Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STANDARD Projekcije vlasti FBiH o plaći i mirovinama

Dogodine plaća veća 39, mirovina 18 KM

penzici-txt.jpg
Foto: Davor Višnjić
24.10.2008.
u 23:00

SARAJEVO – Ako se obistine projekcije federalnih vlasti, prosječna radnička plaća u idućoj godini bit će 713, a prosječna mirovina nešto više od 327 konvertibilnih maraka. To znači da bi prosječna plaća u odnosu prema ovoj godini trebala porasti 39, a mirovina oko 18 maraka.

I radnika više
Ovakve projekcije zasnivaju se na predviđenom povećanju broja umirovljenika i radnika, ali i očekivanoj stopi rasta bruto društvenog proizvoda u Federaciji.

Već bi iduće godine FBiH mogla imati oko osam tisuća novih umirovljenika, što znači da će ukupno osoba s pravom na mirovinu biti više od 337.550.

Predviđa se i rast broja osiguranika, odnosno radnika iz čijih se zarada puni mirovinski fond. Njih bi u 2009. godini, vjeruje se, moglo biti oko 469 tisuća ili devet tisuća više nego danas.

Federalne vlasti, odnosno ekspertna skupina Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za reformu sustava Mirovinskog i invalidskog osiguranja, otišla je i korak dalje pa je projicirala očekivane plaće i mirovine i za 2010. Prosječan bi radnik za dvije godine trebao primati plaću 754 marke.

Mirovine 355 KM
Iako je riječ o simboličnom godišnjem povećanju, radnici mogu biti koliko-toliko zadovoljni jer će, ako se projekcija vlasti obistini, primati dvostruko više od umirovljenika. Naime, prosječna će mirovina vjerojatno biti nešto veća od 355 KM. Sve ove projekcije umnogome će ovisiti o tomu hoće li Federacija Bosne i Hercegovine i kojom brzinom provesti mirovinsku reformu.

U planovima za reformu predviđeno je uvođenje dodatnih oblika sustava Mirovinskog i invalidskog osiguranja, tako da bi se u perspektivi sustav mirovinskog osiguranja sastojao od tri stupa.

Prvi bi bio zasnovan na međugeneracijskoj solidarnosti, drugi bi uključivao i dodatno dragovoljno mirovinsko osiguranje, a treći individualne ugovore pojedinaca s privatnim mirovinskim fondovima.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije