Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odjednom mrak

Dobro došli u polumračno doba!

mrak
Nikola Čutuk/PIXELL
28.04.2010.
u 18:58

Siščani koje smo zatekli na neosvijetljenim ulicama uglavnom ne vjeruju što su doživjeli.

Ceste, parkovi i parkirališta u polumraku, a građani u nevjerici – posljedica je to programa uštede na javnoj rasvjeti koji se počeo primjenjivati u Sisku, pri čemu je navodno utješno to što u strogom centru ipak nije ugašena svaka druga svjetiljka.

Pravi raj za vandale

Većina građana, uvjerili smo se za obilaska Siska koji je noću u polumraku, ne odobrava takav način štednje.

– Živim u Sisku 45 godina i nikada nije bio dovoljno osvijetljen. Uvijek sam se nadala da će napokon urediti rasvjetu, a nije mi bilo ni na kraj pameti da će se svjetla gasiti! Nelagodno mi je kad po mraku moram hodati gradom, a i mnogi drugi se tako osjećaju, pogotovo starije osobe – kazala je Romana Sertić Golić.

Mnogi se pitaju hoće li se tim programom uistinu štedjeti.

– Sumnjam. Ako i hoće, to neće biti dovoljno da se nadoknadi šteta koja će nastati zbog gašenje uličnih svjetiljki. Prije svega mislim na vandale, koji će odsad moći raditi još više gluposti, još veću štetu – rekao je Mile Trtanj.

Neke je, pak, program štednje podsjetio na davna vremena.

– Za srednji se vijek govorilo da je bio mračno doba. Ovo je sada polumračno doba. Ovo mi se više čini kao potez kojim će netko reći: “Evo, mi štedimo, nešto smo poduzeli jer je kriza” – kazao je 47-godišnji Davor iz Galdova.

No, ima i onih koji smatraju da ideja i nije loša.

– Treba uzeti u obzir koliko su svjetiljke udaljene jedna od druge. Nije isto u središtu, gdje su gušće postavljene, i na periferiji, gdje su svjetiljke jako udaljene jedna od druge. Gašenje rasvjete i ne smeta mi toliko, ali imam prijatelje u Capragu koji se zaista boje. Policija bi trebala uvesti češće ophodnje – predložila je Renata Fridrih.

A imamo i većih problema

Neki smatraju da je napravljen dobar potez.

– Svaka ušteda mnogo znači. Mislim da sigurnost građana nije ugrožena. Ima Sisak većih problema zbog kojih se treba brinuti, a to je zagađen zrak – rekao je Predrag Krapljan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije