Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Stručnjaci otkrili zabrinjavajuće brojke: Evo koliko Hrvata ima šećer i kako liječiti tu bolest

Večernji TV
13.11.2020.
u 12:04

U Hrvatskoj je danas više od 315 000 registriranih osoba sa šećernom bolešću

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenoga, sukladno preporuci Međunarodne dijabetičke federacije (engl. International Diabetes Federation). Tema obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti 2020. godine jest „medicinske sestre čine razliku“, a cilj je kampanje promicanje uloge medicinskih sestara u prevenciji i liječenju šećerne bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) donosi informaciju kako na globalnoj razini nedostaje oko 5.9 milijuna medicinskih sestara, a to može značiti da će milijuni ljudi ostati bez njege koja im je potrebna.

„Mnogo je razloga zbog kojih je došlo do ove situacije, međutim treba naglasiti izrazitu važnost formiranja pravih medicinskih timova, pogotovo kada govorimo o dijabetologiji. Nijedan pacijent ne može postići dobru regulaciju šećerne bolesti ako nije multidisciplinarno zbrinut, što znači da su u tom timu, uz liječnika, ključne i medicinske sestre edukatori kao i klinički dijetetičari jer jedino zajedničkim naporima možemo pacijentu pomoći. Samo je jedan mali segment liječenja propisati terapiju za dijabetes, no educirati pacijenta o pravilnoj prehrani, pravilnoj primjeni terapije, bilo da je riječ o tabletama ili inzulinu nije moguće pri samo jednom posjetu liječniku, i tu se otkriva ta važna uloga medicinskih sestra“, izjavio je u emisiji doc. dr. Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike za dijabetes i endokrinologiju Vuk Vrhovac.

U Hrvatskoj je danas više od 315.000 registriranih osoba sa šećernom bolešću, no ove se godine primjećuje usporavanje rasta broja registriranih osoba. Problem je, naravno, s neotkrivenih pacijentima pa tako oko 40 do 50 posto osoba s dijabetesom i ne zna da ga ima, a ova je pandemija sigurno dodatno usporila otkrivanje tih pacijenta.

Glavna sestra Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac Vilma Kolarić, dipl. med. techn., pojasnila je u emisiji kako je jasno da je pacijentima vrlo teško u ovoj situaciji odlaziti na preglede i kontrole, a još je teže pridržavati se svih savjeta vezanih za kontrolu bolesti te naglasila koliko su važne sve mjere prevencije.

„Fizička aktivnost, pravilna prehrana, koja je važna svima nama, najvažniji su koraci prevencije, a sve ostalo dolazi poslije toga“, pojasnila je.

Od naših stručnjaka u emisiji doznajemo i kolika je važnost medicinskih sestara, ali i liječnika u sprečavanju nastanka bolesti i liječenju, koji su lijekovi danas dostupni na tržištu, koja pitanja najčešće postavljaju pacijenti i koje je mjere potrebno poduzeti kako bi se bolest prevenirala.

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije