Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriza

Dodik popustio pod pritiscima i ipak najavio odgodu referenduma

dodik
Dejan Moconja
09.05.2011.
u 17:35

Inzko će pred UN-om osudit “protudaytonsko ponašanje” premijera RS-a

Vlast u Republici Srpskoj spremna je prolongirati održavanje kontroverznog referenduma o statusu državnog suda i tužiteljstva ako se provede temeljita reforma pravosuđa BiH. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je  kako postoji mogućnost odgode referenduma ako postoji spremnost da se daju jasna jamstva da će biti otklonjeni nedostaci u zakonima o sudu i tužiteljstvu BiH, koje RS optužuje za pristranost u procesuiranju ratnih zločina.

Dva do tri mjeseca

U tom slučaju, kazao je, RS ima mogućnost za dva-tri mjeseca odgoditi održavanje referenduma kako bi se dala prednost tom dijalogu. Time je Dodik zapravo najavio spremnost  na prihvaćanje ponude  EU da se u zamjenu za odustajanje od referenduma pokrene reforma pravosuđa.

Iako ovakva ponuda službeno nije objavljena, s više adresa potvrđeno je da ona postoji i da je EU svojim autoritetom spreman stati iza nje. To bi ujedno mogao biti i izlazak iz najveće političke krize u kojoj se BiH našla od završetka rata.
 
Spremnost

Naime, Dodik je spremnost na prihvaćanje ponude iz Bruxellesa izrazio samo nekoliko sati prije obraćanja visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka pred Vijećem sigurnosti UN-a. Kako je najavljeno, Inzko će vrlo oštro kritizirati Dodika zbog “protudaytonskog ponašanja”, čiji je vrhunac najava referenduma. Osim žestokih kritika u UN-u, Dodik je upozoren i na moguće druge posljedice tvrdoglavog inzistiranja na održavanju referenduma.

One bi se ogledale u OHR-ovu poništavanju odluke o referendumu i sankcioniranju čelnika RS-a. Dodik je najavio da će mjere ignorirati i odgovoriti povlačenjem srpskih dužnosnika iz državne vlasti u Sarajevu, čime bi funkcioniranje države bilo potpuno zaustavljeno. Ipak, čini se da do tako apokaliptična scenarija neće doći.

Ključne riječi

Komentara 17

AI
Ante III
18:46 09.05.2011.

1.Treba zatvorit koridor kod Brckog i Banja Luka ce pasti za mjesec dana

OB
-obrisani-
19:01 09.05.2011.

RS je stvorena jer je velika Međunarodna zajednica to odobrila jednako kao što je stvorila smiješnu Federaciju BIH u kojoj Hrvati nemaju nikakva prava nego su Bošnjaci GAZDE ali trenutno....

AI
Ante III
18:34 09.05.2011.

Nema odcepljenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije