Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAŽNE SVJEDOŽBE

Do svjedodžbe ekspresno u BiH: Provjeravaju se diplome medicinskih sestara

Porsvjed medicinskih sestara i tehničara
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
21.11.2019.
u 22:51

Komora medicinskih sestara preispituje licence prekvalificiranih u BiH, Srbiji, Makedoniji i u Kosovu

Zbog sumnje u vjerodostojnost svjedodžbi o prekvalifikaciji u srednjoj školi Travnik u Novoj Bili, BiH, Hrvatska komora medicinskih sestara i tehničara zatražila je od Ministarstva znanosti i obrazovanja provjeru svjedodžbi triju medicinskih sestara. Jedne zaposlene u Sisačko-moslavačkoj županiji, druge u zagrebačkom staračkom domu i treće zaposlene u najvećoj državnoj bolnici, na Rebru, ujedno pokretačice nedavnog prosvjeda medicinskih sestara, Sande Alić.

Nelogični podaci

Komora je u rujnu počela provjeravati licencije, na što je novog predsjednika Marija Gazića ponukao TV prilog o falsificiranim svjedodžbama medicinskih sestara u BiH. Od ukupno 41 tisuću licencija, koliko ih ima, 58 je dobiveno temeljem nostrificiranih svjedodžbi o prekvalifikaciji u 22 škole, mahom u BiH, te po jedna iz Novog Sada, Beograda, Srijemske Mitrovice, Zrenjanina, Skoplja i Prištine. Prekvalifikacije su trajale neobično kratko, svega nekoliko mjeseci, u kojima su polaznici imali položiti predmete poput pedijatrije, ginekologije, interne medicine, neurologije.... Komori je odgovorilo 15 škola, potvrdivši da su ih izdale.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Tri svjedodžbe iz Srednje škole “Travnik”, Nova Bila, za koje je Komora tražila provjeru Ministarstva, sadrže nelogične podatke. Dvije su polaznice upisale prekvalifikaciju godinu dana prije no što je škola uopće osnovana, a s jednom od nje istovremeno je ekspresno završio i njen sin. Sanda Alić, pokretačica Facebook grupe Sestre zajedno – grupa za boljitak hrvatskog sestrinstva, do prekvalifikacije je bila zubna tehničarka. Podaci govore da je prekvalifikaciju u N. Bili upisala u listopadu 1996., a svjedodžbu dobila u lipnju 1997. Jučer nije odgovarala na naše pozive.

‘1997. vrijedili drugi zakoni’

Neslužbeno smo doznali da je sve to vrijeme radila na Rebru kao njegovateljica, no ravnatelj KBC-a prof. Ante Ćorušić poručio je tek da ne mogu davati informacije o zaposlenima.

– Ministarstvo će provesti internu reviziju te temeljem rezultata revizije dati odgovor na vaše upite. Molimo da nam navedete o kojim se konkretno slučajevima radi kako bismo vam mogli dati potpunu informaciju. Temeljem toga napravit ćemo uvid u predmete te sve detaljno istražiti s ciljem potpune i točne informacije. Još jednom ističemo, kao i prilikom procesa provjere vjerodostojnosti isprava koji smo pokrenuli u siječnju ove godine – varalicama nema mjesta u sustavu – stoji u odgovoru Ministarstva.

Kažu i da je riječ o slučajevima iz 1997. kad su na snazi bili drugi zakoni i procedure, što znači da im je ipak poznato o kojim se slučajevima radi.

Komentara 7

CH
che99
23:34 21.11.2019.

nisu znali da se može ovdje fotokopirati... nije im Vaso rekao

JB
Jandref_Briselionovič_Plenjinj
23:15 21.11.2019.

U BiH su ih rado prodavali, a iz HR su ih rado kupovali. Ruka ruku mije...

KO
kowski
23:17 21.11.2019.

Ova naša država se srozala skroz

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije