Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARSTVO

Do sredine rujna iz orahovičkih solarnih modula prva struja

elektrana
Dragutin Šantoši - Večernji list
21.08.2012.
u 15:17

Ovaj projekt potvrđuje da i lokalna samouprava može biti važan pomagač gospodarskog razvoja, tvrdi gradonačelnik Josip Nemec

ORAHOVICA – Član uprave španjolske korporacije SunStroom Group Reinout Das i Josip Nemec, gradonačelnik Orahovice, danas su simboličnim postavljanjem prvog solarnog modula potvrdili dovršenje najveće solarne elektrane na zemlji u Hrvatskoj snage 500 kilovat-pika i vrijedne 11 milijuna kuna koja će već sredinom rujna početi s proizvodnjom električne energije.

Poslovnom suradnjom zadovoljni su i španjolski investitori i Grad Orahovica, a gradonačelnik Nemec tvrdi da je ovaj projekt potvrda da i lokalna samouprava može biti važan pomagač u gospodarskom razvoju. 

 

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar guten_tag
guten_tag
16:45 21.08.2012.

još jedan način izvlačenja novca od državne tvrtke i građana.investicija je "isplativa" jer je zajamčena pet puta veća cijena struje koju se hep obvezuje otkupljivati idućih 14 godina. oni koji tvrde suprotno neka investiraju i neka prodaju struju po tržišnoj cijeni, a ne monopolom i unaprijed utvrđenom cijenom. ponovo ćemo natrpati dobro džepove stranim tvrtkama koje proizvode ovu opremu i onima koji su to ozakonili jer su moćni i na silu su nametnuli zakone da oni zarađuju i imaju monopol.

VI
Vito
06:58 22.08.2012.

bilo bi to lijepo, no kako piše 21.08.2012. u 16:45h guten_tag, gdje su stvarni podaci: Količina struje 500 kilovat-pika ne znači ništa, objašnjenje na kraju mog komentara... Cijena struje Koliko kućanstava ili poslovnih objekata će ta elektrana posluživati Odjedno objavljujeteete jedinicu mjerenja u pikovima? U praksi, solarni moduli i solarne ćelije pri radijaciji solarnog zračenja od 1000 W/m² imaju mnogo višu radnu teperaturu od pretpostavljenih 25 °C, pa prema tome i manju efikasnost.

VI
Vito
07:03 22.08.2012.

Da me ne bi krivo shavitili kako sam protiv toga... Nisam protiv ovakvih elektrana, samo podatke trebate prilagoditi nama, a ne onima koji i tako razumiju o čemu se radi - Španjolci nam "sole pamet" i uzimaju novce, a mimi smo imali proizvodnju tih fotonaponskih čelija dok su oni strepili pod diktatorom Frankom Oni su se razvili, a mi i dalje "lupamo sladoledom po čelu" i veselimo se onom što smo davno imali pa uništili, da bi nam danas to drugi prodavali kao nešto korisno... Žalosno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije