Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
đavolji odvjetnik

Do ludila ga dovela kokainska kriza i radovi u kladionici

\'15.09.2011., Zagreb - Pretraga osobnog automobila odvjetnika Darka Zadre, osumnjicenog za ubojstvo u kladionici Fortuna. Photo: Borna Filic/PIXSELL\'
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/5
16.09.2011.
u 11:00

Pomahnitali ubojica sa smiješkom na licu dočekao je policajce koji su ga došli uhititi

Kokainska kriza najvjerojatnije je razlog zbog kojeg je odvjetnik Darko Zadro (45) u kladionici Fortuna na zagrebačkoj Trešnjevci hicem iz pištolja ubio Jakšu Denicha (32), nezaposlenog košarkaškog trenera kojeg nije ni poznavao.

Zadro, čije se ime zbog posjedovanja droge, prijetnji, nasilničkog ponašanja u obitelji, krivotvorenja... u policijskim evidencijama do sada našlo čak 16 puta, u srijedu je bio posebno nervozan i rastrojen. Doznajemo da ga je iritirala buka koja je dopirala iz kladionice smještene u stambenoj zgradi u kojoj i on stanuje. Priča se da je nekoliko puta izlazio polugol iz stana i bjesnio zbog građevinskih radova u Fortuni. Posljednji je put onamo ušetao noseći pištolj u ruci. Jedno je vrijeme hodao po prostoriji, mahao oružjem i gunđao. Za to vrijeme Denich je bio koncentriran na popunjavanje listića i vjerojatno uopće nije shvaćao što se događa. Zadro mu je prišao. Da bi se mogla dogoditi tragedija, naslutila je zaposlenica .

– Dajte se maknite. Vidite da ima pištolj – kazala je Denichu. Njezino upozorenje on nije, nažalost, shvatio ozbiljno.

Mogli su ga zadržati

– Ma kakav pištolj. Kome bih se morao micati? – odvratio joj je. U tom je trenutku Zadro stao Denichu s boka. Ispalio mu je hitac u glavu. Svjedok ubojstva bio je i dostavljač koji je nešto ranije dopremio cigarete. Što se događalo, navodno je vidjelo još nekoliko ljudi.

Nakon što je ubio nepoznatog čovjeka, Zadro je izašao iz kladionice i sjeo u kafić, u kojem je na stolu pronađen i pištolj koji je ilegalno posjedovao. Dozvola za oružje nije mu produljena od 2002.

Policajcima koji su ga uhitili Zadro se samo – nasmijao. S njime je u takvom stanju bilo nemoguće razgovarati.

– Mozak mu je uništen od droge i sigurno će se braniti da je u vrijeme ubojstva bio neubrojiv, što bi vještačenje moglo i potvrditi. Zato se odmah i predao. Zatvora taj neće ni vidjeti. Smjestit će ga na liječenje u neku ustanovu poluzatvorenog tipa – bila je prva reakcija Zadrina poznanika iz Vinkovaca.

Sve je moguće, pogotovo uzme li se u obzir da je sustav godinama Zadri gledao kroz prste. Eto, u nedjelju 4. rujna kada se oko pet izjutra polugol uzverao na krov kuće predsjednice Općinskog suda u Vinkovcima Davorke Rukavine i gotovo sat vremena vikao da ga žele ubiti, zbog teškog rastrojstva nije dobio prekršajnu prijavu. Odveden je odmah u bolnicu, ali to teško rastrojstvo očito nije bilo dovoljnim razlogom da pod bolničkim ključem i ostane. Doduše, iz bolnice je na Županijski sud u Vukovaru isti dan s Odjela psihijatrije dostavljen zahtjev za Zadrino obvezno liječenje u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa. Samo 24 sata kasnije taj je zahtjev povučen, potvrđuje nam predsjednik Županijskog suda u Vukovaru Berislav Matanović:

– Sutkinja je dobila predmet potkraj radnog vremena i odmah kontaktirala s psihologom koji je prije donošenja rješenja trebao ocijeniti stanje bolesnika. Sve je bilo spremno, ali smo sljedeće jutro s Odjela psihijatrije dobili obavijest da je pacijent pušten i da se zahtjev povlači pa je sutkinja prekinula postupak – kaže Matanović. On je uvjeren da je Županijski sud učinio sve kako propisi nalažu, ali "netko na psihijatriji nije dobro proučio povijest bolesti" jer je Zadro u istom stanju na krovu bio i prije.

Međutim, šef vinkovačke psihijatrije Nikola Drobnjak (koji je u vrijeme Zadrine hospitalizacije bio na simpoziju u Parizu, no liječnici su ga izvještavali o događanjima), vjeruje da je njegov kolega koji je pustio Zadru postupio ispravno:

– Vidjelo se da je psihotičan i, pretpostavljamo, pod djelovanjem kokaina kada je doveden na odjel. Sve ono što je radio na krovu bilo je pod utjecajem droge. Da je to činio zbog psihičkog poremećaja, ne bi mu se stanje već sutradan stabiliziralo. Kada je droga prestala djelovati, bio je, rekli bismo, potpuno normalan. Nije pokazivao ni agresiju prema sebi ili drugima ni znakove psihičke bolesti pa je zato i pušten. Znali smo da se liječi u jednoj zagrebačkoj bolnici i upućen je da se javi svom liječniku. Kolega koji je taj dan radio ispravno je postupio otpustivši ga. Nije bilo razloga za zadržavanje i liječenje – kaže dr. Drobnjak.

Nožem po stražnjici

No, doznajemo da se Zadro nije liječio u pravom smislu te riječi. U KB-u "Sestre milosrdnice" s droge se "skidao" od 27. srpnja do 11. kolovoza 2009., nakon što je s krova svoje kuće u Zagrebu prijetio da će se ubiti. Liječenje je "iskoristio" da svoju obitelj zaspe SMS-ovima u kojima im je prijetio ubojstvom, zbog čega je u Remetincu bio od 11. kolovoza 2009. do 21. srpnja sljedeće godine. Teško da bi se s riječima doktora složio i Ivan Kopilović iz Vinkovaca kojemu je 3. siječnja 2001. Zadro prislonio revolver na čelo:

– Naredio mi je da izađem iz vozila i zaprijetio da će mi raznijeti glavu u stotinu komada ako ne prestanem pokušavati maknuti njegova šogora s mjesta predsjednika suda – kazuje Kopilović, uvjeren da Zadro, za kojeg još tvrdi i da je narkoboss, ima moćno političko zaleđe kojem se odužuje velikim donacijama: – Na suđenju u Osijeku nudio mi je da uzmem koliko hoću novca. Na kraju su podmetnuli da mi je prijetio plastičnim pištoljem. Zadro mi se ispričao i platio 200-300 tisuća kuna – kaže Kopilović pa podsjeća da se o Zadri pisalo i kada je prije nekoliko godina u podrumu svog kafića za radijator vezao tadašnjeg vinkovačkog dogradonačelnika i nožem ga izbo po stražnjici.

Ključne riječi

Komentara 61

MI
mikistjep
16:43 16.09.2011.

Sramota, ali stvarno sramota za sudstvo i sve javne radnike koji su imali veze sa ovim slučajem. Čovjek je očito trebao biti iza rešetaka godinama, ali nije zahvaljujući poznanstvima i korupciji. Još je gore što opet nitko neće za to odgovarati. Liječnici štite jedni druge, sudci isto,i tako dalje... Nitko nije kriv, što je još gore nikog nije ni sram...

AL
alapača
11:17 16.09.2011.

na vinkovačku psihijatriju treba dovesti interventni odjel ministarstva zdravstva, a sadašnje psihijatre pritvoriti i suditi im. kakve su to budale koje ne znaju predvidjeti ponašanje luđaka ni jedan korak unaprijed? ili znaju, al baš ih briga.

TA
Takaros
11:38 16.09.2011.

Norveška je krenula pravim putem kada je Brevika proglasila \'zlim\' a ne psihotičnim. Hrvatska treba u ovom slučaju učiniti isto, Zadro je ovisnik koji je zagorčavao život normalnim ljudima i na kraju ubio nepoznatog čovjeka jer mu je buka išla na živce. Zadro je ovisnik, nitko ga nije silio da uzima drogu, činio je to sam i dobrovoljno. U svojoj suštini Zadro je neodgovorna, arogantna, egocentrična osoba koja ne mari za tuđe živote. Nije on pshotičan, on je zao. U strogi, doživotni zatvor s njim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije