Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poklonjena prošli tjedan

Dodikov ured demantirao da je ikona za Lavrova ukradena: 'To su salve izmišljotina i neistina'

Foto: Twitter
1/3
22.12.2020.
u 18:15

Na poleđini ikone je pečat otisnut u vosku koji dokazuje kako je ona kao umjetnina registrirana u Ukrajini odnosno na području Odese još 20-ih godina prošlog stoljeća

Ured predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika objavio je u utorak da ikona koju je on poklonio šefu ruske diplomacije Sergeju Lavrovu nije ukradena nego je obiteljskog podrijetla, ali je ostalo nejasno otkud na njoj posebni pečat kojim se označavaju ukrajinska kulturna dobra.

"Ikona Svetog Nikole, koju je predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomacije Sergeju Lavrovu, nije ukradena i spada u red obiteljskih posvećenih ikona", stoji u priopćenju objavljenom sedam dana nakon izbijanja afere koja je ruskog ministra potaknula da ikonu vrati Dodiku kako bi se utvrdilo njeno točno podrijetlo.

Dodik je Lavrovu ikonu uručio prošlog tjedna tijekom njihova susreta u Istočnom Sarajevu, a mediji blisku Dodiku tada su objavili kako je riječ o pozlaćenoj umjetnini staroj 300 godina koja je "pronađena u Lugansku", dijelu Ukrajine koji je sada pod kontrolom proruskih separatista.

Na poleđini ikone je pečat otisnut u vosku koji dokazuje kako je ona kao umjetnina registrirana u Ukrajini odnosno na području Odese još 20-ih godina prošlog stoljeća.

"Činjenica da je na ikoni pečat regionalne komisije (za zaštitu spomenika materijalne kulture i prirode) ukazuje da je ova ikona vlasništvo države Ukrajine", kazala je zamjenica ministra kulture i informativne politike Ukrajine Svitlana Fomenko.

Najavila je i pokretanje službene istrage o tome kako je ikona završila u BiH odnosno u Dodikovim rukama.

Sam Dodik od izbijanja skandala niti jednom riječju nije komentirao ovo pitanje, a mediji u Republici Srpskoj pod kontrolom njegove vlasti poput javnog servisa RTRS sedam dana nisu objavile ni najmanju vijest o incidentu koji je duboko uznemirio i Moskvu.

Umjesto očitovanja o sumnjama u to kako je ikona dospjela u BiH, iz Dodikovog su ureda u utorak ustvrdili kako je sve što je s tim u vezi objavljeno predstavljalo "salve izmišljotina i neistina koje su uslijedile nakon pogrešne početne medijske prezentacije da je riječ o ikoni koja je dio kulturne baštine i nacionalno blago što nigdje nije ustanovljeno".

"To potvrđuje i činjenica da ni sedam dana nakon uručenja poklona nema potvrde da se ikona nalazi na popisima nestalih ikona, niti da je tko potražuje, ili da je dio bilo čije kulturne baštine no unatoč tomu širenje neistina u javnosti se nastavlja", stoji u priopćenju.

Dodali su ipak kako sporna ikona "ima svoju tržišnu vrijednost", ali uz dodatak kako je najbitnije njezino značenje za vjernike.

Iz Dodikovog su ureda poručili kako "gnusne neistine ne mogu pokvariti bratske odnose dvaju pravoslavnih naroda, kao ni odnose srpskog člana Predsjedništva i ruskog političkog čelništva".

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
19:37 22.12.2020.

JBG, aa upaliti motorku...

CO
Condorgrab
19:02 22.12.2020.

Sad će to Dodik poklonit Plenkiju. Tu neće bit primjedbi.

ZB
Zoki-Bijela
18:53 22.12.2020.

Sta kaze Penelopea na ovo.. Brat je brat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije