Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOSANSKI LONAC

Dodik srušio dogovoreno formiranje vlasti u BiH zbog NATO-a

Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
21.08.2019.
u 06:30

Pojedini inozemni mediji pišu kako se u BiH zapravo reflektira rastući konflikt između Zapada i Rusije.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine otkazalo je jučerašnje sjednice na kojima je trebalo imenovati Zorana Tegeltiju za novog predsjedatelja Vijeća ministara, što ozbiljno ugrožava provedbu nedavnog dogovora lidera vodećih nacionalnih stranaka o uspostavi vlasti na državnoj razini.

Više od deset mjeseci nakon izbora, BiH još nema uspostavljenu izvršnu vlast. Problem je nastao zbog uvjetovanja bošnjačke strane da se prije imenovanja Tegeltije, inače člana stranke Milorada Dodika, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), u sjedište NATO-a pošalje prvi Godišnji nacionalni program (ANP) i tako aktivira Akcijski plan za članstvo (MAP). Dodik i ostali srpski predstavnici odbacuju taj zahtjev jer se protive integraciji BiH u NATO.

Čelnici tri vodeće stranke, Bakir Izetbegović (SDA), Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZ) postigli su prije dva tjedna, uz posredovanje EU, dogovor o uspostavi vlasti, gdje pitanje ANP-a nije konkretno definirano. No, taj sporazum sada je doveden u pitanje, a BiH klizi u sve dublju političku i institucionalnu krizu.

Ipak, članovi Predsjedništva poručili su kako mogućnost za dogovor nije potpuno izgubljena. Hrvatska strana podržala je put u NATO, ali istodobno tražila da se prestane s uvjetovanjem uspostave vlasti.

Iako se u medijima špekuliralo da uvjetovanje imenovanja mandatara slanjem ANP-a od bošnjačke strane ima potporu SAD-a i Velike Britanije, predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić kaže da su američki i britanski veleposlanik, Eric Nelson i Matthew Field, od njega tražili da se situacija u BiH ne komplicira te da se ostavi prostora za neki dogovor. Pojedini inozemni mediji pišu kako se u BiH zapravo reflektira rastući konflikt između Zapada i Rusije.

Komentara 6

I1
ing-12345
06:52 21.08.2019.

Nažalost Hrvati moraju podržavati Dodika dok ograničava muslimane jer su muslimani postali hrvatski neprijatelji izborom Komšića u predsjeništvo BiH.

Avatar nekakav
nekakav
07:11 21.08.2019.

muslimani koriste priču sa nato-om samo da nastave izazivanje stalnih sukoba sa srbima u bosni. dayton je definirao bosnu, to je i dio ustava bih-a, a visoki predstavnik u bosni je svojim dekretima osakatio i dayton i ustav. idemo dalje. komšić je de facto nezakoniti predstavnik hrvata, jer bh institucije nisu provele odluku suda, da se ustavno zakonodavstvo izmijeni i omogući provedba daytona. sad se postavlja pitanje kad je i tko uopće dozvolio ovakav izborni zakon. bh hrvati bi trebali na idućim izborima zeznuti muslimane, kolektivno podržati jednog muslimana koji bi srušio duopol kod muslimana, neku treću opciju. ionak po sadašnjim pravilima na svojeg člana ne mogu utjecati. pa onda nek muslimanima odaberu njihovoga!

RB
renato.belic.7
10:33 21.08.2019.

Ovaj Dejan Jazvic ocito ima problema sa logicnim zakljucivanjem.Kako je Dodik srusio sastavljanje vlade ako je bosnjacki dio to UVJETOVAO .A taj uvjet nema veze sa procedurom.Ma salim se,nema Jazvic problema sa logikom,nego sa novinarskom etikom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije