Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Web-revolucija

Dogodine na internetu neće biti vecernji.hr nego večernji.hr

domena
Arhiva VL
30.10.2009.
u 18:46

Više od polovice od 1,6 milijardi korisnika interneta služi se nekim nelatiničnim pismom. Stručnjaci ovaj potez opisuju kao najveću promjenu u načinu rada interneta otkako je stvoren prije 40 godina.

Upravni odbor Internetske korporacije za dodjelu imena i brojeva (ICANN), koji održava godišnje zasjedanje u Seulu, odlučio je da se od sljedeće godine imena domena mogu pisati na ćirilici, arapskom, kineskom ili nekom drugom nelatiničnom pismu.

Više od polovice od 1,6 milijardi korisnika interneta služi se nekim nelatiničnim pismom. Stručnjaci ovaj potez opisuju kao najveću promjenu u načinu rada interneta otkako je stvoren prije 40 godina.

Tehnološka platforma koja je omogućila stvaranje interneta proslavila je rođendan točno prije dva dana. Njegovo veličanstvo internet rodilo se 29. listopada 1969. Tog su dana inženjeri Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu poslali poruku svojim suradnicima u Istraživačkom institutu Stanford u San Franciscu na udaljenosti od oko 650 kilometara. Tako je nastao ekvivalent legendarnoj telefonskoj poruci “Watsone, dođi ovdje”, a ona je glasila “L”, “O”, “G”.

Inženjer Charley Kline s Kalifornijskog sveučilišta prvo je utipkao i poslao slovo “L”, a onda telefonski nazvao inženjera u San Franciscu te ga upitao je li sve u redu. Iako je u početku izazvao negativne reakcije, ubrzo je postalo jasno da će internet promijeniti proces istraživanja i razvoj biznisa.

Komentara 1

DU
Deleted user
08:03 01.11.2009.

Sramota, VL, umjesto da nas vasim clancima obrazujete, ispravljate, unapredjujete ... vi na poturate srpski ili bosanski “Watsone, dođi ovdje”. Pa mi smo u skoli dobivali jedinice za to. Dodji OVAMO! A da ga je pitao gdje je, mogao jee reci \"Jesi li ovdje?\" Takodjer, na hrvatskom u Hrvatskoj velimo NA GODINU, ZA GODINU DANA ili DO GODINE a ne ovako kako nam opet naturate ne bosanskom i srpskom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije