Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Ivo Stier:

'Dogovor o Brexitu osnažuje Johnsonovu poziciju'

Davor Ivo Stier
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
17.10.2019.
u 13:56

Brexit ima više geopolitičku konotaciju nego ekonomsku logiku i sigurno na ovaj način možemo vidjeti Veliku Britaniju koja će se dodatno zbližiti sa SAD-om, smatra Stier

Ovaj dogovor potvrda je da je Boris Johnson bio ozbiljan kada je govorio da želi postići dogovor o Brexitu, komentirao je danas saborski zastupnik HDZ-a i bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier vijest da je postignut dogovor Europske unije i britanskog premijera o Brexitu, podsjetivši da taj sporazum ipak još treba potvrditi i britanski parlament.

– Čini se da je Boris Johnson time ojačao svoju poziciju, ali još nije pobijedio u ovoj utakmici jer je postigao dogovor s Europskom unijom, ali mora to još u subotu potvrditi u britanskom parlamentu. Dogovor koji je postignut omogućit će mu da ima potporu Konzervativne stranke, ali ima još problem s unionistima iz Sjeverne Irske. Ovaj dogovor osnažuje njegovu poziciju, čak i ako u subotu ne postigne rezultat koji očekuje u parlamentu, ipak je pokazao vjerodostojnost. Sve ankete pokazuju da većina građana Velike Britanije želi da se ovo pitanje riješi što prije pa mi se čini da je ovime ojačana njegova pozicija – komentira Stier. U subotu će se, nastavlja, vidjeti kolike su mu šanse da britanski parlament do 31. listopada ratificira sporazum o Brexitu.

– Očito je ključna razlika u tome da Velika Britanija sada ne treba čekati da se riješi pitanje Sjeverne Irske jer se tu nudi jedno rješenje kojim, doduše, unionisti nisu zadovoljni. No, Velika Britanija bi mogla sklapati trgovinske ugovore s drugim zemljama poput SAD-a, što je bio jedan od ključnih geostrateških ciljeva Brexita, koji je Johnson stalno naglašavao, a koji nije bio jasan u prethodnom dogovoru. Brexit ima više geopolitičku konotaciju nego ekonomsku logiku i sigurno da na ovaj način možemo vidjeti Veliku Britaniju koja će se dodatno zbližiti sa SAD-om, ostat će utjecajna na europskom kontinentu, ali će si uzeti slobodu da sama sklapa trgovinske ugovore mimo Europske unije – smatra Stier. Drži i kako neće biti problema s potvrđivanjem sporazuma od strane država članica EU.

– Čini mi se da je postojala politička volja da se postigne dogovor, a to što je još aktualni predsjednik EK Jean Claude Juncker poslao pozitivne poruke imat će pozitivan učinak i na premijere i ovaj dogovor će se moći podržati na Vijeću EU – zaključio je Stier.

Ključne riječi

Komentara 3

AG
Agricola
14:09 17.10.2019.

Corbyn je sad na aparatima. Neki dan se rugao Johnsonu kako ima rekordnih 100% poraza u parlamentu, sedam od sedam, ali Boris se smijao dok je kraljica držala govor, a sad vidimo i zašto. U strategiji moguće je izgubiti sve sve bitke a dobiti rat, kako to uvijek ponavlja Domazet Lošo. A Boris Johnson je napravio upravo to. A kad budu idući izbori, onda ćemo vidjeti tko je pravi gubitnik. Kladim se o sve što imam da će na idućim izborima laburisti postići najgori rezultat u povijesti izbora za parlament. To je tako kad te vodi nesposobna komunjara Corbyn prema kojem čak ni jedan Bernardi ne izgleda previše smješno.

SN
snoopy58
15:34 17.10.2019.

Odakle se Britanci povlači, tome se ne piše dobro. Nanjušili su oni probleme i krizu EU, pa će se maknuti i to gledati sa strane, a moguće i potpomoći. Svakako će nakon Brexita, SAD i UK dodatno udariti po EU gospodarstvu

Avatar southman
southman
14:29 17.10.2019.

Ma kakav dogovor. Pada to u Parlamentu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije