Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
150. SMO OD 190 ZEMALJA!

Dobivanje građevinske dozvole investitoru kao dobitak na lotu

Broj stalno zaposlenih građevinara i dalje pada i kreće se oko 66 tisuća
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
27.10.2019.
u 09:18

Hrvatska je po izdavanju dozvola za gradnju na ljestvici Doing Business 150. među 190 zemalja: prije dvije godine bila je 126.

Hrvatska je na ljestvici Doing Business Svjetske banke u kategoriji izdavanja građevinskih dozvola 150. među 190 zemalja, što je znatno gori rezultat nego prije dvije godine kada je bila 126. Struka kaže – rekli smo vam! Pod time u Hrvatskoj komori arhitekata misle na upozorenja ministru Štromaru da predloženi sustav eDozvola i izmjena Zakona o gradnji neće podići rejting Hrvatske niti olakšati poslovanje investitorima.

Nisu slušali struku

– Gotovo svi problemi pojavili su se kada je iz zakona izbačena stručna i proceduralna logika izdavanja dozvola koja je išla u tri koraka: idejni projekt - lokacijska dozvola, glavni projekt - građevinska dozvola, izvedbeni projekt - uporabna dozvola. Bit takve procedure bila je u tome da se većina problema riješi već u početnoj, idejnoj fazi, u koraku izdavanja lokacijske dozvole. Već pet godina procedura nije takva, preskače se korak lokacijske dozvole i idejnog projekta – kaže Željka Jurković, predsjednica HKA, te dodaje kako je prvo bilo potrebno smanjiti broj javnopravnih tijela koja izdaju tzv. posebne uvjete pri projektiranju, kojih je danas više od 1700.

– Ministarstvo nije ni u tome poslušalo struku. Umjesto toga su u e-Dozvoli javnopravnim tijelima uveli rok od 15 dana za očitovanje. Ako se ne očituju, znači da nemaju uvjeta. Što će biti kada se zgrade sagrade, a onda se pojave problemi? Primjerice, pri spajanju priključaka, pri čemu je moguće da javno poduzeće kaže da zgradu ne može priključiti – kaže Ž. Jurković. Navodi i tehničke probleme.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Pravne osobe, investitori, uopće ne mogu putem eDozvole poslati zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, nego ga i dalje moraju nositi u pisarnicu. Tvrdnja da je provedena potpuna digitalizacija u građevinskom sektoru ne odgovara istini. Investitor sve do samoga izdavanja građevinske dozvole nije siguran je li građevina u skladu s prostornim planom. Članci 22. i 25. Zakona o gradnji dali su diskrecijsko pravo službenicima da u pojedinim situacijama odlučuju o izdavanju dozvole.

– Iz iskustva znam da je trenutak dobivanja građevinske dozvole jedan od najsretnijih za investitora, kao da se radi o dobitku na lotu. Dobivanje dozvola trebalo bi biti normalna procedura u kojoj svi obave ono što trebaju. Projektanti projektiraju, a službenik izda dozvolu – kaže predsjednica HKA. Postoje razlike i u brzini izdavanja u lokalnim samoupravama.

– Razlike su nedopustive jer je zakon isti za sve. Izdavanje dozvola je lokalna nadležnost, ali to ne znači da država ne treba imati neku vrstu kontrole.

Neujednačen sustav

Upravo je eDozvola ilustrativan primjer. Grad Zagreb, kao najveći grad u Hrvatskoj, nije u sustavu eDozvole niti se zna kada će biti, a sustav eDozvole je obveza po Zakonu o gradnji. Primorsko-goranska županija će navodno 1. siječnja 2020. ući u sustav eDozvole. Znači, u ovom trenu je pola Hrvatske izvan sustava propisanog zakonom! Zašto ministar Štromar ne izda uredbu po kojoj sve jedinice lokalne samouprave, uključujući i Grad Zagreb, moraju biti u državnom sustavu izdavanja eDozvole?, pita dr. sc. Željka Jurković

813

primjedbi na nacrt

stiglo je u proceduri eSavjetovanja o Zakonu o gradnji, 83% je odbačeno

1700

javnopravnih tijela

izdaje tzv. posebne uvjete koje se mora poštovati pri projektiranju

15

dana za očitovanje

rok je koji javnopravna tijela imaju u eDozvoli

Komentara 16

Avatar urbanjungle
urbanjungle
09:27 27.10.2019.

Zato referent odjela za graditeljstvo u Krku vozi Maserati Quatrporte.

IT
I-To
09:25 27.10.2019.

Koja glupost Hrvatsku u opšte uspoređivat u bilo u čemu.Mi smo Balkan i niko ništo Balkanski narod je jednostavno Loš narod neradiše i ...............

DU
Deleted user
10:34 27.10.2019.

Naslov članka je potpuno krivi. Najbrži smo u izdavanju građevinskih ako platiš nadležnog lokalnog korumpiranog uhljeba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije