Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne žele granicu na Drini

Dodik: Srbi neće podržati pristupanje Bosne i Hercegovine NATO-u

Milorad Dodik
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
01.05.2019.
u 16:15

Kazao je kako se srpska strana protivi članstvu jer je "NATO tijekom rata u BiH bombardirao Srbe" te da je ta vojna organizacija "odlučila o rezultatima rata"

Predsjedavajući i srpski član PredsjedništvaBiH Milorad Dodik izjavio je u srijedu kako Srbi neće podržati pristupanje Bosne i Hercegovine NATO-u slijedeći tako stajalište službenog Beograda o članstvu u Sjevernoatlantskom savezu.

"Ne želimo granicu na Drini. Oružane snage BiH su uključene i u neke međunarodne operacije NATO-a, ali to ne znači da mi trebamo biti članica tog saveza", rekao je Dodik u Bosanskoj Gradiški.

Kazao je kako se srpska strana protivi članstvu jer je "NATO tijekom rata u BiH bombardirao Srbe" te da je ta vojna organizacija "odlučila o rezultatima rata".

Vlasti Republike Srpske uputile su novi izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a u kome se navodi kako se zauzimaju za vojnu neutralnost entiteta, čime se praktično osporava i približavanje BiH Sjevernoatlantskom savezu.

Dodik je dodao kako srpska strana zbog takvog stajališta ne treba biti kažnjena.

"Takav naš stav je sasvim legitiman i smatramo da zbog toga ne trebamo biti kažnjeni, već uvažavani", rekao je Dodik. Po njegovim riječima BiH s NATO-om može surađivati na pojedinačnim projektima.

Sjevernoatlantski savez odobrio je BiH aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) ukoliko preda dokument Godišnji nacionalni pregled (ANP) u kojemu se definiraju političke, sigurnosne i ekonomske smjernice djelovanja. Taj dokument vijeće ministara ne može usvojiti zbog protivljenja srpskih predstavnika. 

Hrvatska i bošnjačka strana podupiru približavanje zemlje NATO-u.

Komentara 16

KO
komar64
23:59 01.05.2019.

Ima pravo....tkome NATO treba...bošnjacima.

Avatar 2222
2222
01:03 02.05.2019.

Drug Dodik je sam sada priznao da su srbi granatirali Bosnu , Hrvatsku i Sloveniju.Nato je bombadirao neka uporista znaci da su tu bili Srbi po dodikovoj logici..Isao si u Vatikan i nista nisi naucio.

DU
Deleted user
09:38 05.05.2019.

Da ti nije NATO preko Tuđmana naredio Kotromanoviću da pređe Unu i provoza se na tenkovima do Banja Luke,ne bi ti danas bilo te tvoje RS.Da su pustili da Alija i Armija BiH stignu prije njih,a nakon što se desila Srebrenica,zamisli šta bi bilo od Banja Luke,Prijedora i ostalih RS gradova danas.Naročito nakon što su vam "brača" iz Srbije već podbrusila pete nazad u Srbiju,nakon štu su se dosita nakrali,nasilovali i napoubijali.Šta misliš kome bi se Armija BiH nakon Srebrenice osvetila?Zato ne kaki puno o NATO-u.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije