Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za reciklažno dvorište

Dobio posao iako nije bio najjeftiniji: Kako je Krešo Petek pobijedio na natječaju

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/4
29.10.2020.
u 06:30

Iako su Promet građenje i M.I. Hršak dali najpovoljniju ponudu i bili jeftiniji od Petekovih tvrtki za više od pola milijuna kuna, Elektrocentar Petek i MIPEK odabrani su jer su dobili više bodova

Ja kad nešto držim pod kontrolom, onda držim, ak' ništa drugo, onda poništim", citat je Kreše Peteka o javnim nadmetanjima iz jednog od njegovih brojnih razgovora koje su snimili istražitelji. Petek, prema sumnjama USKOK-a, ima središnju ulogu u namještanju poslova u Janafu, Velikoj Gorici i Novoj Gradiški.

Zanimljivo i istražiteljima

A za sve te poslove koje je Petek navodno nezakonito dobio provedeni su javni natječaji na kojima je Elektrocentar Petek dao najjeftiniju ponudu i bio odabran, a u slučaju da nije bio najpovoljniji, natječaj bi bio poništen, što potvrđuje i uvodni citat.

No na natječaju za reciklažno dvorište u Novoj Gradiški, Petekova tvrtka nije dala najjeftiniju ponudu, ali taj natječaj zbog toga nije poništen nego je ipak odabrana ponuda Elektrocentra Petek. A način kako je to izvedeno je više nego zanimljiv, a to su zaključili i istražitelji. Nadmetanje za gradnju reciklažnog dvorišta i nabavu opreme, procijenjene vrijednosti 5,4 milijuna kuna bez PDV-a, Grad Nova Gradiška objavio je u veljači 2019. Ponude za taj posao podnijeli su tvrtka Geotehnika - 5,2 milijuna kuna, tvrtka HIS - 5,1 milijun kuna, konzorcij Elektrocentra Petek i MIPEK-a, čiji je inače osnivač Mario Petek, sin Kreše Peteka - 5,1 milijun kuna, konzorcij tvrtki Promet građenje i M.I. Hršak - 4,6 milijuna kuna te tvrtka Tehno-Elektro - 5,3 milijuna kuna.

VIDEO Istragom u aferi Janaf obuhvaćena je i tvrtka Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada

Iako su Promet građenje i M.I. Hršak dali najpovoljniju ponudu i bili jeftiniji od Petekovih tvrtki za više od pola milijuna kuna, Elektrocentar Petek i MIPEK odabrani su jer su dobili više bodova. Cijena ponude je naime donosila maksimalnih 60 bodova, za stručno iskustvo moglo se dobiti do 15 bodova, a jamstveni rok za izvođenje radova i isporučenu opremu donosio je maksimalnih 25 bodova. Promet građenje i M.I. Hršak su kao najjeftiniji dobili 60 bodova za cijenu dok su Petekovi za taj kriterij dobili 53,83 boda. Za jamstvo su oba ponuđača dobila po 25 bodova, pa je prevagu na stranu Elektrocentra Petek i MIPEK-a u tom nadmetanju donijelo stručno iskustvo. A po tom kriteriju tražilo se da ponuditelj ima ovlaštenog voditelja građenja građevinske struke s iskustvom inženjera građenja na istim ili sličnim radovima, čija je vrijednost veća od dva milijuna kuna. Pri tome je iskustvo za jedan takav projekt nosilo šest bodova, za dva projekta 10, a za tri projekta 15 bodova.

Istražitelji su došli do podataka da su Promet građenje i M.I. Hršak naveli da je njihov stručnjak radio kao glavni inženjer gradilišta na više od tri ista ili slična projekta, no naručitelj je zaključio da ipak te reference nisu meritorne jer je taj stručnjak radio kao glavni inženjer gradilišta i voditelj za građevinsko-obrtničke radove, a tražio se stručnjak s iskustvom na poziciji inženjera građenja.

Tražili iskustvo niže razine?!

Stoga su im dodijelili samo pet bodova po tom kriteriju, a Petekovi su dobili maksimalnih 15 bodova i pobijedili s ukupno 93,83 boda u odnosu na 90 bodova Prometa i Hršaka. Istražitelji su primijetili da je pobjednika odlučilo to što nije prihvaćeno iskustvo stručnjaka na poslovima glavnog inženjera gradilišta jer se tražilo iskustvo niže razine!?

Komentara 4

Avatar film
film
11:38 29.10.2020.

pa bil je naj kvalitetniji,nije sve u cijeni....

VI
vidum
11:27 29.10.2020.

Pa što? Možda je iz društveno prihvatljive obitelji.

DU
Deleted user
09:38 29.10.2020.

Hrvatska je savršena zemlja za podobne, sva vrata su ti otvorena, a ako se i netko pobuni na tvoj položaj, lako ćeš ga proglasiti neprijateljem koji nikada nije želio Hrvatsku! Idemo dalje, još malo pa nestalo!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije