Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo povjerenstvo

Do lipnja plan kako će se sprečavati nasilje u školama

Branka Ramljak
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
28.01.2019.
u 06:00

Novo povjerenstvo svoj prvi sastanak održat će u ponedjeljak u Ministarstvu

Branka Ramljak, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, imenovana je na čelo novog povjerenstva, i to onoga kojem je cilj izrada Akcijskog plana za prevenciju nasilja u školama. Imenovanje Ramljak kao šefice povjerenstva odluka je ministrice Blaženke Divjak, a sve u povodu njezine prošlogodišnje najave i obećanja izrade jasnijeg okvira koji bi trebao zaštititi kako učenike tako i nastavnike u osnovnim i srednjim školama. Podsjetimo, o novom akcijskom planu za koji je sada imenovano povjerenstvo počelo se jasnije govoriti nakon slučaja čakovečkog profesora srednje Tehničke škole Franje Dragičevića koji se obračunao s dvojicom učenika nakon što su oni prvi provocirali i vrijeđali njega.

Novo povjerenstvo svoj prvi sastanak održat će u ponedjeljak u Ministarstvu, a nacrt Akcijskog plana, koji mora obuhvatiti izmjene zakonske regulative, tj. zakona i pravilnika, projekte prevencije nasilja u školama i edukaciju, sustav podrške učenicima, učiteljima i roditeljima te kampanju podizanja svijesti o nultoj toleranciji na nasilje u školama, moraju izraditi do 24. lipnja. Uz Ramljak, u rad povjerenstva ministrica Divjak uključila je i svoje pomoćnike Lidiju Kralj, Momira Karina i Vladu Prskala te Sanju Horvatić i Darka Tota.

Ostali su članovi koji su imenovani u rad povjerenstva Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Biserka Šćurić iz Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola, Martina Tomić Latinac (UNICEF), Dejana Bouillet i Sanja Radić iz Hrvatske udruge socijalnih pedagoga, Melanija Slaviček iz Hrvatskog psihološkog društva, Edita Slunjski iz Hrvatskog pedagogijskog društva te predstavnici raznih sindikata: Igor Radeka, Branimir Mihalinec, Nijaz Karić, Sanja Šprem i Dajana Krnek.

Uz njih u povjerenstvu su i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović i Ester Radmilo, Darija Delić i Dragan Josipović iz Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji te Alma Rovis Brandić iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

Pogledajte video profesora Franje Dragičevića:

Ključne riječi

Komentara 2

VO
vorda400
07:58 28.01.2019.

Zaštitari i interventni policajci još bolje uvesti da sjede na satu ako neki nadobudni počne prijetiti profesoru policajac mu odvali šamarčinu svi problemi su počeli kad se je promijenilo ti to moraš u da li ti to želiš

ZI
zip123
20:56 29.01.2019.

U moje vrijeme nisi smi ni sanjati da prijetis profesoru jer kad bi starci dosli u skolu pa onda iz skole kuci........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije