Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presuda za ratni zločin

Dobio osam godina jer je silovao ženu, a njenog supruga mučio

Ilustracija
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
06.06.2019.
u 15:15

Jekićeva žrtva tijekom postupka, kazao je u obrazloženju presude sudac Dražen Kevrić, opisala je događaj, kazavši da su tog dana u selo ušli pripadnici srpskih paravojnih postrojbi.

Pero Jekić (58) na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je u odsutnosti osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima. Prema optužnici, u srpnju 1991. on je kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi, koje su ušle u Hrvatski Čuntić u jednoj od kuća silovao ženu koja je u to vrijeme imala 54 godine.

Osim njega silovala su je još dva pripadnika te postrojbe. Jedan je u međuvremenu preminuo dok je drugi do danas ostao nepoznat. Dok je Jekić silovao 54-godišnjakinju, njegovi suoptuženici su tukli njezinog muža, zabijajući mu nož u glavu i tijelo. Pitali su ga što “Srbin radi u ustaškom selu” te su mu za vrat vezali konop, govoreći mu da se objesi. Jekić se teretio i da je pokušao silovati još jednu ženu, no u tome nije uspio.

On je tijekom istrage ispitan zamolbenim putem jer živi u Srbiji. Nijekao je djelo, te je tvrdio da on tog dana uopće nije bio u Hrvatskom Buntiću. Inače, taj dan je u to selo, u kojem je uglavnom živjelo starije stanovništvo, ušlo 100 pripadnika srpskih parapostrojbi. Pretraživali su kuće u potrazi za oružjem te su pucali po kućama. Neke od kuća su zapalili, a zapalili su i katoličku crkvu sv. Ante Padovanskog. Jekićeva žrtva tijekom postupka, kazao je u obrazloženju presude sudac Dražen Kevrić, opisala je događaj, kazavši da su tog dana u selo ušli pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. Jedna je grupa pretražila njezinu kuću i otišla, nakon čega je došao Jekić sa Stevom Karaicom i još jednom nepoznatom osobom.

- Jekić je tražio da ja s njim idem pregledati kuću. Moj se muž usprotivio, kazao je da će on ići s njim. No Jekić mu nije dao. Odveo me na kat i naredio mi da legnem i skinem se. Molila sam ga da to ne radi jer mu ja mogu biti majka. No on me nije poslušao. Nakon što je završio, rekao mi je ostanem ležati jer će doći i drugi. I došli su - svjedočila je žrtva.
Dok su nju silovali, u prizemlju kuće njezin je muž premlaćen. Osim što su ga tukli, ubadali su ga nožem po glavi i tijelu, a stavili su mu uže oko vrata. Njegova supruga našla ga je kasnije uplakanog iza štednjaka, te ga je iznijela iz kuće i omotala dekom. Sakrili su se u živicu te su se u kuću vratili tek sljedeći dan. Bili su prevezeni u bolnicu u Sisku, pa o njihovom ozljedama postoji i medicinska dokumentacija.

Nakon što se iživio nad supružnicima, Jekić je izašao iz kuće te je vidio još jednu ženu, kojoj je naredio da ode do obližnju štalu i legne. Nju je pokušao silovati. Inače, obje žene su ga prepoznale, a u svojim iskazima su kazale da su ga znale od ranije jer je bio iz susjedno sela. Jekić je tijekom suđenja pokušao osporiti svoj identitet, tvrdeći da poznaje još barem 11 Jekića te da to nije bio on, no sud mu nije povjerovao.

Komentara 4

Avatar navijač
navijač
16:00 06.06.2019.

Bravo za Hrvatsko sudstvo! Ako ćemo uspoređivati ovog četnika i Daruvarca, onda je Daruvarac trebao dobiti maksimalno dva tjedna uvjetno.

ZI
zip123
16:25 06.06.2019.

Premalo.Sramota!

FI
fiona1412
17:16 06.06.2019.

Osam godina ? Osam ? Pa kakva smo to mi zemlja ? Kakve su to kazne ? Pod hitno se treba mijenjati kazneni zakon i visine kazni. Ovo nije jadno ovo je žalosno. Da ga je ubila do sada bii izašla i živjela koliko toliko normalno. Ovo je kao da su joj pljunuli u lice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije