Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregled

Događaji koji su obilježili svijet u 2014.

poplave Srbija
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/5
01.01.2015.
u 13:52

Pad cijene nafte, socijalni nemiri u BiH te poplave, sukobi u Siriji i Ukrajini, jačanje islamskih snaga u Iraku... događaji koji su obilježili 2014.

Ova će se godina pamtiti po drastičnom padu cijene nafte koji je uslijedio u prosincu. U globalnom medijskom selu najviše se spomine u kontekstu dramatičnog potopa ruskog rublja i produbljivanja problema ruske ekonomije koja je izrazito ovisna o izvozu nafte i plina, no ovaj pad cijena nafte i nije veliko iznenađenje budući da su dežurni pesimisti mjesecima upozoravali na trend općeg pada cijene sirovina zbog pada potražnje na tržištima u razvoju, posebno zbog usporavanja Kine kao najvećeg uvoznika sirovina Zadnji veliki potop cijena nafte gledali smo 2008. godine kad je cijena pala s nebesko visokih 147 dolara na samo 32 dolara u samo nekoliko mjeseci.

Početak godine obilježio je nastavak sukoba sirijskog građanskog rata koji je do veljače iznjedrio 130.000 poginulih s ukupno 4 milijuna raseljenih koji se proširio i na Irak gdje članovi ISIL-a nemilosrdno ubijaju sve ne muslimane i protjeruju Kurde i katolike, a američki predsjednik Barack Obama je u studenom odobrio slanje 1500 dodatnih trupa za pomoć Kurdima u Iraku za pomoć borbe protiv ISIL-a, a SAD su predvodile i zračne napade na sjevernoirački grad Mosul kako bi se obuzdale snage ISIL-a.

U veljači su erumpirali socijalni nemiri u Bosni i Hercegovini zbog općeg stanja i nezaposlenosti koja je dosegla 40 posto, a najviše pogađa mlade kojih je 57 posto nezaposlenih.

Da nevolja ne dolazi sama, pobrinula se i priroda pa su BiH u svibnju pogodile strašne poplave koje su se proširile i na Hrvatsku te Srbiju.

Početkom godine nastavili su se prosvjedi Ukrajinaca koji žele približavanja EU i NATO-u te proruskih snaga. Ubrzo je održan i referendum o neovisnosti Krima, a potom su Rusi poslali svoje trupe kako bi ondje zaštitili svoje interese. Do kraja godine trajat će sukobi pobunjenika i ukrajinskih snaga s brojnim primirjima. U jednom napadu srušen je i putnički avion Malaysia Airlines u kojem su bila 283 putnika i 15 članova posade. U listopadu su održani i prijevremeni izbori pa je Janukoviča zamijenio Petro Porošenko.

U ožujku je misteriozno nestao putnički avion boeing Malaysia Airlines 370, nakon što je poletio iz Kuala Lumpura prema Pekingu. Sudbina 239 putnika i članova posade do danas nije poznata, a potraga za avionom se do kraja godine pretvorilo u najskuplju i najopsežniju u povijesti.

Rijetka smrtonosna bolest koja izaziva unutarnja i vanjska krvarenja, prenosi se izravnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama zaraženih osoba, ebola pojavila se u ožujku u Gvineji, s epidemija se proširila na Liberiju, Senegal, Sijera Leone i Nigeriju. Do 30. studenog 2014. oboljelo je 17.145 ljudi, a 6071 je umrlo. Od 16.studenog 2014. Ministarstvo zdravlja Malija objavilo je pojavu potvrđene epidemije ebole u Maliju. Zaraženi su i zdravstveni radnici koji su došli pomoći zaraženima pa je ebola stigla i u SAD te Španjolsku, srećom zbog visoke razine zaštite i higijene nije se proširila.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Tursku je u svibnju zadesila tragedija u kojoj su poginula preko 280 rudara u rudniku ugljena u gradu Somi, a među poginulima je bio i 15-godišnji dječak. Turci su bjesnili na Ergoganovu administraciju zbog sustavnog zanemarivanja rudara, a pogotovo jer su tijekom 2013. u raznim nesrećama na radnome mjestu poginulo 1235 Turaka, oko 1500 njih od zadobivenih ozljeda ostaju trajni invalidi.

Nastavili su se i sukobi u Gazi nakn što je izraelsko vodstvo optužilo Hamas za nestanak trojice izraelskih tinejdžera kojisu oteti na Zapadnoj obali, a naknadno su pronađeni mrtvi. Izraelci su odgovorili zračnim napadima – nakon tri tjedna granatirano je 2,800 meta u Gazi, dok su Palestinci ispalili 1,497 raketa na Izrael. Zbog pokolja preko tisuću palestinskih civila uslijedila je osuda Međunardne zajednice, a uskoro kreću priznanja Palestine - ove godine učinile su to Švedska, Velika Britanija, a u prosincu Palestinu je uvjetno priznao i Europski parlament.

Protiv bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja pokrenuta je istraga o potencijalnom trgovanju utjecajem jer je obećao prestižnu funkciju u Monaku visokopozicioniranom sucu u zamjenu za informacije početkom srpnja.

Južnoafrički atletičar Oscar Pistorius u rujnu je oslobođen optužbe da je ubio svoju djevojku Reevu Steen s predumišljajem, no krajem listopada osuđen je na pet godina kazne zbog ubojstva iz nehaja.

Sjedište Svjetskog trgovinskog centra koje je uništeno 11. rujna 2001., službeno je otvorena 13 godina nakon napada početkom studenog.

Njemačka je 9. studenog obilježila 25 godina od pada Berlinskog zida puštanjem bijelih balona kao simbola nekadašnje granice Željezne zavjese.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Povijesni referendum o neovisnosti dogodio se 18. rujna u Škotskoj kada se prvi put glasovalo o izlasku iz Velike Britanije. Za ostanak je bilo 55 posto Škota, odnosno njih 2,001.926. Premijer Cameron Škotima je obećao nove ovlasti već u siječnju sljedeće godine te je dodao će zemlja biti ''poštovana u cijelosti''. Kazao je da bi Engleska, Whales i Sjeverna Irska trebale biti u mogućnosti glasati o porezima, potrošnji i socijalnoj skrbi

Katalonci su 11. studenog izašli na anketu o neovisnosti Baskije budući da je španjolski Ustavni sud zabranio održavanje refernduma o neovisnosti ove bogate španjolske regije. U anketi, neslužbenom referendumu preko 80 posto njih izjasnilo se za neovisnost.

U studenom su se održali masovni prosvjedi zbog ubojstva 43 meksička studenta za koje se ispostavilo da su ih ubili članovi narko kartela.

Prosvjedi se krajem studenog šire SAD-om zbog nekažnjavanja policajaca koji ubijaju afro amerikance bez upozorenja. Sve je počelo ubojstvom tinejdžera Michaela Browna u Fergusonu u Missouriju, a nastavilo se nakon što je porota odlučila ne kazniti policajca nakon što je na ubio Erica Garnera na ulici.

Barack Obama prekinuo je 54 godine dugog razdoblja rigidne i zastarjele politike prema Kubi. Odluka američkog predsjednika Baracka Obame da prekine 54 godine dugo razdoblje rigidne i zastarjele politike pa su ponovno uspstavljeni diplomatski odnosi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije