Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRANKO GRČIĆ:

'Do kraja mandata imat ćemo deset milijardi kn ulaganja'

Branko Grčić
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
03.12.2014.
u 17:28

Mogućnost uvođenja tzv. korektivnih mjera, odnosno blokade pristupa europskim fondovima, Grčić nije želio komentirati

Ukupno 19 novih projekata u znanosti, vrijednih 97 milijuna kuna, za koje je više od 70 milijuna kuna povučeno iz fondova Europske unije, danas su javnosti predstavili ministar znanosti Vedran Mornar i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić.

– Ugovoreni projekti mogu pridonijeti razvoju gospodarstva i rastu konkurentnosti u različitim granama. Ovo je dokaz da povlačimo novac iz fondova EU, a cilj nam je poticati istraživanja i transfer tehnologija – kazao je Mornar.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić istaknuo je da su se novcem iz fondova EU financirali brojni projekti, ali da je ulaganje u znanost i istraživanja “od primarnog značenja”. Podsjetio je da Hrvatska u znanost ulaže od 0,6 do 0,7 posto BDP-a, a da je cilj mnogih europskih zemalja taj postotak podići na tri ili četiri posto BDP-a. Hrvatska je od toga daleko, a koliko se malo izdvaja za istraživanja, najbolje govori podatak da će se za tu namjenu kroz Zakladu za znanost u idućoj godini osigurati samo 110 milijuna kuna.

– Zato je ovaj novac dobiven iz europskih fondova važan. U nedostatku vlastitih sredstava europski izvori važni su za oporavak Hrvatske – naglasio je Grčić.

Očekuje da će u idućoj godini s fondovima EU biti ugovoreno još projekata u vrijednosti od oko pet milijardi kuna.

– Do kraja mandata ove Vlade u izvedbi i u ugovorima očekujem desetak milijardi kuna investicija iz europskih fondova – naglasio je Grčić.

Mogućnost uvođenja tzv. korektivnih mjera, odnosno blokadu pristupa europskim fondovima, Grčić nije želio komentirati.

– Pričekajmo još nekoliko mjeseci da vidimo što će biti. Radimo na tome i deficit pokušavamo držati u planiranim okvirima – kazao je Grčić dodajući da je “uobičajena situacija da deficit raste u prosincu” jer se moraju platiti dospjele obveze. Kolega Mornar kaže da troškovi u Ministarstvu obrazovanja nisu ništa veći nego ostalih mjeseci.

Komentara 32

TT
tTony
17:43 03.12.2014.

di sta kako to su price za vrtic ili neki novi plan 21 kojeg triba jos otkrit

Avatar Maryo
Maryo
17:35 03.12.2014.

Puste price, trebaju nam djela, Grcicu. Prevelika je stopa nezaposlenosti u HR.

TH
than
18:00 03.12.2014.

I sto je bilo nakon sto se probudio ?!?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije