Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
američka prognoza

Do 2030. završit će razdoblje američke dominacije svijetom

amerika, kip slobode, američka zastava
Reuters/PIXSELL
11.12.2012.
u 08:45

Američka obavještajna zajednica sastavila je izvještaj o promjenama koje će se dogoditi tijekom idućih 18 godina

Nove tehnologije, sve manji resursi i eksplozivan rast stanovništva u idućih će 18 godina izmijeniti ravnotežu moći i dovesti do radikalnih ekonomskih i političkih promjena dosad neviđenom brzinom. Tako barem tvrdi novo izvješće američkog Nacionalnog obavještajnog vijeća sastavljeno od mišljenja svih 16 obavještajnih agencija u SAD-u.

Kako prenosi Bloomberg, ta organizacija na 140 stranica navodi sve opasnosti i prilike koje bi se u idućem razdoblju mogle pojaviti pred narodima i gospodarskim sustavima. Te promjene uzrokovat će četiri "megatrenda" koji, prema američkim obavještajnim analitičarima, transformiraju svijet u kojemu živimo. To su kraj američke dominacije svijetom, rast moći pojedinaca u odnosu na države, jačanje srednje klase čiji zahtjevi osporavaju položaj vlade te gordijski čvor nestašica vode, hrane i energije.

"Nalazimo se na ključnom križanju u ljudskoj povijesti koje bi moglo dovesti do potpuno različitih budućnosti. Mi želimo potaknuti one koji donose odluke, bilo u vladi bilo izvan nje, da razmišljaju i planiraju dugoročno kako se negativne budućnosti ne bi pojavile i kako bi one pozitivne imale više šansi", piše predsjednik Vijeća Christopher Kojm. Izvješće, čiji je glavni autor savjetnik NIC-a Matthew Burrows, plod je 18-mjesečnog rada koji se sastojao i od razgovora s akademicima, istraživačkim institutima, političkim vođama i korporacijama iz Europske unije i još 14 zemalja.

Proteklo je razdoblje vođeno čimbenicima kao što su tehnološki napredak, migracije i ratovi. Na prvom je mjestu čimbenika koji će oblikovati utjecaj "megatrendova" u sljedećem razdoblju globalno gospodarstvo koje je vrlo osjetljivo na krize i velike razlike između nacionalnih gospodarskih sustava. Tu su i rast srednje klase, širi pristup novim tehnologijama, promjene u gospodarskoj moći, starenje stanovništva, urbanizacija, veća potražnja vode i hrane i američka neovisnost o energiji. Kao jednu od promjena autori izvješća navode pomak gospodarskoj utjecaja prema istočnim i južnim zemljama. Očekuje se da će do 2030. godine američki, europski i japanski udio u prihodima na svjetskoj razini pasti na manje od 50 posto.

Komentara 66

DE
dejure
10:08 11.12.2012.

mravac - bravo, razlike među ljudima će se umanjiti tako da gotovo svi postanu robovi manjine odabranih Novo-gospodara

Avatar spirit80
spirit80
10:11 11.12.2012.

Da li će Srbi biti krivi i kada Hrvatska bankrotira za nekoliko godina?Živite bez nas 20 godina a i dalje ste nama opterećeni,eh ti kompleksi...

MR
mravac8
10:39 11.12.2012.

Članak je o svjetskoj politici, o budućnosti Svijeta. A o čemu Hrvatina forumu? O Srbima. Uzalod što postoji još 200 država i barem još toliko naroda, uzalud što se svjetska pa i hrvatska politika i sudbina kroji drugdje, forumaši toaši to ne vide. Jedino koga oni vide su - Srbi. Ponašaju se kao da na planetu postoje samo Srbi i Hrvati. Sve ostalo je nevažna kulisa. To je jedan od razloga zašto se Hrvati ne snalaze, zašto je sve lošije i lošije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije