Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Evo što građani Hrvatske misle o izbjegličkoj krizi

izbjeglice, slovenija
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/5
19.09.2015.
u 19:56

Istraživanje Dnevnika Nove TV pokazalo je da je Vlada spremno dočekala izbjeglice, da Hrvatska treba primiti izbjeglica koliko ima kapaciteta te da za hrvatske građane dolazak izbjeglica predstavlja sigurnosnu prijetnju

Što građani republike Hrvatske misle o izbjegličkoj krizi koja je posljednih dana zahvatila i Hrvatsku pokazalo je istraživanje Dnevnika Nove TV.

Na pitanje misle li da je hrvatska Vlada val izbjeglica dočekala spremno, 7 posto ispitanika odgovorilo je da ne zna, dok njih 13 posto misli da je Vlada bila apsolutno spremna. Za njih 33 posto, Vlada je nespremno dočekala izbjeglice, a 47 posto ispitanika mišljenja je da je Vlada bila djelomično spremna.

Treba li Hrvatska zbrinuti izbjeglice, 5 posto ispitanika o ovom pitanju nema mišljenje, dok samo njih 9 posto smatra da ih treba prihvatiti koliko god treba. Da nije trebalo dozvoliti ulazak izbjeglica u Hrvatsku misli 10 posto ispitanika, da ih treba prihvatiti i odmah slati u druge zemlje misli njih 34 posto, dok je njih 42 posto uvjerenja da Hrvatska treba zbrinuti izbjeglice, ali samo u broju za koje ima kapaciteta.

6 posto ispitanika ne zna odgovor na pitanje čini li Hrvatska za izbjeglice u skladu sa svojim mogućnostima, a isto toliko njih misli da Hrvatska ne čini dovoljno za izbjeglice. Da čini puno,
ali može još više misli njih 13 posto, a 21 posto ispitanika mišljenja je da Hrvatska čini za njih i iznad svojih mogućnosti. 54 posto ispitanika misli da Hrvatska za izbjeglice čini u skladu sa svojim mogućnostima.

Foto: Nova TV, RTL

Dolazak većeg broja izbjeglica ne predstavlja nikakvu prijetnju - misli 19 posto ispitanika. Da predstavlja ipak manju prijetnju misli njih 29 posto, dok 20 posto ipak u tome vidi veću prijetnju.

Izuzetno veliku prijetnju u izbjegličkom valu vidi 23 posto građana. Mišljenje o tome u ovom trenutku nije izgradilo njih 9 posto.

Vidljivo je da su građani podijeljeni u stavu - za njih 48 posto je to mala ili nikakva prijetnja, a za njih 43 posto prijetnja sigurnosti.

Foto: Nova TV, RTL

Istraživanje je provedeno 18.rujna telefonskim putem, na reprezentativnom uzorku od 602 ispitanika.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>>Kolinda Grabar-Kitarović o migrantskoj krizi razgovarala s glavnim tajnikom UN-a

>>Kolinda Grabar-Kitarović: Očekuje se da će u sljedeća dva dana doći još 40 tisuća ljudi

Komentara 70

GO
Gomila
20:07 19.09.2015.

Vecernjak soli pamet narodu

GO
Gomila
20:13 19.09.2015.

Milanovica vlada je nesposobna vodi hrvatsku u propast

DU
Deleted user
20:43 19.09.2015.

Potpuno zavodljiv uvod da je Hrvatska spremno docekala izbjeglice. U daljem tekstu stoji da vecina misli da smo bili ne spremni I preko 70% stanovnistva misli da nam predstavljaju prijetnju (manju ili ozbiljnu, ali ipak prijetnju).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije