Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA U VEČERNJEM

DNK analizom protiv raka

Roche
Foto: Roche
1/2
15.12.2019.
u 20:02

Mi želimo utvrditi genske mutacije i prilagoditi terapije, jer kao što je svaka osoba jedinstvena, jedinstven je i rak. On se više ne može liječiti “grupno” – pojasnio nam je Oliver Bleck, generalni direktor Rochea

Otkrit će mu “otisak prsta”, a liječenje zatim prilagoditi upravo specifičnim karakteristikama raka koji ima određeni pacijent. Terapija koja se daje za već poznate tipove tumora, ističu stručnjaci farmaceutske kompanije Roche, trebala bi postati prošlost jer molekularni potpis karcinoma ono je što će dovoditi do sve boljih rezultata u izlječenju pacijenata. Utvrđivanje specifične genske mutacije svakog pojedinog raka bit će glavna pomoć onkolozima pri određivanju terapija, a s 90 milijuna kuna upravo Roche podupire otvaranje takve vrste laboratorija u KBC-u Zagreb. Trebao bi se otvoriti sljedeće godine te imati tridesetak zaposlenih stručnjaka koji će raditi na genskom testiranju.

Svaka je osoba jedinstvena

– Ono na čemu mi trenutačno intenzivno radimo jest identifikacija svih posebnosti pojedine vrste tumora. Postoji više od dvjesto vrsta tumora, a načini liječenja bili su dosad poprilično unificirani. U prošlosti svi karcinomi liječili su se kemoterapijom, danas to uglavnom funkcionira tako da se pacijentima s, primjerice, rakom pluća daje terapija razvijana za rak pluća, a činjenica je da je u nekim tipovima te vrste raka nađeno sto tisuća mutacija. Mi želimo utvrditi te genske mutacije i prilagoditi terapije, jer kao što je svaka osoba jedinstvena, jedinstven je i rak. On se više ne može liječiti “grupno” – pojasnio nam je Oliver Bleck, generalni direktor Rochea, tvrtke koja u genskom istraživanju surađuje sa Sveučilišnom bolnicom u Zürichu, čiji je laboratorij za gensko istraživanje posjetio Večernji list. Upravo bi takav centar trebao niknuti u našoj metropoli, u kojoj radna skupina Ministarstva zdravstva i kompanije Roche još definira detalje akcijskog plana projekta o čijem je pokretanju potpisan memorandum u srpnju.

>> Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka ili u našem e-izdanju.

Od ostalih tema izdvajamo:

>> Nacionalna mirovina: 800 kn za starije od 65 bez prihoda

>> Ugostitelj: Adventske kućice trebaju biti veće

>> Top božićne namirnice: zagorski purani planuli

>> Dar: Slana adventska kuharica

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije