Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Đukanovićev rumunjski sindrom

'Dobro jutro, dobro došli u novu srpsku enklavu, u grad Nikšić'

FILE PHOTO: General election in Podgorica, Montenegro
Foto: STEVO VASILJEVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
16.03.2021.
u 09:52

Realnost je da su građani Nikšića, gdje je više od 63 posto deklariranih Crnogoraca još jednom glasalo protiv Mile Đukanovića, i protiv Mandićevog ekstremizma, odnosno za prekid napetosti sa susjednom Srbijom

Dvije su činjenice nepobitne nakon izbora u crnogorskom gradu Nikšiću – opcija Mile Đukanovića, lista Europski tim za Nikšić predvođena Demokratskom partijom socijalista, izgubila je vlast u tom gradu iako je osvojila 18 mandata u gradskoj skupštini, najviše od svih lista.

Dobitnik “Mir je naša nacija”

Međutim, za obnašanje vlasti potreban je barem 21 mandat, a to imaju liste Za budućnost Nikšića na čelu s Demokratskim frontom s 11 te Mir je naša nacija na čelu s Demokratima koji su došli do 10 mandata. Ipak, lista Đukanovićevih socijalista osvojila je dva posto više glasova nego na parlamentarnim izborima, 40,5 posto, dok su dvije prosrpske liste zajedno osvojile dva posto manje nego na parlamentarnim izborima, 49,2 posto. Ali, Za budućnost Nikšića, lista koju potpisuje Andrija Mandić, koji je i lider liste Za budućnost Crne Gore koja sada sudjeluje u državnoj vlasti, osvojila je bitno manje nego na parlamentarnim izborima – 26 u odnosu na 37,5 posto. Tako je stvarni dobitnik nikšićkih izbora lista Mir je naša nacija koja je dobila 23,2 posto glasova u odnosu na 14,32 posto s parlamentarnih izbora. Riječ je o listi premijera Zdravka Krivokapića i predsjednika crnogorske Skupštine Alekse Bečića. Iako je njegova lista dobila bitno manje glasova od očekivanog, svejedno je Andrija Mandić, koji se svojedobno deklarirao i kao četnički vojvoda, proglasio pobjedu.

– Stekli su se uvjeti da naš mladi Marko Kovačević bude gradonačelnik Nikšića – rekao je svojim pristašama Mandić.

Interes za izbore u ovom crnogorskom gradu bio je izniman iz dva razloga. Prvo, pobjednička prosrpska koalicija s parlamentarnih izbora trebala je potvrdu tog svojeg uspjeha, dokaz da se nije radilo tek o slučajnosti. Drugo, Milo Đukanović trebao je dobar rezultat kako bi valjda i sam sebe uvjerio da mu zaista nije došao kraj te da i dalje ima bazu s kojom može ponovo do vlasti na sljedećim nacionalnim izborima. Dobio ju je, ali recimo da je situacija prilično slična kao i u Rumunjskoj gdje socijalisti i dalje dobivaju najveći broj glasova, ali ne mogu do vlasti.

– Naša je koalicija zamašnjak velike promjene koja se dogodila u Nikšiću – rekao je vjerojatno novi gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević kao da podsjeća i na još jednu činjenicu, a to je da se radi o rodnom gradu samog Đukanovića.

Progresivni bosanskohercegovački novinar Dragan Bursać u tekstu na Slobodnoj Bosni poželio je “dobro jutro i dobro došli u novu srpsku enklavu, u grad Nikšić”. “Nekada grad Ljube Čupića, a od danas grad četničkih vojvoda, litijaša i srbijanskih gaulajtera i povjerenika”, napisao je aludirajući na narodnog heroja Drugog svjetskog rata koji je strijeljan s prkosnim osmijehom na licu te i danas ima svoj spomenik u središtu drugog najvećeg crnogorskog grada.

Vučićev utjecaj slabi

Međutim, raspored glasova ne daje mu sasvim za pravo. Dok su se Mandić i njegovi obilato koristili ekstremnom retorikom u izbornoj kampanji pa nakon proglašenja rezultata vitlali srpskim i jugoslavenskim zastavama, glasovi govore nešto drugo. Višak glasova na listi Krivokapića koji se praktički nije uključivao u kampanju govori o tome da je sklonost Mandićevim idejama, koje uključuju i obnavljanje nekadašnjih asocijacija sa Srbijom, sve manja, čemu nije pridonijela i dosta otvorena propaganda iz same Srbije u kojoj se podsjećalo kako s “najjačom ekonomijom regiona” treba gajiti dobre odnose.

Realnost je da su građani Nikšića, gdje je više od 63 posto deklariranih Crnogoraca još jednom glasalo protiv Mile Đukanovića, i protiv Mandićevog ekstremizma, odnosno za prekid napetosti sa susjednom Srbijom, tj. za partnerstvo na razini dvije države. Gubitnik je tako i sam Aleksandar Vučić čija vlast snažno podupire Mandićevu listu.

Komentara 82

BA
balance
10:15 16.03.2021.

Mali Rusi a nemaju more! Puuu..hurva sudbina! NATO čuva Crnu Goru.

Avatar Vukomerec
Vukomerec
11:00 16.03.2021.

Da nam Tito nije oduzeo Boku, sada bi nas manje dirala sudbina Crne Gore. Ovako su Hrvati Boke Kotorske opet izloženi srpskoj vlasti. Andrija Mandić jest četnički vojvoda, a nije se sam deklarirao. Vojvodom ga je proglasio opunomoćenik popa Momčila Đujića, Čubrilo.

Avatar Uskok
Uskok
15:19 17.03.2021.

Velikosrpska agresija na Crnu Goru neće proći. Podrška Crnogorcima. 🇭🇷 🇲🇪

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije