Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELJEZNICE FBiH Donosimo idejna rješenja triju apsolventica arhitekture u Sarajevu

Djevojke grade kolodvore u Sarajevu, Mostaru i Zenici

09.01.2009.
u 23:00

Željeznički kolodvori u Sarajevu, Zenici i Mostaru radit će se prema idejnom rješenju triju mladih apsolventica sarajevskog Arhitektonskog fakulteta. Suvremeno rješenje željezničkih kolodvora svoju realizaciju ugledat će onom brzinom kojom se na zanimljive projekte budu odzivali investitori.

Novi objekti
No, prikazi i fotomontaže idejnih rješenja željezničkih kolodvora budućih arhitektica Ezane Basara, Maje Babić i Jasne Gabela više je nego zanimljiv. Novi objekt željezničkog kolodvora u Sarajevu, središnjeg cilindričnog oblika, sveukupne površine 64.000 četvornih metara, sa 800 parkirališnih mjesta, podzemnom te četiri nadzemne garaže, prema zamisli apsolventice Jasne Gabela, stvarao bi usklađenu sliku s već postojećim objektom željezničkog kolodvora.

- U objektu bi bili smješteni poslovno-prodajni, trgovački, servisni i administrativni prostori, pa čak i hotelski ili apartmanski smještaji. Ovaj je pothvat poduzet kako bi se oživio prostor i kolodvor približilo suvremenim rješenjima. Nadam se da će ovakvih projekata biti više u budućnosti - komentira Gabela. Prošireno izdanje mostarskog željezničkog kolodvora Ezana Basara zamislila je kao svojevrsnu poveznicu koja će koristiti putnicima željeznicom i samim građanima Mostara te njihovim posjetiteljima, a bit će i prodajnog, ugostiteljskog i zanatskog karaktera.

- Novi objekt bi se prostirao nad peronima, gdje bi također postojala dva kata u suterenu. Objekt zauzima 52.000 četvornih metara, a nudi i wellness centar, hotelski smještaj i administraciju. Težnja pri stvaranju ovakve strukture je da se ne degradira željeznički kolodvor Mostar te da objekt dobije osnovne odlike mostarske arhitekture, pojašnjava Basara svoj projekt.

Predviđen i hotel
Za razliku od kolodvora u Mostaru i Sarajevu, gdje će se novi objekti uklopiti u već postojeći, Zenica dobiva potpuno novi objekt, i to kompleks željezničkog kolodvora i tržnog centra u sklopu kojeg je predviđen i hotel. Mlada Maja Babić zamislila ga je s brojnim sadržajima - internet centrom, cvjećarnicom, knjižarom, frizerskim salonom, restoranima..., dok bi sam kolodvor osigurao i siguran prolaz u neposrednoj blizini preko željezničke pruge za mještane Blatuše.

Inicijativa za idejnim projektima koje bi radili apsolventi potekla je od premijera FBiH Nedžada Brankovića, a naišla je na odobravanje i iz Željeznica FBiH. Mišljenje će dati i stručnjaci iz županijskih urbanističkih zavoda, nakon čega jedino preostaje čekanje na - investitore.


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije