Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SAD SE MIJEŠA'

Dodik za ruski list: Rusija ne planira "ukrajinski scenarij" u BiH

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
04.09.2019.
u 14:08

"Hrvati i Bošnjaci će se lako razići, jer ne mogu normalno živjeti zajedno. Ono što ostaje moglo bi se nazvati Republika Srpska, Herceg-Bosna i Bosna, a između njih bi se mogla organizirati neka vrsta suradnje", kazao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je u intervjuu za Ruski reporter, čije dijelove prenose i mediji u BiH, odbacio tvrdnje kako Rusija preko njega planira "ukrajinski scenarij" u Bosni i Hercegovini, ističući da se zapadne zemlje miješaju u unutarnje stvari zemlje.

"To su besmislice, stereotip koji se koristi za mobilizaciju zapadne publike protiv 'zlih' Rusa koji samo trebaju proći Balkanom i eto ih odmah u Washingtonu", rekao je Dodik komentirajući novinarski upit podržava li Rusija srpski separatizam u BiH, te priprema li rat po "ukrajinskom scenariju".

On je pri tome pojasnio kako Moskva ima vrlo načelan i neutralan stav o BiH, za razliku od Zapada koji se po njegovim tvrdnjama miješa u unutarnja pitanja zemlje 'kršeći međunarodno pravo'.

"Ako se netko ovdje miješa, to nisu Rusi. Veoma bih volio kada bi Rusija došla ovdje i bila protuteža zemljama Zapada, ali se to ne događa. Zapadu ne smeta da stalno kritizira Rusiju, a pri tome se sami aktivno miješaju u naše unutarnje stvari, formiraju Oružane snage BiH kao vojsku NATO-a, a ne naroda ove zemlje. SAD se miješa u sustav sigurnosti BiH, a ne Rusi. Tako da je to prosto nevjerojatna laž", dodao je Dodik.

Upitan postoji li mogućnost da BiH uvede sankcije Rusiji ako to kao uvjet članstva nametnu iz Europske unije, Dodik je rekao kako bi u tome slučaju 'odbio članstvo u Europskoj uniji'.

Pri tome je ocijenio kako europska perspektiva BiH teorijski postoji, no u stvarnosti je po njemu "daleka i gotovo neostvariva". Naveo je probleme brexita, migrantske krize, destabilizacije eura, "ukrajinske krize", zbog čega se po njemu ne može očekivati da EU brzo provede politiku proširenja.

"I ovdje se osjeća umor. Narod u RS je već umoran od EU. EU više ne asocira na neku korist, nego na službene strukture i njihove pozicije", rekao je Dodik.

Dodik je opetovao tvrdnje kako je BiH 'privremena, kao i Daytonski sporazum' najavljujući kako je realna perspektiva razlaz "po linijama, koje su opredijeljene Daytonskim sporazumom'.

"Hrvati i Bošnjaci će se lako razići, jer ne mogu normalno živjeti zajedno. Ono što ostaje moglo bi se nazvati Republika Srpska, Herceg-Bosna i Bosna, a između njih bi se mogla organizirati neka vrsta suradnje koja bi jamčila sva civilizacijska dostignuća - slobodno kretanje ljudi i dobara, da nema nikakvih ekscesa, a mi bi bili dobri susjedi", rekao je Dodik.

On je Ruskom reporteru potvrdno odgovorio na upit o tvrdnjama hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da u BiH živi 5.000 salafija, odnosno ukupno 10.000 pristaša radikalnog islama. Pri tome je naveo kako je Hrvatska za vrijeme rata u BiH propustila preko svog teritorija 4.500 'svetih ratnika islama, mudžahedina, među kojima su brojni ostali živjeti u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Komentara 7

MX
Mister X
18:14 04.09.2019.

Rusija preko njega planira "ukrajinski scenarij" u Bosni i Hercegovini, ističući da se zapadne zemlje miješaju u unutarnje stvari zemlje. Kako mješaju ja mislim da oni vladju indirektno Bosnom, jer je pripremjau i vide kao svoga budućega sveznika NATO pakta.a. Ili je to tajna nekome ....

MI
Mihoglav
16:26 06.09.2019.

Rusija se miješa koliko može. Ima određena ograničenja, a zašto, samo treba pogledati mapu. Ali Dodik želi da sakrije to kao da ga nema nikako. Rusija ima i jednu prednost, a to je veza sa srpskom elitom i afinitet Srba prema Rusima. Postoji i utjecaj o kojem niko ne priča: izraelski. Izrael je naoružavao Karadžićeve Srbe još prije rata, pa tokom rata, a Dodik je iznajmljivao svoju vilu u Srbiji ambasadi Izraela i blokirao glasanje BiH u UN-u za Palestince ( a to je bio neophodan glas da glasanje prođe). Dodik je rekao da ga više štite neki na Zapadu nego Rusija. Pa, to su npr. cionisti sigurno.

Avatar mason
mason
18:28 04.09.2019.

Zapad se mijesa zato sto vas USA hrani 20 i vise godina a Rus nema kruha ni za sebe.Rusi ce sugurno igrati nesto prljavo kao i sa Crnom Gorom i Macedonoim ali nece proc. Sigurno ce BiH uci u NATOATO zajedno sa tom enklavom Dodikland.Milijuni vas idu na zapad trbuhom za kruhim a nitko u gladnu Russiju a kao Russia vam svetinja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije