Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPILOG Sve je spremno za početak suđenja “našijencima” Davidu Pajčinu i njegovu pajdašu Eugeneu Plotkinu, koji su pokušali prevariti Wall Street

Do 70 godina zatvora zbog Reebokovih dionica

svi_burza_tx.jpg
import
16.09.2006.
u 17:19

Na burzi nema brzog uspjeha, upozorio je u filmu “Wall Street” iskusni mešetar mladog nadobudnog brokera koji je u kratko vrijeme želio zgrnuti velik novac. Mudrost je to koju su 29-godišnji David Pajčin, američki Hrvat, i 26-godišnji Eugene Plotkin, ozloglašeni umovi koji su orkestrirali prijevaru s nezakonitim kupovanjem dionica Reeboka, naučili na teži način. Iako istraga  još traje, već se sada zna da po američkim zakonima Plotkin i Pajčin mogu dobiti i do 70 godina zatvora.

Zov novca
Privučeni moći novca, partijaneri sa slabošću prema striptizetama, 2004. osmislili su drzak plan kako se obogatiti. Taj je uključivao prostitutke, podmićivanja, dilanje tajnih informacija i sam je mogao poslužiti kao filmski predložak. Dvojac je “dignuo” gotovo sedam milijuna dolara, dok  ih,  prije točno godinu dana, razotkrila Američka komisija za zaštitu tržišnog natjecanja (SEC).

Ispostavilo se da je Reebok samo djelić jedne od najkompleksnijih prijevara na Wall Streetu. Krug osumnjičenika protegnuo se do Hrvatske. Optuženo je ukupno 17 ljudi, uključujući i Pajčinovu tetu Sonju Antičević. Sada kad je krug zatvoren, sudski proces trebao bi početi vrlo skoro.

Iseljenički sin
U središtu prijevare bio je sin hrvatskih iseljenika David Pajčin. Majka mu je iz Omiša, a otac iz Slavonije. David je rođen u New Jerseyu i 2000. diplomirao je financije s odličnim uspjehom na Sveučilištu Notre Dame. Odmah je dobio posao u prestižnoj investicijskoj firmi Goldman Sachs.

No, karijera mu nije tekla glatko. Mijenjao je poslove, ne zadržavši se nigdje dulje od nekoliko mjeseci. Naposljetku je ostavio korporaciju jer je “imao vlastite ideje o tome kako trgovati”.  No, legalnim mešetarenjem nije bio zadovoljan – za njegov ukus, bilo je to previše posla, a premalo novca i vremena za klubove i djevojke.

Opaki plan
Na pamet mu je  pao Eugene Plotkin, sin ruskih emigranata i njegov bivši kolega iz Goldmana. Dijelili su strast za klubovima i striptizetama. Opaki plan  skovali su u sauni kluba Spa 88., newyorškom trendovskom wellness centru. Ondje su se yuppiji krijepili nakon posla, a bilo je to i idealno mjesto za pronalaženje partnera za brzi seks.
Znali su da trebaju pouzdanog insajdera koji će im servirati povjerljive informacije o burzi. Po mogućnosti mladog, željnog novca i povodljivog.

Regrutirali insajdera
Pronašli su ga u 23-godišnjem Stanislavu Shpigelmanu. Njega je uočio Plotkin za Dana otvorenih vrata na State Universityju gdje je njegova tvrtka došla “regrutirati” mlade snage. Čim je Shpigelman diplomirao, pažljivo ga je pripremao za intervjue za posao na Wall Streetu. Zadatak je odradio besprijekorno – Shpigelman je dobio posao u vrhunskoj investicijskoj kući Merrill Lynch, i to kao analitičar u odjelu za velika spajanja ili kupovanja.

Takve se informacije mogu dobro unovčiti. Princip je jednostavan: kada se zna da će jedna tvrtka kupiti drugu, kupuju se dionice “slabije” tvrtke. Po objavi preuzimanja, vrijednost tih dionica vrtoglavo poraste. Ako ih se tad proda, zarada je znatna. No, insajdersko trgovanje strogo je zabranjeno u SAD-u i kazne su drastične.

Iako su znali koliko riskiraju, nisu oklijevali baciti se na posao kad im je Shpigelman doturio prvu veliku vijest – Procter i Gamble kupuju Gillete. Shpigelman im je potom javio za još četiri velika preuzimanja, pa i za Adidasovu skoru kupnju Reeboka.
Od te su transakcije, kodnog imena Atlantic, zaradili 4 milijuna dolara. Pajčinu je porastao apetit, ali biva oprezniji.

Račun tete Sonje
Više ne trguje sa svoga računa, već se koristi računima prijatelja i rodbine. Tako je uključio i tetu Sonju Antičević, te druge Hrvate koji su, pak, proširili mrežu i na Njemačku.
No, nisu dečki samo radili. Bizarno zvuči vijest da su za jedno preuzimanje doznali u striptiz-klubu, i to tako da je Shpigelman na mobitel primio čestitku svoga šefa. “Čestitam! Uspješno ste obavili posao. Novartis preuzima Eon Lab”, stajalo je u njoj. Mračni klubovi bili su Pajčinov i Plotkinov drugi dom. Mlađahni dvojac spavao je tek nekoliko sati dnevno. Jedna je njihova prijateljica rekla kako je bila sigurna da će “izgorjeti do tridesete”.

Uvijek su bili okruženi striptizetama i skupim prostitutkama, uglavnom Ruskinjama. Nije trebalo dugo da im na pamet padne kako ih iskoristiti, i to ne samo za seks. Plaćali su im da u intimnom razgovoru od pripitih i opuštenih brokera, u trenucima slabosti, izvuku informacije o burzovnim kretanjima. Ohrabreni uspjehom, bili su spremni za konačan rizik.
Preko oglasa na internetu pronašli su Nickolausa Shustera, telefonskog prodavača iz Newarka.

Trag novca
Položili su karte na stol: tražili su od njega da se preseli u Wisconsin i dobije posao vozača viličara u kompaniji koja tiska časopis Business Week. Bilo mu je naloženo da prije objavljivanja ukrade list tako da kriminalni dvojac može trgovati dionicama koje u cijenjenoj kolumni Inside Wall Street dobiju pozitivno mišljenje. Shuster je odradio dogovoreno, a onda su mu doveli i pojačanje – Juana C. Renteriu, Jr.
I baš kad su pomislili da im ide dobro, SEC je primijetio “veliku burzovnu aktivnost, netom prije je Adidas kupio Reebok”.

Lagao pa priznao
Prateći trag novca došli su do Pajčinove tete Sonje Antičević. Na račun umirovljene švelje iz Omiša sjelo je dva milijuna dolara. Zagrebli su dublje i klupko se odmotalo. Na njegovu kraju bili su Pajčin i Plotkin. Plotkina su agenti FBI-ja  uhitili dok je išao na posao u svom crnom ulaštenom  BMW-u i odvukli u zatvor. Pajčin je pobjegao u Dominikansku Republiku, ali se u studenome prošle godine vratio kako bi dao iskaz. U početku je lagao, zanijekavši ikakvu umiješanost, ali sada surađuje s istragom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije