rušit će se zgrade. Nemojte ovo zanemariti. Bomba je postavljena."

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

"U dojavi nije specificirano gdje je bomba točno postavljena pa se pretpostavlja da je e-mail poslan na više adresa. Za sada smo takav e-mail primili mi i Općinski sud. Policija je brzo stigla na mjesto događaja i trenutačno se oko tristotinjak djelatnika Županijskog suda, dvaju odvjetništava i zemljišnika nalaze izvan zgrade dok se prostor ne pregleda", rekao je Mešin.

Na terenu je policija sa psima i u tijeku je pregled zgrada.

U Zagrebu u pola sata policiji dojavljeno o više postavljenih eksplozivnih naprava

Zagrebačka policija u ponedjeljak je potvrdila kako joj je ujutro u samo pola sata dojavljeno o postavljanu eksplozivnih naprava na više lokacija u Zagrebu, a u tijeku su provjere i postupanja kako bi se utvrdilo jesu li dojave lažne. 

Hini su potvrdili kako im je od 9.10 do 9.30 sati dojavljeno o eventualnom postavljanju više eksplozivnih naprava.

Istaknuli su da su u tijeku njihove provjere i postupanja kako bi se provjerilo jesu li dojave lažne, kao što se i pokazalo za sve do sada.

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Bombe na sudovima u Vukovaru, Vinkovcima, Brodu, Zadru

PU Vukovarsko-srijemska zaprimila je jutros dvije anonimne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama na sudovima u Vukovaru i Vinkovcima. Potvrdila nam je to i glasnogovornica PU Martina Halas rekavši kako su sudovi evakuirani, a da su u objekte poslani policijski službenici protueksplozivne zaštite kako bi utvrdili istinitost tih dojava i poduzeli sve potrebne radnje.

Iz Policijske uprave brodsko-posavske medijima su poslali obavijet da su upoznati sa zaprimljenim anonimnim dojavama o navodno postavljenim eksplozivnim napravama na objektima Županijskog suda i Općinskog suda u Slavonskom Brodu.

- Policijski službenici protueksplozijske zaštite su upućeni na adrese sudova kako bi provjerili istinitost dojave i produzeli druge mjere i radnje iz svoje nadležnosti - navodi se u priopćenju koje potpisuje glasnogovornica PU brodsko-posavske Kata Nujić.

Dojava u 9.48 sati o podmetnoj eksplozivnoj napravi i u zgradi županijskog suda u Zadru se provjerava i u tijeku je evakuacija djelatnika suda. Potvrdili su to Večernjem listu iz zadarske policije.

Banski dvori nisu primili prijeteće pismo

Iako je dio medija prenio da je zaprimljena i dojava o bombi u zgradi Vlade, kako neslužbeno doznajemo pismo takvog sadržaja u Banske dvore nije stiglo. Kako nam je objašnjeno, na jedan od sudova stiglo je prijeteće pismo u kojem je uz dojavu o bombi na sudu stajalo i 'srušit ćemo Vladu RH' a to je rečenica koja se često može čuti u javnom prostoru i ne mora nužno značiti da će netko donijeti ili je donio bombu u Vladu.

Naši izvori govore kako je sve provjereno sa službama Vlade i onima koji se bave sigurnošću Banskih dvora, ali utvrđeno je da ništa takvoga nije stiglo. Provjere se nastavljaju i zasad nema evakuacije banskih dvora niti je nešto takvo u planu.

Iz PU sisačko – moslavačke potvrđeno nam je da su zaprimljene dojave o bombi u zgradi koju koriste Županijski i Općinski sud u Sisku te da su na teren poslani policijski službenici protueksplozivne zaštite kako bi utvrdili istinitost tih dojava i poduzeli sve potrebne radnje.

Policija je i u centru Preloga zbog dojave o postavljenoj bombi na Općinskom sudu.

Danas u 10:40 sati Operativno komunikacijski centar policije Policijske uprave međimurske zaprimio je telefonsku dojavu službenice Općinskog suda u Čakovcu da su zaprimili e-mail iz kojeg proizlazi da je u prostorijama suda postavljena eksplozivna naprava.

- Ujedno, u kratkom vremenskom razdoblju više policijskih uprava zaprimilo je informacije o anonimnim dojavama da su u zgradama/objektima pravosudnih tijela na njihovom području navodno postavljene eksplozivne naprave.  Anonimne dojave se odnose na navodno postavljene eksplozivne naprave u većem broju objektima/zgradama pravosudnih tijela na područjima 18 od 20 policijskih uprava sa sjedištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Bjelovaru, Sisku, Varaždinu, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Karlovcu, Gospiću, Puli, Virovitici, Čakovcu i Koprivnici. Na sve lokacije su upućeni policijski službenici protueksplozijske službe koji provjeravaju istinitost dojava i poduzimaju sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a s ciljem zaštite sigurnosti građana. Podsjećamo sve građane na samozaštitno ponašanje i pozivamo ih da u slučaju uočavanja sumnjivih predmeta ili osoba o svemu obavijeste policiju na 192 - kažu u PU međimurskoj.

 

 

Ključne riječi

Komentara 20

DU
Deleted user
10:28 05.12.2022.

tekma je danas... ;)

DU
Deleted user
11:19 05.12.2022.

3:1 za hrvatsku!

DU
Dubrovnik4711
12:11 05.12.2022.

Ovo treba pod odmah i hitno, u roku od 48 sati, iztraziti, pronaci i izvijestiti gradane Republike Hrvatske. Bitno je izvjestiti javnost sto se dogada. Ovo je cisti...najgore vrste i kaos. Radi se panika, a to je opasno. Drzava je masovno napadnuta. I treba tako i odgovoriti. Pronaci i zatvoriti na 40 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije