Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDAJA VJERODAJNICA

Dodik: Bilateralni odnosi Hrvatske i BiH su dobri, ali ima prostora za poboljšanje, posebno u dvije stvari

Predsjedavajuci Predsjednistva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
16.07.2019.
u 15:25

Novi hrvatski veleposlaniku BiH Ivan Sabolić je kazao kako su jedan od vanjskopolitičkih prioriteta za Hrvatsku dobrosusjedski odnosi s Bosnom i Hercegovinom.

Novoimenovani veleposlanik Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić predao je u utorak u Sarajevu vjerodajnice predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku čime je taj karijerni diplomat i službeno stupio na novu dužnost.

Kako je nakon ceremonije priopćeno iz Predsjedništva BiH Dodik je hrvatskom veleposlaniku tom prigodom prenio ocjenu kako su bilateralni odnosi dvije države dobri ali da ima prostora za njihovo dalje poboljšanje na temelju međusobnog uvažavanja i na dobrobit građana obje zemlje.

Suglasili su se da je potrebno naći rješenja za otvorena pitanja prije svega oko granica i imovinsko-pravnih odnosa. 

Veleposlanik Sabolić je kazao kako su jedan od vanjskopolitičkih prioriteta za Hrvatsku dobrosusjedski odnosi s Bosnom i Hercegovinom. Istaknuo je da Hrvatska podupire stabilnu Bosnu i Hercegovinu, njezin teritorijalni integritet i suverenitet te joj osobito pruža potporu na njezinom europskome putu. Hrvatska se uz to zalaže za puno poštivanje i ostvarivanje jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, a posebice je zainteresirana za položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda, kazao je novi hrvatski veleposlanik u BiH.

Sabolić je na ovoj dužnosti zamijenio Ivana Del Vechia koji je u Sarajevu proveo gotovo šest godina. Kraj njegova mandata obilježio je skandal zbog odlaska u Banju Luku 9. siječnja kada su vlasti Republike Srpske tamo obilježavale neustavni entitetski praznik.

Hrvatska je vlada naknadno pojasnila kako je Del Vechio tamo putovao bez suglasnosti iz Zagreba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije