Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva žena

Dodikova čelična lady preuzima vladu kako bi ojačala R. Srpsku

'Banjaluka 28.02.2013 Zeljka Cvijanovic novi premijer Vlade RS Foto Dejan Moconja'
Pixsell
01.03.2013.
u 11:35

Cvijanović slovi kao vrlo odlučna političarka, ali je pod snažnim utjecajem predsjednika Milorada Dodika

Buduća premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović bit će prva žena na čelu neke od vlada u Bosni i Hercegovini, u kojoj ih je četrnaest, bilo da se radi o državnom Vijeću ministara, dvjema entitetskima i vladi Brčko Distrikta ili pak vladi deset županija.

No, ova činjenica o rušenju diskriminacije na spolnoj osnovi u javnosti BiH u drugome je planu s obzirom na to da je mandatarka Ž. Cvijanović vrlo bliska suradnica predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Niz je godina bila predstojnica njegova ureda dok je obnašao dužnost premijera Republike Srpske, a zatim predvodila i Jedinicu za koordinaciju i europske poslove. Na premijersku poziciju dolazi s mjesta ministrice za ekonomske odnose i regionalnu suradnju, gdje je praktično bila ključna osoba u vladi.

Naime, u brojnim važnim susretima upravo je ministrica Cvijanović bila u pratnji predsjednika Dodika, dok je Aleksandar Džombić, po navodima dobro upućenih u zbivanja na političkoj sceni u Republici Srpskoj, bio u izolaciji. Džombić je u najmanje dva navrata pomišljao na ostavku, no to se nije dogodilo. Cvijanović, za koju se u političkim krugovima navodi da je odlučna i ambiciozna, dolazi na čelo vlade Republike Srpske u vrlo osjetljivu trenutku s obzirom na velik broj ekonomskih izazova i problema. 
Vlastima u Republici Srpskoj prijete socijalni nemiri zbog lošeg stanja u gospodarstvu, ali i u javnoj upravi, koja je pritisnuta smanjivanjem potrošnje koju je naložio Međunarodni monetarni fond. Ova stranka pod svojevrsnim je stres-testom i zato što je na posljednjim lokalnim izborima ostvarila loše izborne rezultate, a njezin predsjednik vjeruje da dio domaćih stranaka i stranih administracija planira njegovo uklanjanje s čela SNSD-a.

No, dok će se sastav nove vlade RS, u kojoj će biti i jedan ministar iz redova HDZ-a BiH, znati već sljedeći tjedan, dotle u drugome hrvatsko-bošnjačkom entitetu Federaciji BiH, koja se suočava s istim ekonomskim izazovima, već devet mjeseci traju neuspjeli pokušaji promjene vlasti.

Komentara 1

OB
-obrisani-
11:27 02.03.2013.

DDR (Dodik Demokrtische Republik)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije