Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završnica nagodbe

Dobavljači traže nove ustupke u zamjenu za odobravanje nagodbe

Fabris Peruško
Foto: Igor Soban/PIXSELL
22.05.2018.
u 20:17

Na sastanku s Peruškom Udruga dobavljača traži roll-up aranžman koji bi spasio njihova potraživanja i posebno rješenje za mjenice

Dobavljači i izvanredna uprava Agrokora danas su tijekom popodneva održali sastanak. Pokušava se dogovoriti kompromis s obzirom na to da su domaće tvrtke udružene u Udrugu dobavljača oštro nastupile protiv posebnih dogovora koje vodi izvanredna uprava predvođena Fabrisom Peruškom.

Novi zahtjevi

Zasad je Peruško Sberbanku ponudio da će otkupiti njegove dionice Mercatora i dopustiti mu refinanciranje obveza kroz roll-up od 80 milijuna eura samo da bi potpisali nagodbu, Agram grupi nudi otkup 51 posto dionica Agrolagune da bi povukla osporavanje jamstava bez kojih nagodbe nema, a Adris grupi nudi da kroz roll-up refinancira dio tražbina i tako osigura veću naplatu svog milijardu kuna vrijednog potraživanja. Francku ne nudi ništa, kao ni ostalim dobavljačima s regresnim pravima, ali ni onima koji imaju drukčije financijske tražbine.

Kad se svima nešto nudi, pametnije je da i mi nešto dobijemo nego da se protiv privatnih dogovora samo bunimo, razmišljanje je dobavljača koji sada staju u obranu svojih kolega iz Udruge koji imaju velika financijska potraživanja, a prijete im veliki otpisi. Iako je do zaključenja teksta sastanak tek bio u tijeku, saznali smo da bi dobavljači mogli na sastanku predložiti model spasa za te dobavljače. Kreditima su izložene tvrtke poput Vindije s gotovo 200 milijuna kuna te Medike koja ima više od 100 milijuna kuna financijskih tražbina, a za njih bi se mogao tražiti roll-up aranžman koji bi spasio sva njihova potraživanja i učinio ih potpuno naplativima. Da je takav aranžman moguć pokazuje i to da je dio dobavljača kojima je Agrokor bio dužan za robu kroz roll-up osigurao naplatu starog duga.

Fabris Peruško
1/11

Visoke zarade faktoringa

Poseban model tražit će se za vjerovnike izložene regresnim pravima. Dobavljači, koji su osudili napad Peruška na Franck, najglasnijeg predstavnika te skupine u kojoj su Alca i Paška sirana, smatraju da aranžmani koji su se sada pokazali kontroverznima nisu bili nešto čemu se itko od vlasnika kompanija koje su ih odobravale radovao, nego su iznuđeni u odnosu s bivšom upravom Agrokora. 

Zato će se za njih tražiti model koji bi im pomogao zaštititi se od nasilne naplate poslije nagodbe. Faktoring kuće koje su uglavnom i vlasnici tih regresnih prava na te aranžmane ostvaruju prinose veće i od deset posto, što pokazuju i njihova financijska izvješća u kojima je neto marža i do 15 posto. Stoga među dobavljačima vjeruju da postoji prostor za otpis potraživanja. Inače, Visoki trgovački sud preinačio je rješenje vezano uz Franck pa je tako 337 milijuna kuna ‘uvjetne tražbine’ prema Konzumu utvrdio kao neosporenu. Ipak, Franck nema pravo glasovati s tim iznosom jer tražbina postaje njegova obveza tek ako se regresna prava aktiviraju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije