Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dan sjećanja

Do jučer nisam znao ime čovjeka koji me spasio od Šljivančanina

'15.11.2011., Slavonski Brod - U znak sjecanja na 20 godisnjicu tragedije i pada Vukovara koju je i sam kao zarobljenik prozivio, Ivica Zivkovic poznat kao Solja-Sokac sa Lastova, uputio se na pjesace
Foto: 'Ivica Galovic/PIXSELL'
1/3
18.11.2011.
u 10:00

Na dvadesetu obljetnicu stradanja grada heroja Ivica Živković pješači od Lastova do Vukovara i Ovčare

Da nije bilo Večernjeg lista, vjerojatno nikada ne bih doznao tko je čovjek koji mi je spasio život. Upravo me je Borsinger, čovjek u bijelom, predstavnik Crvenog križa koji se u Vukovaru svađao sa Šljivančaninom, izvukao ispred streljačkog stroja, ali do jučer nisam imao pojma ni kako se zove taj čovjek ni odakle je u Vukovar došao, kaže Ivica Živković, bivši vukovarski branitelj koji već punih osamnaest dana pješači od Lastova do Vukovara kako bi na dvadesetu obljetnicu pada grada heroja došao do Ovčare.

Pucnji privukli pozornost

Živković, koji se samo godinu dana prije izbijanja Domovinskog rata doselio u Vukovar, bio je član gradske vatrogasne postrojbe. Nakon početka agresije nekoliko je vatrogasaca poginulo, a ostali su se, kada je već postalo nemoguće gasiti sve požare koji su buktali u gradu neprekidno zasipanom artiljerijskom vatrom, uključili u braniteljske postrojbe.

– U trenutku pada obrane Vukovara doveli su me u skladište Veleprometa. Mene i još dvojicu branitelja već su bili izdvojili iz grupe, počeli su nas tući i batinati, bilo je samo pitanje trenutka kada će nas postaviti pred zid i strijeljati. U tome trenutku jedan od moje dvojice supatnika pokušao je u očaju pobjeći. Potrčao je samo nekoliko metara kada su ga srušili rafalima iz automata kojim su ga ranili u noge. On je pao na tlo, ali pucnji su privukli čovjeka u bijelom, predstavnika Crvenog križa koji je odmah došao do nas, uložio prosvjed, pa su nas četnici vratili među ostale zatvorenike. Bili smo pretučeni, jedva smo stajali na nogama od batina, ali bili smo živi – kaže Živković.

Logoraška kalvarija

Iz Vukovara je prebačen u srpski logor Stajićevo, odakle je pušten nakon posjeta jedne međunarodne delegacije, jer je imao teške rane po nogama. Prešavši nazad iz Stajićeva u Hrvatsku, Živković se zajedno s obitelji kao prognanik smjestio na otoku Lastovu. Danas je u mirovini, a odlučio je, u spomen na sve poginule suborce, pješice prijeći put od Lastova do Vukovara.

– Dnevno prođem od 35 do 48 kilometara, ovisno o težini pojedine dionice. Nije lako, ali to je najmanje što mogu učiniti da se svi ti ljudi koji su pobijeni u Vukovaru ne zaborave – kaže Živković.

Ključne riječi

Komentara 49

VE
velika
10:47 18.11.2011.

gledam na tv program o padu Vukovara...i ne mogu vjerovati da Vukovar nije u zadnjih 20 godina bio najveće gradilište u Europi... nesposobni na vlast (hdz) nisu bili u stanju \"naplatiti \" žrtvu grada kojeg je Tuđman prodao ....sramotno ......

OB
-obrisani-
10:55 18.11.2011.

@ velika \"nesposobni na vlast (hdz) nisu bili u stanju \"naplatiti \" žrtvu grada\" --- Ali zato koaliraju sa Vojislavom \"pao je i poslednji bastion, poslednje uporište ustaške vlasti u Vukovaru - vukovarska bolnica\" Stanimirovićem.

VE
velikazmija
18:57 18.11.2011.

za mene su udareni u glavu oni što dođu u moje dvorište i viču --ovo je srbija -- to su luđaci i oni što ne znaju što je nacionalni ponos --

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije