Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nove računalne prijevare

Dobila lažni mail i tvrtki u Velikoj Britaniji uplatila 500.000 kn

Ilustracija
Foto: Getty Images
26.02.2020.
u 00:30

Bolje je, pak, prošla računovodstvena tvrtka iz Đakova, koju su prevaranti također kontaktirali, ali djelatnica nije obavila transakciju

S novim računalnim prijevarama suočile su se dvije tvrtke, iz Osijeka i Đakova, a u jednom je slučaju prevarantima u rukama završilo više od pola milijuna kuna! Novac je uplaćen na račun u Velikoj Britaniji, i to još prije godinu dana. Kada su shvatili da su prevareni, alarmirali su policiju, a sada su, nakon obrade i provjere, podnese i kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja.

– Djelatnica računovodstvene tvrtke iz Osijeka zaprimila je lažni mail s nalogom direktora tvrtke za isplatu novčanih sredstava 8. ožujka prošle godine. Djelatnica je bez provjere, putem platnog naloga, obavila uplatu više stotina tisuća kuna na račun nepoznate tvrtke u Velikoj Britaniji – priopćila je PU osječko-baranjska.

Policija nije iznijela točan iznos, ali riječ je o najmanje pola milijuna kuna, za koje je oštećena, kako otkrivamo, jedna tvrtka iz automobilskog sektora. Bolje je, pak, prošla računovodstvena tvrtka iz Đakova, koju su prevaranti kontaktirali 15. srpnja protekle godine. Djelatnica te tvrtke zaprimila je također mail s nalogom direktora tvrtke za isplatu oko sto tisuća kuna na račun nepoznatog vlasnika u Velikoj Britaniji.

– Naknadnom provjerom s direktorom tvrtke, djelatnica je utvrdila da je mail lažan i nije obavila zatraženu novčanu transakciju – dodala je policija, koja traga za nepoznatim počiniteljima.

Slična prijevara dogodila se, podsjećamo, i u Gradu Đakovu u ljeto 2018. kada je pročelnik za financije nasjeo na lažni e-mail te uplatio 50.000 eura prevarantima.

Ključne riječi

Komentara 6

ŠA
Šašnik
00:42 26.02.2020.

Prevaranti znaju kome će poslati takav majl, nekom pametnom neće

DU
Deleted user
19:12 26.02.2020.

Mail nije bio "lažan"...Lažan je bio "nalog direktora"🤣😂

LI
liliZG
11:20 26.02.2020.

meni sigurno neće slati, znaju oni da ja nemam te novce na mom žiru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije