Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova strategija KOMISIJE

Do listopada stižu tri nova učinkovita lijeka protiv korone

Intensive care unit at Sotiria hospital in Athens
Foto: Giorgos Moutafis/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
10.05.2021.
u 09:59

Istraživanja su u tijeku, pokrenuto je više desetaka projekata, a jedan je lijek dobio odobrenje

Cijepljenje se sve brže provodi u cijeloj Uniji. Broj procijepljenih povećava se iz dana u dan. Prošli tjedan u države članice dostavljeno je najviše sigurnih i učinkovitih cjepiva dosad: više od 30 milijuna doza. Prvu dozu cjepiva primilo je više od 30 posto odraslog stanovništva Unije. I dalje jačamo proizvodne kapacitete i ubrzavamo primjenu cjepiva te se možemo nadati optimističnoj budućnosti. Na dobrom smo putu da do srpnja procijepimo 70 posto odraslog stanovništva. Razvoj i primjena sigurnih i učinkovitih cjepiva naša su prva linija obrane od COVID-19, no ne smiju biti i jedina.

Cjepiva spašavaju živote i utoliko znače prekretnicu u borbi protiv pandemije, no neće je zaustaviti preko noći. Virus će i dalje biti među nama, a onima koji zbog njega obole i dalje će biti potrebno liječenje, u bolnici ili kod kuće.

Ambiciozan cilj

To je iznimno važno, ne samo zbog mnogobrojnih novih varijanti virusa nego i zbog sve većeg broja pacijenata s teškim i dugotrajnim posljedicama, kojima liječenje može biti potrebno i tjednima ili mjesecima nakon zaraze. Stoga uz cijepljenje moramo poduzeti sve što možemo kako bismo zaštitili i što bolje liječili svoje građane od COVID-19. Lijekovi su u tome presudni jer ubrzavaju oporavak i smanjuju potrebu za bolničkom njegom. S jedne strane građanima olakšavaju borbu protiv virusa, a s druge rasterećuju već prenapregnute zdravstvene sustave. Moramo pojačano raditi na razvoju revolucionarnih lijekova i pronalaženju najperspektivnijih terapeutika. Kako bismo zajednički što brže razvili, proizveli i isporučili lijekove, pokrećemo novu strategiju EU za terapeutike protiv COVID-19. Istraživanja su u tijeku, pokrenuto je više desetaka projekata, što u Uniji, što u ostatku svijeta, a jedan je lijek već dobio odobrenje u EU. Ovom će se strategijom nastojati osigurati da se do listopada razviju i odobre tri nova učinkovita terapeutika protiv COVID-19, koja bi mogla promijeniti tijek pandemije. Taj je cilj ambiciozan, ali izvediv i nadasve – potreban. Ako smo protekle godine išta naučili, onda je to da jedino suradnjom unutar EU možemo postići stvarne rezultate i pomoći svojim građanima. Snaga ove strategije leži u koordinaciji i zajedničkom djelovanju, i to od istraživanja, preko razvoja, proizvodnje, odobrenja i isporuke pa sve do konačne primjene lijekova.

Prvi korak na tom putu bit će pružanje potpore istraživanju i razvoju najperspektivnijih terapeutika. U okviru proračuna EU potaknut ćemo ulaganja u fleksibilne proizvodne kapacitete kako bismo osigurali da se odmah po odobrenju terapeutici protiv COVID-19 počnu proizvoditi u dovoljnim količinama. Idući će korak biti utvrđivanje pet najperspektivnijih kandidata za terapeutike koji mogu pomoći u liječenju COVID-19 u njegovu sadašnjem obliku, ali i mutiranim varijantama.

Europska agencija za lijekove bit će uključena u cjelokupni postupak intenziviranja rada na najperspektivnijim lijekovima. Usporedo s razvojem i stavljanjem novih terapeutika na tržište, moramo se pobrinuti da što prije budu na raspolaganju državama članicama.

To ćemo postići udruživanjem pregovaračke moći i osiguravanjem jednakog pristupa za sve. Spremni smo pomoći državama članicama u nabavi najmanje triju odobrenih terapeutika do kraja 2021. Kako bi se lijekovi što brže i što pravednije rasporedili građanima u cijeloj Uniji, moramo raditi kao tim. Naše planirane aktivnosti u području terapeutika izvrstan su primjer pozitivnog doprinosa budućeg tijela EU za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize.

Brza reakcija

Pripravnost za buduće zdravstvene krize može se ojačati predviđanjem nadolazećih prijetnji te osiguravanjem neophodnih medicinskih resursa i postupaka za brzo aktiviranje kriznih mehanizama i snažnih i otpornih zdravstvenih sustava i lanaca opskrbe koji se mogu nositi s pritiscima pandemija. Kad je svaki trenutak važan, ključno je biti spreman brzo reagirati. Strategija EU za terapeutike protiv COVID-19 korak je koji nas vodi k normalizaciji naših života, gospodarstava i društava. Ova je strategija dio snažne i istinske europske zdravstvene unije, u kojoj se sve zemlje Unije zajednički pripremaju i odgovaraju na zdravstvene krize i kojom se jamči dostupnost inovativnih i cjenovno pristupačnih medicinskih proizvoda, uključujući terapeutike za borbu protiv COVID-19.

VIDEO U Virovitici počelo prvo hrvatsko drive-in cijepljenje

Komentara 2

KR
kristov
15:38 10.05.2021.

Lijek za AIDS do danas se nije pronašao, slučajno ili namjerno!? Oni će naći lijek za ovaj virus u roku godine dana!!

HO
homophob
16:12 10.05.2021.

Najlakse naci rjesenje za nesto maglovito!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije