Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog predsjednice

Sessa postaje šef Vrhovnog suda, oporba negoduje jer je predložen u 'pet do 12'

Đuro Sessa
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
11.07.2017.
u 13:59

Turudić je odustao od kandidature zbog navodnih pritisaka zbog prijateljstva sa Zdravkom Mamićem

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović Saboru je predložila da na čelo Vrhovnog suda imenuje predsjednika Udruge hrvatskih sudaca i suca Vrhovnog suda Đuru Sessu, a, sudeći po reakcijama iz Sabora i s Vrhovnog suda, imenovanje bi trebalo uslijediti do kraja tjedna. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković novinarima je tako potvrdio da je Sabor zaprimio predsjedničin prijedlog i najavio da će HDZ podržati Sessu. Dodao je ipak kako imenovanje prvo trebaju raspraviti stranačka tijela, ali i kako se nada širokom suglasju oko imenovanja predsjednika Vrhovnog suda.

Da će Sessino imenovanje raspraviti na stranačkim tijelima najavljuju i iz SDP-a, čiji je Orsat Miljenić na čelu matičnog Odbora za pravosuđe. Miljenić kaže kako će se Odbor o Sessinu imenovanju očitovati u srijedu, što je nužno budući da Sabor predsjednika Vrhovnog suda imenuje na prijedlog predsjednice, ali uz prethodno mišljenje Odbora za pravosuđe i Opće sjednice Vrhovnog suda. Iako neće otezati sa sazivanjem Odbora, Miljenić poručuje kako će osobno biti suzdržan oko Sessina imenovanja. Nezadovoljan je što je Sessino imenovanje predloženo u “pet do 12”, svega nekoliko dana prije ljetne stanke u zasjedanju Sabora, čime je javnosti onemogućena kvalitetna rasprava o kandidatu. Miljenić smatra i da je oko imenovanja predsjednica trebala konzultirati i parlamentarnu oporbu.

– Ovakvo postupanje i slanje ovako bitne kandidature, jer ne biramo samo predsjednika Vrhovnog suda nego i predsjednika Državnog izbornog povjerenstva, podcjenjivanje je sudbene i parlamentarne vlasti. Priča da se radilo o konsenzusu, ne znam s kim se radio konsenzus jer s oporbom o tome nitko nije razgovarao – kaže Miljenić. Na primjedbe oporbe o ubrzanoj proceduri Jandroković je uzvratio da Sabor posljednjih dana doista ubrzano radi po mnogim točkama, ali kako je ključno da se u svemu poštuju zakoni.

– Ovaj prijedlog došao je danas i mi ćemo učiniti sve da bi izbor predsjednika Vrhovnog suda bio u skladu sa svime onime s čime u skladu treba biti – poručio je.

O Sessi će mišljenje na Općoj sjednici dati i svi suci Vrhovnog suda, a Sabor bi ga trebao imenovati u petak, dan prije ustavne stanke u zasjedanju. Kao mogući novi predsjednik Vrhovnog suda ovih se dana spominjao predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić, no on se sam u pismu predsjednici odrekao kandidature, navodeći kao razlog pritiske kojima je izložen zbog poznanstva sa Zdravkom Mamićem.

Komentara 4

DH
dalibor.hren
15:28 11.07.2017.

Oporba negoduje? Kaj je možda trebal biti Arlović???

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
21:03 11.07.2017.

Nas narod je znao reci za slicne situacije i obstrukcije: "Rdjavom K i dlaka smeta".

AM
AMD------------------------
17:18 11.07.2017.

jos jedan jarac u hrvatskom vrtu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije